Αλβανία: Ξεκινούν οι προετοιμασίες για τις τοπικές εκλογές παρά το πολιτικό αδιέξοδο

Αλβανία: Ξεκινούν οι προετοιμασίες για τις τοπικές εκλογές παρά το πολιτικό αδιέξοδο

Παρά την επιδείνωση της πολιτικής κατάστασης μεταξύ των δύο κύριων στρατοπέδων, τα ιδρύματα στη χώρα εξακολουθούν να δημιουργούν την απαραίτητη υποδομή για τις τοπικές εκλογές της 30ής Ιουνίου

Το πολιτικό αδιέξοδο στο ποίο έχει βρεθεί η χώρα εδώ και αρκετές εβδομάδες δεν φαίνεται να εμποδίζει τα θεσμικά όργανα να αρχίσουν τις προετοιμασίες για τις εκλογές της 30ής Ιουνίου. Το πρώτο βήμα ήταν η σύναψη μιας εταιρείας που θα είναι υπεύθυνη για την προμήθεια των θαλάμων ψηφοφοριών και των κουτιών που θα χρησιμοποιηθούν για τις εκλογές της 30ής Ιουνίου.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ενέκρινε επίσης την εγγραφή τεσσάρων πολιτικών κομμάτων που θα κατεβάσουν υποψηφίους στις εκλογές. Αυτά τα κόμματα είναι το «Κόμμα Εθνικής Ενότητας», το «Κόμμα Μετριοπαθών Σοσιαλιστικών», το «Κόμμα Αλβανικής Αποδημίας» και το «Εθνικό Συντηρητικό Κόμμα της Αλβανίας».

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Εσωτερικών πραγματοποίησε χθες ειδική συνάντηση για να συζητήσει το θέμα των καταλόγων των ψηφοφόρων. Πρόκειται για ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο που αφορά τις εκλογές στη χώρα, το οποίο προκαλεί συχνά πολιτικές συζητήσεις. Ο Lleshaj δήλωσε ότι η δουλειά των γραφείων μητρώου είναι να επαληθεύει τον αριθμό των ατόμων που είναι άνω των 100 ετών. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πάνω από χίλια τέτοια άτομα στις λίστες των ψηφοφόρων και ότι αυτό πρέπει να επαληθευτεί. Ο Lleshaj ζήτησε επίσης από τους δήμους της χώρας να δημοσιεύσουν τους καταλόγους σε χώρους που είναι εύκολα προσβάσιμοι από το κοινό.

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ

Προετοιμασία όχι μόνο για τις τοπικές εκλογές, αλλά και για διαπραγματεύσεις

Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, η Αλβανία αναμένεται να αντιμετωπίσει όχι μόνο μία εκλογική διαδικασία, αλλά και το άνοιγμα συνομιλιών ένταξης στην ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι δεν εμπλέκονται μόνο στις απαραίτητες προετοιμασίες για τις εκλογές αυτές, αλλά άρχισαν επίσης να ασκούν πιέσεις υπέρ της έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών.

Χθες, η Εθνική Επιτροπή Ενσωμάτωσης είχε συνάντηση για να συζητήσει το έργο που επιτελούν τα θεσμικά όργανα για να ξεκινήσει η χώρα ενταξιακές συνομιλίες. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών που εξουσιοδότησε ο πρωθυπουργός Rama, Gent Cakaj, δήλωσε ότι έχουν κατατεθεί τα τεχνικά κριτήρια.

«Πρέπει να υπάρξει όχι μόνο εσωτερικός πολιτικός διάλογος για αυτή την πολωμένη κατάσταση, αλλά και άσκηση πίεσης με κυβερνήσεις και θεσμούς στα κράτη μέλη της ΕΕ. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση υπερβαίνει την αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, απαιτώντας τη συμμετοχή ενός ευρέος φάσματος της κοινωνίας, ανεξάρτητα από την πολιτική συμμαχία των παικτών», ανέφερε.

Ο Cakaj πρόσθεσε επίσης ότι αυτή είναι μια κρίσιμη συγκυρία. «Έχουμε μόνο τρεις μήνες μέχρι να αρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ, επομένως πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας», υπογράμμισε. Ερωτηθείς για τις χώρες που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό αυτή τη διαδικασία, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η κατάσταση είναι καλύτερη από ό, τι πριν από ένα χρόνο.

πηγη:ibna.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου