Εν το μέσω συντονισμένων πυρών από Τούρκους και Αλβανούς εξτρεμιστές ευρίσκεται ο Ελληνισμός. Τουλάχιστον για πρώτη φορά μετά πολλά χρόνια υπήρξε αντίδρασις από το Υπουργείο Εξωτερικών. Αναφερόμεθα στην ενέργεια κάποιων θρασυδείλων Αλβανών, οι οποίοι στην Κρανιά της Φοινίκης ανατίναξαν το μνημείο του ήρωος της Βορείου Ηπείρου Θύμιου Λώλη, ενός οπλαρχηγού για τον οποίο θα μπορούσαμε να πούμε ότι εγεννήθη με το όπλο στο χέρι και πέθανε με το όπλο στο χέρι. Πολεμούσε τους Τούρκους στις αρχές του περασμένου αιώνος μαχόμενος για την ελευθερία της Βορείου Ηπείρου, και παρά την ηλικία του κατά την δεκαετία του '40 έδιδε ακόμη μάχες. Κατά των Γερμανών, κατά των Αλβανών και κατά των ξενοκίνητων κομμουνιστών.

Ευτυχώς αυτήν την φορά η Αθήνα αντέδρασε. Τον αποτροπιασμό του αλλά και την ανησυχία του εξέφρασε το Υπουργείο Εξωτερικών, καταδικάζοντας την πράξη των Αλβανών. Το ΥΠΕΞ τονίζει: «Με τη σταθερή θέση, ότι προκλήσεις έναντι της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και, εν τέλει, έναντι των ελληνοαλβανικών σχέσεων, θα πρέπει να τυγχάνουν άμεσης διερεύνησης και διαλεύκανσης, με απόδοση των δραστών στην δικαιοσύνη, αναμένουμε τις δέουσες ενέργειες της αλβανικής πλευράς, το συντομότερο, προς αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας». Και καταλήγει με την προειδοποίηση, ότι «το Υπουργείο Εξωτερικών και η Ελληνική Πρεσβεία, καθώς και οι Προξενικές μας Αρχές στην Αλβανία, παρακολουθούν στενά την υπόθεση».

Την ίδια στιγμή, όμως, οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου καταγγέλλουν την «ολιγωρία των διωκτικών αρχών να εντοπίσουν τους αυτουργούς της βεβήλωσης του Μνημείου του Θύμιου Λώλη». Η Ένωσις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΟΜΟΝΟΙΑ έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλία για την ανέγερση αξιοπρεπούς νέου μνημείου. Να σημειωθεί ότι πριν από λίγους μήνες το μνημείο του οπλαρχηγού Λώλη είχε δεχθεί την επίθεση βανδάλων, που με σφυριά και βαριοπούλες του προξένησαν φθορές. Τότε δεν υπήρξε αντίδρασις από την επίσημη Ελλάδα, και οι Αλβανοί αποθρασύνθηκαν. Χθες οι Αλβανοί κτύπησαν με εκρηκτικά.

«Το Μνημείο καταστράφηκε ολοσχερώς, αλλά πέραν τούτου η οργανωμένη ομάδα που έδρασε θέλησε να στείλει και το μήνυμα, ότι δρα με τις μεθόδους της τρομοκρατίας» τονίζει σχετικώς η ΟΜΟΝΟΙΑ.

Και ενώ η ελληνική μειονότης στην Βόρειο Ήπειρο χειμάζεται από την αλβανική επιθετικότητα, η μουσουλμανική μειονότης της Θράκης ευημερεί. Αντί όμως να το εκτιμούν αυτό κάποια ενεργούμενα της Αγκύρας, προβαίνουν στις δικές τους προκλήσεις. Χαρακτήρα εθνικής συνεγέρσεως θέλησαν να δώσουν κάποιοι κατευθυνόμενοι μειονοτικοί στην εκδήλωση μνήμης για την συμπλήρωση 24 ετών από τον θάνατο –σε τροχαίο δυστύχημα– του διατελέσαντος βουλευτού Αχμέτ Σαδίκ. Να θυμίσουμε ότι ο Σαδίκ, την εκλογή του οποίου επέτρεψε το 1989 ο ανόητος εκλογικός νόμος του Μένιου Κουτσόγιωργα, που είχε καταδικάσει και την χώρα σε ακυβερνησία ενός περίπου έτους, είχε σκοτωθεί όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο ίδιος ξέφυγε από την πορεία του και συγκρούσθηκε με τρακτέρ. Κανένα περιθώριο για συνωμοσιολογίες. Και όμως κάποιοι θέλουν να τον αναγάγουν σε «εθνικό ήρωα». Γι' αυτό και έχει προσκληθεί η επί κεφαλής του τουρκικού εθνικιστικού κόμματος Μεράλ Ακσενέρ. Η ίδια, υπό την ιδιότητα της αντιπροέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνελεύσεως, είχε ευρεθεί στην Θράκη και το 2013, τότε για τα 18 χρόνια από τον θάνατο του Σαδίκ. Και κατά τρόπο ανοίκειο είχε επισκεφθεί όλες τις αυτοαποκαλούμενες «τουρκικές» ενώσεις των μουσουλμάνων της περιοχής.

Σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματισθεί ισλαμική προσευχή στον τάφο του Σαδίκ, και εν συνεχεία δείπνο θα παραθέσει το μειονοτικό κόμμα DEB στα κεντρικά γραφεία του στην Κομοτηνή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόσκληση που έχει αποστείλει το προαναφερθέν κόμμα μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Μπορεί σωματικά να τον χάσαμε (Σ.Σ. τον Αχμέτ Σαδίκ), αλλά εμείς δείχνουμε στον κόσμο πως οι ιδέες του ζούνε σωματικά στις καρδιές μας και εμείς βαδίζουμε στον δρόμο που εκείνος χάραξε. Ως κόμμα DEB και ως τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης συνεχίζουμε τον αγώνα για την ταυτότητα που έδωσε εκείνος με όλη του την δύναμη. Είναι απόλυτη η πίστη μας, πως η τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης για μια ακόμη φορά θα δείξει την πίστη της και θα συρρεύσει στον τάφο του ηγέτη μας δρ. Σαδίκ Αχμέτ».

Το DEB και οι μουσουλμάνοι οπαδοί του ουδέποτε καταπιέσθηκαν από την Ελλάδα και ουδέποτε αντιμετώπισαν περιορισμούς στην τήρηση των εθίμων τους και την εκτέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων τους. Και όμως κάποιοι από αυτούς βυσσοδομούν και θέλουν να δημιουργήσουν εστίες εξτρεμισμού.

Γι' αυτό η Ελλάς πρέπει να λαμβάνει τα μέτρα της. Υπέρ των Ελλήνων. Είτε κατοικούν στην Θράκη είτε στην Βόρειο Ήπειρο.

Εφημερίδα ΕΣΤΙΑ φύλλο 41411Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019