Ο Μπερίσα επαινεί δημόσια την παραίτηση Χαραντινάι

 Ο Μπερίσα επαινεί δημόσια τον Χαραντινάι

Ο Μπερίσα δεν διστάζει με εθνικιστικές κορώνες να πλέξει το εγκώμιο του πρωθυπουργού του Κοσόβου ως γενναίου Αλβανού πολεμιστή.

Με μακροσκελή ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, επαινεί την απόφαση του πρωθυπουργού του Κοσόβου, Ράμους Χαραντινάι, να παραιτηθεί λόγω κλήσης του στη Χάγη. Ο Μπερίσα εξαίρει ως αξιοπρεπή την απόφαση αυτή, ενώ τονίζει ότι τις δύο προηγούμενες φορές που ο Χαραντινάι κλήθηκε ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης ως ύποπτος για εγκλήματα πολέμου είχε κριθεί αθώος. Ο Μπερίσα δεν διστάζει με εθνικιστικές κορώνες να πλέξει το εγκώμιο του πρωθυπουργού του Κοσόβου ως γενναίου Αλβανού πολεμιστή, ο οποίος πολέμησε εναντίον των κατακτητών και έσωσε εκατοντάδες αλβανικές οικογένειες κατά τον σερβικό πόλεμο.

Εκφράζει επίσης της εμπιστοσύνη του στη διεθνή δικαιοσύνη η οποία δύο φορές τον αθώωσε. Τέλος, καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου και του αλβανικού έθνους για ενότητα και συστράτευση.

Ο ίδιος ο Ράμους Χαραντινάι με ανάρτησή του στο Facebook δήλωσε: «Μεταβαίνω στη Χάγη για να αντιμετωπίσω τους συκοφάντες και να υπερασπιστώ την τιμή του Αλβανού πολεμιστή». Όπως είχε μεταδώσει η σερβική ραδιοτηλεόραση (RTS) ο Ράμους Χαραντινάι ενημέρωσε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ότι κλήθηκε από το ειδικό δικαστήριο για τα εγκλήματα του UCK στην Χάγη, να παρουσιαστεί υπό την ιδιότητα του υπόπτου και όχι του κατηγορούμενου, και γι' αυτόν το λόγο παραιτείται από την θέση του πρωθυπουργού.

«Θέλω να γίνει σαφής διαχωρισμός μεταξύ του πρωθυπουργού και του πολίτη Ράμους Χαραντινάι. Γι' αυτό παραιτούμαι. Στη Χάγη θα μεταβεί ο πολίτης του Κοσόβου και όχι ο πρωθυπουργός της χώρας», δήλωσε ο Χαραντινάι. Σε ανάρτηση του στο Facebook αφού ευχαριστεί τους πολίτες για την συμπαράσταση τους δηλώνει υπερήφανος για την δράση του στον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσόβου (UCK). Εξήγησε ότι, αν και δεν του έχουν απαγγελθεί ακόμη κατηγορίες, παραιτήθηκε από το πρωθυπουργικό αξίωμα για να μην συνδεθεί με κανέναν τρόπο το κράτος του Κοσόβου με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου. Κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ήρεμοι και ανέφερε ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Χάσιμ Θάτσι, να κινήσει τις πολιτικές διεργασίες για την εκλογή νέας κυβέρνησης και πρωθυπουργού.

Το ειδικό δικαστήριο για το Κόσοβο συστάθηκε μετά την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, το 2011, καθώς ο οργανισμός είχε καταγράψει εκτεταμένα εγκλήματα πολέμου από Αλβανούς, μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου, του UCK. Το δικαστήριο έχει αρχίσει φέτος να ανακρίνει ορισμένους πρώην μαχητές της πάλαι ποτέ σερβικής επαρχίας. Ο Χαραντινάι υπήρξε ηγετικό στέλεχος του UCK κατά τη διάρκεια του πολέμου. Και τον Μάρτιο του 2005, ο Χαραντινάι, ο οποίος ήταν και τότε πρωθυπουργός σε προηγούμενη κυβέρνηση, παραιτήθηκε αφότου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).

Ο Χαραντινάι απηλλάγη από τις κατηγορίες το 2008, λόγω έλλειψης επαρκώς αποδεικτικών στοιχείων.Στη συνέχεια, αθωώθηκε για δεύτερη φορά από το δικαστήριο του ΟΗΕ, τον Νοέμβριο του 2012. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στις δίκες εκείνες πολλοί μάρτυρες κατηγορίας αρνήθηκαν να καταθέσουν και κάποιοι εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς. Η γενική Εισαγγελέας του Κάρλα ντελ Πόντε το 2005 αλλά και ο διάδοχος της Σέρτζ Μπράμερς το 2012 είχαν καταγγείλει δημόσια ότι μάρτυρες κατηγορίας στην δίκη Χαραντινάι δέχονταν πιέσεις και απειλές.

πηγη:lawandorder.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου