Εκκλησία της Αλβανίας για την πολιτική κρίση: «Προσευχόμαστε να βρουν το δρόμο της συμφιλίωσης και κατανόησης»

Εκκλησία της Αλβανίας για την πολιτική κρίση: «Προσευχόμαστε να βρουν το δρόμο της συμφιλίωσης και κατανόησης»

Καθώς η πολιτική κρίση που εξελίσσεται εδώ και εβδομάδες στην Αλβανία προσλαμβάνει πλέον επικίνδυνη χρειά, με δημόσια Δήλωση της η Ορθόδοξος Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Αλβανίας, τοποθετείται για ακόμη μια φορά υπεύθυνα και νηφάλια. Απ τη μια εκφράζει το φόβο της για τις οδυνειρές συνέπειες για τη χώρα και το λαό που δύναται επιφέρει η σύγκρουση μεταξύ των κομμάτων και απ την άλλη επισημαίνει την επίμονη προσευχή του Ορθόδοξου πληρώματος ώστε οι πολιτικοί να συναισθανθούν τις ευθύνες τους και δώσουν λύση στην κρίση. Η Δήλωση διαβάστηκε στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στους κεντρικούς ναούς της κατ Αλβανίαν Εκκλησίας ενώ συντάχθηκε χθες Σάββατο.

Η χρονική συγκυρία έχει τη δική της σημασία δεδομένου ότι χθες το Σοσιαλιστικό κυβερνών Κόμμα είχε εκδήλωση έναρξης προεκλογικής εκστρατείας για εκλογές 30ης Ιουνίου για την τοπική αυτοδιοίκηση. Στις εκλογές αυτές κατεβαίνει μόνο του καθώς η αντιπολίτευση, οι βουλευτές της οποίας από Φεβρουάριου έχουν παραιτηθεί των αξιωμάτων, δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές.Το δε Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης έχει σήμερα το απόγευμα μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Τίρανα. Το σκηνικό εάν δεν υπάρξει προσπάθεια κατευνασμού για διάλογο επίλυσης μοιάζει στα πρόθυρα εμφυλιακής σύγκρουσης. Οι δύο πλευρές δεν μετακινούνται από τις θέσεις τους παρά τις εκκλήσεις του διεθνούς παράγοντα.

Η τοποθέτηση της Εκκλησίας της Αλβανίας έχει ως εξής:

Παρακολουθόντας με προσοχή την συγκρουσιακή πολιτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα, ελπίζαμε εν τούτοις ότι οι πλευρές, μέσω αμοιβαίας προσπάθειας και κατανόησης, θα έβρισκαν κάποια απ όλους αποδεκτή λύση.

Αλλά, με λύπη διαπιστώνουμε ότι ο δρόμος της καταλλαγής και κατανόησης όσο πάει και γίνεται πιο στενός, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την επιδείνωση της σύγκρουσης, πράγμα το οποίο μπορεί να επιφέρει βαρείς συνέπειες για το παρόν και το μέλλον της Αλβανίας.

Γι αυτό με μεγάλη ανησυχία και ταπεινά, θα προσευχηθούμε σε όλους τους ναούς ώστε ο Θεός της ειρήνης και της σοφίας να ενθαρρύνει όλους όσους έχουν την ευθύνη ηγεσίας της χώρας, ώστε να συνειδητοποιήθούν για τη σημασία του καθήκοντος που έχουν επωμιστεί, να βρουν το δρόμο της συμφιλίωσης και κατανόησης και να προσφέρουν συγκεκριμένη λύση για όλα τα προβλήματα, για το καλό του τόπου και του λαού μας.

Πηγή: orthodoxianewsagency.gr

×
Subscribe

Επίσκεψη γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ στην Αλβανια
Ζημιές σε πολλά σπίτια και 4 τραυματίες από τον σε...

Σχετικά άρθρα