Η 26 Μαΐου αποτελεί μοναδική ευκαιρία, για τους Βορειοηπειρώτες, να δείξουν την εκλογική τους δύναμη και η ελληνική πολιτική να αναβαθμίσει στην ατζέντα τηςεξωτερικής, εθνικής και κοινωνικής πολιτικής τα θέματα των Βορειοηπειρωτών.

Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το δίκαιο του ισχυρού είναι αυτό που επικρατεί.

Οι ανίσχυροι μέχρι χθες Βορειοηπειρώτες, στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, μη μπορώντας πλέον να αντιμετωπίσουν την εθνική πίεση της Αλβανίας και την απαξίωση της μητέρας Ελλάδας, υλοποιούν το «η ισχύς εν τη ενώση» γύρω από τον νέο πολιτικό φορέα, που κατέρχεται στις περιφερειακές εκλογές της Αττικής, με τον τίτλο «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» και επικεφαλής τον Ανδρέα Κούρτη.

Εξ αρχής, ο νέος φορέας, δήλωσε αρωγός στις προσπάθειες των πολιτικών φορέων της Βορείου Ηπείρου για την επίλυση των εκεί προβλημάτων με την Αλβανία, αξιώνοντας υποστήριξη από το μητροπολιτικό κράτος του έθνους, την Ελλάδα, του οποίου είναι πολίτες, φορολογούμενοι και ψηφοφόροι. Επίσης, ο νέος φορέας δήλωσε πως θα αξιοποιήσει στο έπακρο την ιδιότητα των μελών του που είναι Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες. Τέλος δεν παρέλειψε να κάνει σαφή τη διεκδίκησή του, προς πάσα κατεύθυνση να αντιμετωπίζονται οι Βορειοηπειρώτες όπως αρμόζει να αντιμετωπίζονται: Πολίτες με ισχύ Έλληνα και Ευρωπαίου.

Φαίνεται πως ήδη υπάρχουν αποτελέσματα από την πίεση της ύπαρξης της Α.Σ.Α. Οι προεκλογικές εξαγγελίες των φορέων και προσώπων, σπανίως δεν περιλαμβάνουν διεκδικήσεις των Βορειοηπειρωτών. Το θέμα των συντάξεων, της πίεσης της Αλβανίας προς το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας κ.λ.π.

Απομένει οι ψηφοφόροι να συμβάλλουν στην καταγραφή αυτής της δυναμικής, η οποία θα βελτιώσει τις δίκαιεςδιεκδικήσεις των Βορειοηπειρωτών στην Ελλάδα και Αλβανία.