Συνεχίζοντας την περιήγηση στην σελίδα μας αποδέχεστε την χρήση της τεχνολογίας cookies.

Βαρομετρικό χαμηλό για τον δείκτη ελευθερίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης της Αλβανίας

Βαρομετρικό χαμηλό για τον δείκτη ελευθερίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης της Αλβανίας

Ο Έντι Ράμα πρωτεργάτης της απόπειρας φίμωσης των δημοσιογράφων.

Η ένωση Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της για την ελευθερία της πληροφόρησης. Στο κομμάτι που αφορά την Αλβανία, η έκθεση αναφέρει ότι "οι επιθέσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης τόσο από την κυβέρνηση όσο και από το οργανωμένο έγκλημα έφτασαν σε πρωτοφανές επίπεδο το 2018".

Σύμφωνα με την έκθεση: "Οι δημοσιογράφοι υποβλήθηκαν σε προσβολές, απειλές θανάτου και νομικές διαδικασίες με σκοπό να τους εκφοβίσουν και να τους αποτρέψουν από τη διερεύνηση της διαφθοράς.

Οι πολιτικοί, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, τους χαρακτήρισαν ως σκουπίδια και κατασκευαστές ψεύτικων ειδήσεων. Ο πρωθυπουργός πρότεινε ένα νόμο που αποσκοπεί στην ενίσχυση του κρατικού ελέγχου στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και, όπως λένε οι επικριτές, περιορίζει την πρόσβαση σε ειδήσεις και πληροφορίες. Μια κοινή έκθεση που δημοσιεύθηκε από την RSF και το Βαλκανικό Δίκτυο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (Balkan Investigative Reporting Network – BIRN) τον Μάρτιο του 2018 επισήμανε πολλές απειλές στα ΜΜΕ στην Αλβανία".

Όσον αφορά τα ρυθμιστικά πρότυπα, η έκθεση διαπίστωσε ότι «χειραγωγούνται υπέρ των συμφερόντων της κυβέρνησης και ότι η ιδιοκτησία των ραδιοτηλεοπτικών μέσων συγκεντρώνεται στα χέρια μερικών μεγάλων επιχειρηματιών. Όπως υπογραμμίζει το IBNA, αυτό έχει δημιουργήσει μια κατάσταση στην οποία η αυτο-λογοκρισία είναι ευρέως διαδεδομένη και το 80% των δημοσιογράφων δεν έχουν εμπιστοσύνη στο επαγγελματικό τους μέλλον» 

Τελειώνει η ευνοϊκή συνθήκη για τους Αλβανούς που ...
18 Απριλίου 1994: «Η Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου»...
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

Απ' το Facebook μας

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη