Η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα εξέδωσε δελτίο τύπου πριν από την αντικυβερνητική διαδήλωση της Παρασκευής την οποία αναμένεται να πραγματοποιήσει η αντιπολίτευση. Όπως αναφέρει το πρακτορείο ΙΒΝA, η αποστολή των ΗΠΑ στην αλβανική πρωτεύουσα εκφράζει την ανησυχία της για τις πρόσφατες βίαιες πράξεις που έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης, ενώ απευθύνει έκκληση για ειρηνική διαδήλωση στις 21 Ιουνίου.

Η πλήρης δήλωση:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν αυτό που αξίζει ο λαός της Αλβανίας: Ένα κράτος δικαίου που προστατεύει τους δημόσιους υπαλλήλους και τα σχολεία από τις παράλογες επιθέσεις, που να υπερασπίζεται την ακεραιότητα και την ασφάλεια της εκλογικής διαδικασίας και που να τηρεί την υπόσχεση του δικαιώματος των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά, κρατώντας την ίδια στιγμή υπόλογους εκείνους που ασκούν βία.

Καλούμε όλους τους πολίτες και όλα τα θεσμικά όργανα της Αλβανίας να τηρούν τις αρχές του κράτους δικαίου, να απορρίπτουν τη βία σε όλες τις μορφές της και να ασκούν ειρηνικά τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, επιτρέποντας παράλληλα στους συμπολίτες τους να κάνουν το ίδιο. Και καλούμε όλους τους διοργανωτές της αυριανής διαδήλωσης να θεωρήσουν εαυτούς υπεύθυνους για αυτές τις ίδιες αρχές, να κάνουν δημόσια έκκληση στους υποστηρικτές τους να διαδηλώσουν ειρηνικά και να απορρίπτουν έντονα τη βία με κάθε ευκαιρία».