Οι βάνδαλοι ξαναχτύπησαν την Εθνική Ελληνική Μειονότητα

Οι βάνδαλοι ξαναχτύπησαν την Εθνική Ελληνική Μειονότητα

Οι κλοπές, οι διαρρήξεις και οι βίαιες πράξεις έναντι της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας δε λένε να κοπάσουν. Αν και ο Πρωθυπουργός της χώρας, Έντι Ράμα, στην προεκλογική συνάντηση στο Καραχάτζι, με τους κατοίκους του Δήμου Φοινίκης, τόνισε πως η Ελληνική Μειονότητα χαίρει το δικαίωμα να αναρτήσει δίπλα στην αλβανική και την ελληνική σημαία και οι πινακίδες να είναι δίγλωσσες, οι εθνικιστές και οι βάνδαλοι του παρακράτους, αφού έληξαν οι τοπικές εκλογές, άρχισαν τις βιαιοπραγίες τους.

Μουντζούρωσαν, όπως το 'χουν συνήθεια, τα όνομα των κοινοτήτων στην ελληνική γλώσσα, σε όλη τη διαδρομή του φαραγγιού της Μπίστρισσας, μέχρι στη Μουζίνα.

Ξημερώματα της Τρίτης, 23 Ιουλίου, τίναξαν στον αέρα το μνημείο του θρυλικού Καπετάνιου και Οπλαρχηγού Θύμιου Λιώλη στην Κρανιά. Αφού δεν κατόρθωσαν την ολοκληρωτική καταστροφή του την πρώτη φορά, οι βάνδαλοι αυτή τη φορά μεταχειρίστηκαν εκρηκτικούς μηχανισμούς, η έκρηξη του οποίου όχι μόνον έκανε θρύψαλα όλο το μνημείο αλλά προκάλεσε και υλικές ζημιές στα γύρω κτήρια.

Κι αυτό έγινε, όπως φαίνεται, σαν εκδίκηση της δολοφονίας του αυτοαποκαλούμενου «Πρόεδρου της Δημοκρατίας της Τσαμουριάς» Φεστίμ Λατό στην Ολλανδία, που ζούσε και είχε την έδρα του (κυβέρνηση), μια δολοφονία που οι βάνδαλοι εθνικιστές την «βάπτισαν» ως πράξη της ελληνικής μυστικής υπηρεσίας.

Οι βάνδαλοι έγιναν άφαντοι και αυτή η πράξη θα μείνει στις ανεξιχνίαστες υποθέσεις, μολονότι η αστυνομία γνωρίζει πολύ καλά ποιος κρύβεται και ποιος κινεί τα νήματα.

Στην Κρανιά παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Κάγιος και ο αναπληρωτής πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο ενώ σκληρή ανακοίνωση καταδίκης του συμβάντος εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο των εξωτερικών και η οργάνωση της Ομόνοιας. Ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος, Χρήστος Κίτσιος επίσης διαμαρτυρήθηκε έντονα για την πράξη και υποσχέθηκε πως γρήγορα το μνημείο του Καπετάνιου του Βούρκου και όλων των Ριζών, του Αγαδομάχου, Τουρκοαλβανομάχου, Γερμανομάχου, Μακεδονομάχου, Θύμιου Λιώλη, θα καμαρώνει ξανά στην γενέτειρά του την Κρανιά.

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου