Την αντίδραση του κόμματος ΕΕΜ-MEGA προκάλεσαν άρθρα του δημοσιογράφου Παναγιώτη Σαββίδη στο "Πρώτο Θέμα". Η αρχή έγινε προ ολίγων ημερών με δημοσίευμα που αφορούσε την συνεργασία του "ανεξάρτητου" EEM-MEGA με τον Έντι Ράμα για την διεκδίκηση του δήμου Φοινικαίων. Την συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση, τα επίσημα όργανα της ΕΕΜ Αλβανία χαρακτήρισαν αντιδημοκρατικές και αποφάσισε να απέχουν ειδικά μετά τον αποκλεισμό του Φρέντη Μπελέρη ως υποψηφίου στον δήμο Χιμάρας. Στην εν λόγω ανακοίνωση δεν άργησε να απαντήσει και ο κύριος Σαββίδης όπου κατηγορεί ευθέως το ΕΕΜ-MEGA και τον πρόεδρο του ως δεκανίκια του Έντι Ράμα.

Γνωρίζουμε τον κύριο Σαββίδη από την ενασχόληση του με τα θέματα που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο και τον θεωρούμε άριστο γνώστη των θεμάτων μας μιας και είναι ρεπόρτερ με την κυριολεκτική έννοια της λέξης. Για του λόγου το αληθές είναι από τους λίγους δημοσιογράφους που έχει επισκεφθεί τόσες πολλές φορές την Βόρειο Ήπειρο έτσι ώστε να κάνει εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ. Και αυτό βέβαια ενόχλησε τους συμμάχους του MEGA αφού πλέον ο κ. Σαββίδης θεωρείται από την Αλβανία "persona non grata" και δεν του επιτρέπετε η είσοδος στην χώρα.

Η ανακοίνωση του MEGA

Δε γνωρίζουμε ποιο είναι το κίνητρο και ποιοι οι παρακινητές να δημοσιεύονται πρόσφατα επανειλημμένα στο «Πρώτο Θέμα»- και να διαδίδονται ως τεκμηριωμένες αλήθειες στο πανελλήνιο, σκευάσματα που θέλουν να ενοχοποιήσουν το μοναδικό Ελληνικό Κόμμα στην Αλβανία «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον» ως κόμμα κατά των συμφερόντων του Ελληνισμού . Για το κύρος όμως μιας έγκριτης, ιστορικής εφημερίδας των Αθηνών , που επιδίδεται σοβαρά σε θέματα εθνικής ευαισθησίας θα έπρεπε να διερευνηθεί σε βάθος η αλήθεια σχετικά με τη δράση ενός εγχειρήματος που όλο το πρόγραμμά του και τη δραστηριότητά του τα έχει αφιερώσει στην προάσπιση και προώθηση των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Στη σημερινή δημοσίευση με τίτλο «Το μνημείο του Βορειοηπειρώτη οπλαρχηγού Θύμιου Λώλη έγινε στόχος για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες», ο αρθρογράφος αντί να αναλύσει το γεγονός, καταφέρεται ξανά κατά του αρχηγού του κόμματος των Ελλήνων και νεοεκλεγέντα δήμαρχο κ. Χρήστο Κίτσο ότι δεν προέβη σε δηλώσεις για το γεγονός, πράγμα που δεν αληθεύει καθώς ο κύριος Κίτσος βρέθηκε από τους πρώτους εκεί , χαρακτήρισε στα αλβανικά ΜΜΕ την ενέργεια αυτή ως τρομοκρατική και ζήτησε από τις αλβανικές αρχές την άμεση σύλληψη των δραστών και την οδήγησή τους στη δικαιοσύνη. Η δήλωσή του δημοσιεύτηκε και στη σελίδα του κόμματος αλλά και στα ηλεκτρονικά μέσα από τις πρώτες πρωινές ώρες και ήταν η πρώτη επίσημη αντίδραση από πολιτικούς φορείς.

Η απόκρυψη αυτή της αλήθειας από τον αρθρογράφο μαρτυρεί την επιτηδευμένη μεθόδευσή του (ή των παρακινητών του) να αμαυρώσει την εικόνα μιας αγωνιστικής παράταξης στο χώρο της Βορείου Ηπείρου που νόμιμα και αποφασιστικά αγωνίζεται για ένα πιο ασφαλές μέλλον της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Το ίδιο έκανε και σε προηγούμενο δημοσίευμά του όπου με ψευδείς πληροφορίες θέλησε να πείσει το κοινό ότι διενεργούνται διαδικασίες για την αφαίρεση της ελληνικής ιθαγένειας στους νεοεκλεγμένους δημάρχους, μεταξύ των οποίων και του κ. Κίτσου(!).

Με όλο το σεβασμό που έχουμε ως κόμμα προς τον ελεύθερο τύπο, την ελευθερία του λόγου και της σκέψης, εκφράζουμε την δυσαρέσκειά μας για τα ανυπόστατα αυτά δημοσιεύματα που αναφέρονται στο κόμμα των Ελλήνων ως κόμμα «φάντασμα» και στον αρχηγό του ως υπηρέτη αλβανικών συμφερόντων. Αυτό το Κόμμα είναι γέννημα και θρέμμα αυτού του τόπου, έχει στην ηγεσία του καταξιωμένα στελέχη της μειονότητας, πρεσβεύει αρχές και συμφέροντα του Ελληνισμού στην Αλβανία και κατεβαίνει σε γενικές και τοπικές αναμετρήσεις ως ανεξάρτητος φορέας ζητώντας την ψήφο όλων των Ελλήνων χωρίς εξαίρεση. Αυτό έπραξε κι αυτή τη φορά και κέρδισε ξανά το Δήμο Φοινικαίων για να αποδείξει έργο σοβαρό όχι μόνο για την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και για τη ρύθμιση θεμάτων που σχετίζονται με την κατοχύρωση των περιουσιών, την αναβάθμιση της παιδείας και την ενίσχυση της ασφάλειας.

ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


Η απάντηση του Δημοσιογράφου Παναγιώτη Σαββίδη

Σας ευχαριστώ καταρχάς που μετά τους Αλβανούς εθνικιστές ασχολείστε και εσείς με την αφεντιά μου. Η ενόχλησή σας, δείχνει πως κάνω καλά τη δουλειά μου, προβάλλοντας και αναδεικνύοντας θέματα που αφορούν τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, ενίοτε και με τίμημα (όπως να χαρακτηριστώ perosna non grata από την κυβέρνηση Ράμα με την οποία συνεργάζεστε αφειδώς).

Δεν χρειάζεται να αποδείξω εγώ πως το "MEGA" λειτουργεί ως δεκανίκι της κυβέρνησης Ράμα. Το αποδεικνύει καθημερινά ο πρόεδρός του με τις πράξεις και τα έργα του. Μόνο η προεκλογική του φιέστα, με τις αγκαλίτσες και τα φιλάκια με τον πρωθυπουργό Ράμα, την ώρα που οι γονείς του Κωνσταντίνου Κατσίφα περιμένουν ακόμη από τις αλβανικές Αρχές να πληροφορηθούν γιατί το παιδί τους εκτελέστηκε, αρκεί. Η φωτογραφία με τις «χαρούλες» στον Ράμα, θα τον στοιχειώνει για πάντα.Χαίρομαι που ο κ.Κίτσος πήρε δημόσια θέση για το περιστατικό στην Κρανιά. Έγινε όμως εκ των υστέρων και μετά το δημοσίευμά μου στο protothema.gr.

Ο κ.Κίτσος πρέπει να καταλάβει πως δεν μπορεί να το παίζει «και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα», όπως λέει ο σοφός λαός. Δεν μπορεί να «χαριεντίζεται» δημόσια με τον Ράμα, μετά τα όλα όσα έχει μεθοδεύσει και πράξει κατά του ελληνικού στοιχείου κυρίως στην περιοχή της Χειμάρρας, και επανειλημμένα το εθνικό κέντρο -που λέει πως σέβεται- έχει εναντιωθεί και κατηγορήσει δημόσια. Τον παραπέμπω στις τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργού Εξωτερικών κ.Νίκου Δένδια. Ας αποφασίσει ποιο εθνικό κέντρο θα ακούει. Την Αθήνα ή τα Τίρανα ;

Για το θέμα της ελληνικής ιθαγένειας, εάν οι ελληνικές Αρχές κρίνουν πως πρέπει να του αφαιρεθεί θα το κάνουν χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Το έπραξε ήδη -επί ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα- για τον Γκόρο στη Χειμάρρα. Θα το πράξει και η ΝΔ χωρίς κανέναν ενδοιασμό και στη συνέχεια. Πάντως η εμφάνισή του στη βουλή των Ελλήνων την ημέρα της Ορκωμοσίας της νέας βουλής, δεν τον βοήθησε και πολύ σύμφωνα με πληροφορίες.

Δημοσιογραφώ σχεδόν 20 χρόνια και σ' όλη αυτήν την πορεία, αφιέρωσα δεκάδες ρεπορτάζ στην TV και σε εφημερίδες, για την Βόρειο Ήπειρο ακόμη και σε εποχές που ουδείς ασχολούνταν με το θέμα. Ειδικά τα μέσα που εργάζομαι τα τελευταία χρόνια (ΘΕΜΑ και το protothema.gr) είναι από τα λίγα MME στην Ελλάδα, που έχουν στην πρώτη γραμμή την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων στην Αλβανία. Δεν είναι τυχαίο πως αποτελούν «κόκκινο» πανί για τους Αλβανούς εθνικιστές. Ακόμη και το τελευταίο editorial του αείμνηστου Θέμου Αναστασιάδη, ήταν αφιερωμένο στον Κατσίφα και τον άδικο θάνατό του.

Θα μπορούσα να γράψω πολλά, αλλά νομίζω πως αυτά αρκούν. Ο κ.Κίτσος και οι συνεργάτες του, ας αντιληφθούν πως «δεν είναι στραβός ο γιαλός, αλλά στραβά αρμενίζουν».

Καλή συνέχεια