Στην ετήσια έκθεσή της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε την Αλβανία για την αδυναμία της να αντιμετωπίσει την ατιμωρησία.

«Η ατιμωρησία παρέμεινε πρόβλημα. Η δίωξη και ιδιαίτερα η καταδίκη αξιωματούχων που διέπραξαν καταχρήσεις ήταν σποραδική και ασυνεπής. Αξιωματούχοι, πολιτικοί, δικαστές και άτομα με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα συχνά ήταν σε θέση να αποφύγουν τη δίωξη. Σε απάντηση, οι αρχές έχουν ξεκινήσει διεθνή λεπτομερή έρευνα κατά των δικαστών και εισαγγελέων και έχουν απαλλάξει σημαντικό αριθμό αξιωματούχων που κατηγορούνταν για ανεξήγητο πλούτο ή δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα», αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, η διαφθορά παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα στην κρατική διοίκηση.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι «τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης ήταν ενεργά και εξέφραζαν μεγάλη ποικιλία απόψεων, αν και υπήρξαν προσπάθειες να ασκηθούν άμεσες και έμμεσες πολιτικές και οικονομικές πιέσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μεταξύ άλλων με απειλές και βία κατά δημοσιογράφων που προσπάθησαν να διερευνήσουν το έγκλημα και τη διαφθορά. Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων χρησιμοποιούσαν ελεύθερα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να κερδίσουν αποκτήσουν επιρροή και να προωθήσουν τα ενδιαφέροντά τους με τα πολιτικά κόμματα. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών χρησιμοποίησαν το περιεχόμενο των εκπομπών τους για να επηρεάσουν την κυβερνητική δράση προς τις άλλες επιχειρήσεις τους».

Από την άλλη πλευρά, «η πολιτική πίεση, η διαφθορά και η έλλειψη χρηματοδότησης περιορίζουν τα ανεξάρτητα έντυπα μέσα ενημέρωσης, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι οι δημοσιογράφοι άσκησαν αυτολογοκρισία. Η οικονομική ανασφάλεια λόγω της έλλειψης εκτελεστικών συμβάσεων εργασίας μείωσε την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων και συνέβαλε στη μεροληψία στην κάλυψη των γεγονότων. Η Αλβανική Ένωση Δημοσιογράφων συνέχισε να αναφέρει σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές μισθών σε δημοσιογράφους στα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, σε μερικές περιπτώσεις έως και 10 μηνών. Τα οικονομικά προβλήματα οδήγησαν ορισμένους δημοσιογράφους να βασίζονται περισσότερο στις εξωτερικές πηγές εισοδήματος, δημιουργώντας ερωτηματικά αναφορικά με την ακεραιότητά τους».

Τα μέσα διαδικτυακής ενημέρωσης και οι ΜΚΟ αναφέρονται επίσης στην έκθεση που δημοσίευσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι ΜΚΟ υποστήριξαν ότι η επαγγελματική δεοντολογία ήταν χαμηλή προτεραιότητα για μερικές από τις εκτιμώμενες 700 πύλες ειδήσεων στη χώρα, προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, προς όφελος συγκεκριμένων οικονομικών ή πολιτικών συμφερόντων. Η δραματική ανάπτυξη των online μέσων ενημέρωσης παρείχε μια ποικιλία απόψεων», αναφέρουν οι εκθέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

πηγή:ibna