Βαριά πρόκληση απ' την Κυβέρνηση Ράμα η αφαίρεση των δίγλωσσων πινακίδων στην περιοχή του Βούρκου.

Μέσα στη νύχτα οι μηχανισμοί του κράτους υπό την κάλυψη ισχυρής αστυνομικής δύναμης, το Σάββατο, 4 Μαΐου, κινητοποιήθηκαν αφαιρώντας τις πινακίδες προσανατολισμού με τις ονομασίες των ελληνικών κοινοτήτων στις επαρχίες αρμοδιότητας του Δήμου Φοινίκης, στην ευρύτερη περιοχή των Αγίων Σαράντα.

Οι συγκεκριμένες πινακίδες είχαν τοποθετηθεί προσφάτως απ' τις υπηρεσίες του Δήμου που είχαν νομίμως κινηθεί προς την ενέργεια αυτή με την πλήρη κάλυψη μάλιστα νομικών πρακτικών που αφορούν στη Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων που αποτελεί μετά την σχετική κύρωση απ' την Βουλή της Αλβανίας, τμήμα της εγχώριας νομοθεσίας.

Να επισημανθεί ότι η τοποθέτηση ανάλογων πινακίδων αποτελεί υποχρέωση της κεντρικής κυβέρνησης τόσο προς εκπλήρωση συμβατικών της υποχρεώσεων που απορρέουν απ' την προαναφερθείσα πρακτική, δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των μηχανισμών επίβλεψης του Συμβουλίου της Ευρώπης στα πλαίσια εφαρμογής του δικαιώματος στη δημόσια χρήση της μητρικής γλώσσας της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας όσο και διότι οι οδικοί άξονες αποτελούν δικαίωμα της κυβέρνησης. Λεπτομέρεια που θέλει τη δική της επισήμανση ότι μεγάλο τμήμα της κεντρικής οδικής αρτηρίας στην οποία διεπράχθη η κυβερνητική αθλιότητα κατασκευάστηκε τα προηγούμενα χρόνια με άμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Η Κυβέρνηση Ράμα για άλλη μια φορά απεδείχθη σφιχτά εναγκαλισμένη με ομάδες που εχθρεύονται την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, την Ελληνική γλώσσα και που διαχέοντας τον εθνικισμό επιδιώκουν τον εκφοβισμό και τελικά των ύπουλο ξεριζωμό απ' τα πάτρια εδάφη των μελών της ΕΕΜ. Αυτοί ξεκίνησαν πρώτοι να αντιδρούν για τις πινακίδες αυτές επικαλούμενες προσχήματα που σήμερα να βλέπουμε σε σχετικές ανακοινώσεις των κυβερνητικών φορέων. Ανάλογα και σχεδόν κατ' αντιγραφή είχαν εξελιχθεί τα πράγματα και στο μοιραίο επεισόδιο της δολοφονίας μέλους της ΕΕΜ στους Βουλιαράτες τον Οκτώβριο περασμένου έτους.

Η συμπεριφορά αυτή της Κυβέρνησης αντανακλά για άλλη μια φορά χαρακτηριστικά αυταρχισμού, παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταστρατήγησης κεκτημένου στις ελευθερίες της ΕΕΜ, κατάφορης εμπλοκής στον περιορισμό της αρχής του αυτοδιοίκητου των φορέων τοπικής εξουσίας εν προκειμένου του Δήμου Φοινίκης, όπως και τούτο κατοχυρώνεται απ' το Συμβούλιο της Ευρώπης,και σε τελευταία ανάλυση άκρατο εθνικισμό και ρατσισμό έναντι της Ελληνικής γλώσσας και του Ελληνικού πολιτισμού. Εάν έστω υποθέσουμε ότι η Κυβέρνηση θα ήθελε αλλιώς τη μορφή των πινακίδων θα είχε αφαιρέσει μόνο την επιφάνεια αναγραφής ώστε να διορθωθούν, ωστόσο όμως ξερίζωσε όλο το σώμα τους.

Επί το πλείστον δεν προηγήθηκε της «μεταμεσονύχτιας επιχείρησης» (σύμπτωση ότι και η κατεδάφιση του ι. ναού του Αγίου Αθανασίου στη Χιμάρα έγινε μεσάνυχτα και υπό την «προστασία» τμημάτων της Αστυνομίας), καμιά επικοινωνία με την Δημοτική αρχή ή έστω διαβούλευση για την διαχείριση του ζητήματος. Να σημειωθεί ότι οι πινακίδες αποτελούν περιουσιακό στοιχείο του Δήμου Φοινίκης που είχε χρηματοδοτήσει με κανονικές και νομότυπες διαδικασίες την παραγωγή και τοποθέτηση τους.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ και το ΚΕΑΔ αντέδρασαν απ' την πρώτη στιγμή με σχετικές παραστάσεις προς τις ομάδες του κυβερνητικού κλιμακίου που ενεργούσε αφαιρώντας τις πινακίδες, παρουσία του Προέδρου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Κατόπιν όμως της εξέλιξης δεν έχει παρά να καταγγείλει στο διεθνή παράγοντα την συμπεριφορά της Κυβέρνησης ως ακραία κι επικίνδυνη που όχι απλά δεν εκπληρώνει δικαιώματα στη γλώσσα της ΕΕΜ αλλά αποσκοπεί στη δημιουργία βεβαρημένου ψυχολογικού κλίματος.

Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα έχει σήμερα πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις νοοτροπίες και το περιεχόμενο της Κυβέρνησης Ράμα και του Σοσιαλιστικού Κόμματος σε ότι την αφορούν και όσοι προσπαθούν να καλύψουν την πραγματικότητα δεν έχουν πλέον όχι απλά επιχειρήματα αλλά ούτε καν τα προσχήματα.

ΕκτουΓραφείουΤύπουκαιΕπικοινωνίας