Ο Προεδρεύων του ΟΑΣΕ και υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας Miroslav Lajčák, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΑΣΕ, Thomas Greminger, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ (Γ.Γ. του ΟΑΣΕ) George Tsereteli και ο Γενικός Γραμματέας του OSCE Roberto Montella, εκφράζουν τη λύπη τους για τη συνεχιζόμενη πολιτική ένταση στην Αλβανία και έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Ο ΟΑΣΕ παρακολουθεί στενά τα γεγονότα και έχει επανειλημμένα προτρέψει όλους τους σχετικούς παράγοντες να συμμετάσχουν σε εποικοδομητική πολιτική, να σεβαστούν τις δημοκρατικές διαδικασίες της χώρας και να επιδείξουν συγκράτηση. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι επιτακτική ανάγκη οι Αλβανοί φορείς να συνεργαστούν για να σπάσουν το σημερινό αδιέξοδο, να ξεκινήσουν διάλογο χωρίς προϋποθέσεις και να διασφαλίσουν ότι η διεξαγωγή των εκλογών αυτή την Κυριακή είναι ειρηνική. Καλούμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποστηρίξουν το κράτος δικαίου, να σέβονται τους συνταγματικούς ρόλους των αντίστοιχων δημοκρατικών θεσμών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και να αποφεύγουν τη βία. Τόσο οι δράστες όσο και οι υποκινητές βίαιων πράξεων θα πρέπει να λογοδοτούν νομικά. Καλούμε επίσης τα όργανα επιβολής του νόμου να χρησιμοποιούν αναλογικά μέτρα.

Αναγνωρίζοντας το δικαίωμα των Αλβανών σε ειρηνικά μέσα διαμαρτυρίας, ο ΟΑΣΕ καταδικάζει σθεναρά τις πρόσφατες βίαιες επιθέσεις που απευθύνονται στους οργανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με την οργάνωση εκλογών σε δήμους της Αλβανίας, καταστρέφοντας σχολεία και υλικό ψηφοφορίας. Όλες οι πολιτικές και διοικητικές αντιπαραθέσεις πρέπει να διευθετηθούν σύμφωνα με το κράτος δικαίου και τις νομικές διαδικασίες. Οποιαδήποτε προσπάθεια εκτροπής της δημοκρατικής διαδικασίας μέσω βίαιων ενεργειών παγώνει την πρόοδο της Αλβανίας και αμαυρώνει τη διεθνή φήμη της χώρας. Οποιεσδήποτε νομικές παραβάσεις που σχετίζονται με εκλογές, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ψήφων, κατάχρησης δημόσιων πόρων και άσκησης πιέσεων σχετιζόμενων με τις εκλογές σε υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, θα πρέπει να οδηγούν στις ανάλογες νομικές συνέπειες.

Λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο της χώρας σε βασικούς τομείς τα τελευταία χρόνια, που αποδεικνύεται από την ομόφωνη έγκριση από όλα τα 56 άλλα συμμετέχοντα κράτη της προσπάθειας της Αλβανίας να προεδρεύσει στον ΟΑΣΕ το 2020, είμαστε πεπεισμένοι ότι η Αλβανία θα μπορέσει να σημειώσει πρόοδο, εάν ένα ώριμο αίσθημα ευθύνης σχετικά με την πρόοδο και φήμη της χώρας καλλιεργούνταν στο εσωτερικό.

Όπως πάντα, ο ΟΑΣΕ είναι έτοιμος – ως υποστηρικτής και φίλος – να συνεργαστεί με τους εθνικούς θεσμούς για την προώθηση των προτεραιοτήτων της χώρας, προς το συμφέρον όλων των πολιτών της Αλβανίας. Μετά τις 30 Ιουνίου, ο ΟΑΣΕ θα υποστηρίξει σθεναρά τις ανανεωμένες προσπάθειες για μεταρρύθμιση στη χώρα, μεταξύ άλλων σε σχέση με το δικαστικό σώμα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες του λαού της Αλβανίας».

πηγή: ibna