Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, αποφάσισε την Πέμπτη, για τη νέα ημερομηνία της διεξαγωγής των τοπικών εκλογών.

Ο Μέτα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η νέα ημερομηνία είναι η 13η Οκτωβρίου εκφράζοντας συγχρόνως την ελπίδα ότι οι εκλογές θα είναι χωρίς αποκλεισμούς, γράφει η Φωνή της Αμερικής – στην αλβανική γλώσσα.

Την απόφαση με τη νέα ημερομηνία των εκλογών την έλαβε μετά από σειρά συναντήσεων με τα πολιτικά κόμματα σήμερα το πρωί όπου συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, ενώ ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρωθυπουργός, Έντι Ράμα δεν πήγε στη συνάντηση που συγκλήθηκε από τον Πρόεδρο.

«Πάντα ήμουν πρόθυμος να συναντηθώ με τον κ. Ράμα, και δεν είμαι σε αυτή τη θέση να ικανοποιώ μόνο τις απαιτήσεις της αντιπολίτευσης. Η νέα ημερομηνία είναι μια ευκαιρία για τη διεξαγωγή των εκλογών με δημοκρατικά πρότυπα, σε μια χρονική στιγμή που αναμένουμε αποφάσεις από την ΕΕ για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Αλβανία για πλήρη ένταξη», δήλωσε ο Μέτα.

«Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να προβληματισθεί σχετικά με αυτές τις συνθήκες, αφού οι εκλογές της 30ης Ιουνίου ακυρώθηκαν νόμιμα, ενώ οι εκλογές της 13ης Οκτωβρίου θα πρέπει να διεξαχθούν χωρίς αποκλεισμούς, γιατί το επόμενο έτος η Αλβανία αναλαμβάνει της εκ περιτροπής προεδρία του ΟΑΣΕ και θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για τις άλλες χώρες», πρόσθεσε ο Αλβανός πρόεδρος.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα αντέδρασε αμέσως στην απόφαση αυτή του προέδρου γράφοντας στα κοινωνικά δίκτυα ότι η 30η Ιουνίου είναι η μοναδική ημερομηνία για τις τοπικές εκλογές.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα συνεχίζει την προεκλογική εκστρατεία, παρά την ακύρωση των εκλογών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ η Κρατική Εκλογική Επιτροπή συνεχίζει την προετοιμασία των εκλογών αυτών και διανέμει τα ψηφοδέλτια, όπου δεν υπάρχουν ονόματα των υποψηφίων της αντιπολίτευσης, όπως αναφέρει το Βαλκανικό Περισκοπιο.

Η αντιπαράθεση Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού φαίνεται αδιέξοδη.