Με τον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνο Σκουρλέτη, συναντήθηκε, την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2019, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατικής ΄Ενωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας – ΟΜΟΝΟΙΑ, κ. Γιώργος Τζομάκας. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν η Εκπρόσωπος Τύπου της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ – ΟΜΟΝΟΙΑ κα. Άννα Τσίμου και μέλη του Συλλόγου Υπερηλίκων Συνταξιούχων Βορειοηπειρωτών, οι κ.κ Ηλίας Ρώσσης και Ευάγγελος Φράγκος. Από την πλευρά του Γραμματέα συμμετείχε ο συντονιστής Τμ. Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Μπουγδάνης.

Αντικείμενο της συζήτησης, η οποία διεξήχθη σε φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα, ήσαν τόσο οι τελευταίες εξελίξεις στα θέματα που αφορούν την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, όσο, για όσους διαβιούν στην Ελλάδα, όσο και για αυτούς που διαβιούν στην Αλβανική επικράτεια καθώς και τα προβλήματα που ταλανίζουν την Εθνική Ελληνική Μειονότητα στις πατρογονικές της εστίες.

Ο Αντιπρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ – «ΟΜΟΝΟΙΑ» ανοίγοντας τη συζήτηση ευχαρίστησε τον Γραμματέα για την συνάντηση και σημείωσε πως τα προβλήματα είναι πολλά. Ειδικότερα, από τον αντιπρόεδρο δόθηκε προτεραιότητα στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας από το αλβανικό κράτος, στο ζήτημα της ιδιοκτησίας και στο μεθοδευμένο σχέδιο υφαρπαγής των ιδιοκτησιών, στον συστηματικό αποκλεισμό των μελών των εθνικών μειονοτήτων από τις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και σε αλλά κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την επιβίωση της ελληνικής μειονότητας στο αλβανικό έδαφος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο αντιπρόεδρος κ. Τζομάκας ανέλυσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπερήλικες Βορειοηπειρώτες δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης που αφορούν τα μέλη της μειονότητας που διαμένουν στην Ελλάδα. Ειδικότερα, ανέφερε ότι με το υφιστάμενο πλαίσιο (νόμος Κατρούγκαλου) η διαδικασία για την απόκτηση σύνταξης γήρατος για τους Βορειοηπειρώτες είναι ιδιαίτερη επίπονη και άδικη. «Πρέπει να συνδράμουμε και να ενισχύσουμε τους υπερήλικες και όχι να τους αδικούμε και να τους εγκαταλείπουμε», είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος. Επίσης, συζητήθηκε εκτενώς το άρθρο (νόμος Κατρούγκαλου) που αφορά τα 40 έτη παραμονής στην Ελλάδα των ασφαλισμένων Βορειοηπειρωτών που απαιτούνται προκειμένου να λάβουν στο ακέραιο την εθνική σύνταξη. Ένα μέτρο το οποίο χαρακτηρίστηκε απαράδεκτο και εθνικά επιζήμιο τόσο από τα μέλη της ΔΕΕΕΜ - ΟΜΟΝΟΙΑ όσο και από μέλη του Συλλόγου Υπερηλίκων Συνταξιούχων Βορειοηπειρωτών.

Έντονο ήταν το ενδιαφέρον, εκ μέρους του Γραμματέα για τα τεκταινόμενα στην Αλβανία. Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε πως γίνονται προσπάθειες επίλυσης αυτών των προβλημάτων και πως θα βρίσκεται στο πλευρό της Ελληνικής Μειονότητας. Σχετικά με τα ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε πως γίνονται προσπάθειες από το υπουργείο εργασίας προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση ενώ διαβεβαίωσε ότι τα οικονομικής και κοινωνικής φύσεως αυτά ζητήματα θα έχουν άμεση προτεραιότητα και συμφώνησε να υπάρξει στενή και αγαστή συνεργασία για την από κοινού αντιμετώπιση και των υπολοίπων προβλημάτων.

Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και διήρκησε περίπου μία ώρα.

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας
ΔΕΕΕΜ – ΟΜΟΝΟΙΑ