Η προοπτική διαχωρισμού της πορεία των δύο χωρών από τα δυτικά Βαλκάνια, αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στην Αλβανία.

Tο έδαφος για το διαχωρισμό της διαδικασίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία τον Οκτώβριο έστρωσε η Άγκελα Μέρκελ μέσα από το τελευταίο Berlin Process που πραγματοποιήθηκε στο Πόζναν της Πολωνίας στις 4-5 Ιουλίου, παρουσία του Έλληνα τ.υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου.

Το κεντρικό θέμα στις συνόδους του Berlin Process είναι η ενταξιακή προοπτική των έξι χωρών των δυτικών Βαλκανίων. Όμως, ο στόχος καθυστερεί σε προβλήματα που παρουσιάζουν αυτά τα κράτη, σε θέματα όπως η λειτουργία του δημοσίου και της δικαιοσύνης ή στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.

Τα κράτη – μέλη της ΕΕ στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής που έγιναν, ανέβαλλαν μέχρι τον Οκτώβριο την απόφαση, για το εάν θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, εν μέσω αντιδράσεων από ορισμένα κράτη -μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ολλανδίας.

Όπως φαίνεται η τελευταία καθυστέρηση, που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον Ιούνιο, συνέβαλλε καθοριστικά στην ωρίμανση των συνθηκών για τον διαχωρισμό των περιπτώσεων Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας και ως ένδειξη επιβράβευσης προς τον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος υλοποίησε τα βήματα στα οποία είχε δεσμευτεί. Από την άλλη πλευρά, οι πολιτικές αναταραχές στην Αλβανία και η υστέρηση στη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και τα νωχελικά βήματα στην πάταξη της διαφθοράς, αναγκάζουν το Βερολίνο και την ΕΕ, να πατήσουν φρένο στην ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας, παρά τη θετική έκθεση και εισήγηση της Κομισιόν.

Η προοπτική διαχωρισμού της πορεία των δύο χωρών από τα δυτικά Βαλκάνια, αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στην Αλβανία, όπου ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από την αντιπολίτευση και ποντάρει στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για να βρει στηρίγματα.

Γιώργος Ξ. ΠρωτόπαπαςΔιεθνολόγος και Strategic – Μedia Analyst στο Crisis Monitorhuffingtonpost.gr