Υπουργείο Παιδείας: Ανακαλείται ο Γερασιμίδης

Υπουργείο Παιδείας: Ανακαλείται ο Γερασιμίδης

Θάρσει, το τοι δίκαιον ισχύει μέγα (Ευριπίδης)


Ανακάλεσε χθες Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012, ο Υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος, την απόφαση τοποθέτησης του… πρώην «Μορφωτικού Ακολούθου» στο Αργυρόκαστρο κ. Γερασιμίδη. Ο ανακληθείς είχε τοποθετηθεί στις 13 Αυγούστου 2012, ως Αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο με αρμοδιότητα τον συντονισμό ενός και μόνον σχολείου, αυτού του Εννεαετούς της Χιμάρας «Όμηρος». Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα σε ολόκληρη την Οικουμένη διατηρεί 17 Συντονιστές Εκπαίδευσης με ανάλογες περιοχές ευθύνης, όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα:

Α/Α

ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΥΘΥΝΗΣ

1

Βρυξέλες, Βέλγιο

Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία

2

Βερολίνο, Γερμανία

Βόρεια Γερμανία, Πολωνία

3

Μόναχο, Γερμανία

Γερμανία (Βαυαρία), Τσεχία, Αυστρία

4

Ντύσελντορφ, Γερμανία

Κεντρική Γερμανία

5

Στουτγάρδη, Γερμανία

(Βάδη-Βυτεμβέργη, Έσση, Ζάαρλαντ, Ρήνος-Πφαλτζ), Ελβετία

6

Λονδίνο, Αγγλία

Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Δανία, Νορβηγία, Φιλανδία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία

7

Μαριούπολη, Ουκρανία

Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Γεωργία, Ουκρανία, Ρωσία, Καζακστάν, Κιργιζία, Λευκορωσία, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Μολδαβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σκόπια

8

Κωνσταντινούπολη

Τουρκία

9

Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

ΗΠΑ

10

Ουάσιγκτων, ΗΠΑ

ΗΠΑ

11

Σικάγο, ΗΠΑ

ΗΠΑ

12

Τορόντο, Καναδάς

Καναδάς

13

Μελβούρνη, Αυστραλία

Ωκεανία (Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία)

14

Γιοχάνεσμπουργκ, Ν. Αφρική

Νότια Αφρική, Ζιμπάμπουε, Ζάμπια, Μαλάουι, Ζαΐρ, Μπουρούντι, Καμερούν, Νιγηρία, Σουδάν, Αιθιοπία

15

Κάϊρο, Αίγυπτος

Αίγυπτος, Λιβύη, Λίβανος, Ισραήλ, Ιορδανία, Η.Α.Ε., Σαουδική Αραβία, Συρία, Τυνησία

16

Μπουένος Άϊρες, Αργεντινή

Αργεντινή, Βενεζουέλα, Βραζιλία, Μεξικό, Ουρουγουάη, Περού, Χιλή, Παναμάς

17

Τίρανα, Αλβανία

Αλβανία


Η απόφαση του Αυγούστου αποτέλεσε μέγιστη πρόκληση τη στιγμή που οι περιοχές ευθύνης των Συντονιστών είναι μεγάλες γεωγραφικά και εμπεριέχουν πλήθος σχολείων. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, δύο συντονιστές (Τιράνων και Αργυροκάστρου) θα επιβλέπανε το ίδιο σχολείο, που σημειωτέον κατά την έναρξη του σχολικού έτους 2012-13, είχε δύο ελλαδίτες δασκάλους.

Οι οποιεσδήποτε προεκλογικές συμπορεύσεις ή ενδοκομματικές αλληλοεξυπηρετήσεις, που καλύπτονται υπό τον μανδύα κούφιων υποσχέσεων και αστείων συνεταιρισμών σε εθνικοτοπικό επίπεδο, δεν ήταν ικανές να δικαιολογήσουν μια τόσο εξόφθαλμα παράτυπη απόφαση.  Ακάλυπτοι έμειναν και οι «αφελείς» που πείστηκαν και πίεσαν να εκδοθεί μια μεταφυσικής φύσεως ανακοίνωση στήριξης. Δυστυχώς κάποιοι «συλλειτουργοί της δικαιοσύνης» ξέχασαν ότι ορκίστηκαν να φυλάττουν «πίστη στην πατρίδα, υπακοή στο Σύνταγμα και τους νόμους» και καλωσόρισαν την παράνομη απόφαση.

Η συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας είχε θεωρηθεί προκλητική και σκανδαλώδης, την περίοδο μάλιστα που ο τόπος διέρχεται μιας βαθειάς κρίσεως. Σε αυτούς τους χαρακτηρισμούς συνέτειναν και οι παρακάτω λόγοι:

  • Το προσωπικό παρελθόν του συγκεκριμένου προσώπου, τόσο στο Αργυρόκαστρο, όσο και στα Ιωάννινα,
  • Η εικόνα του από το συναδελφικό του περιβάλλον και η μικρή του πραγματική εκπαιδευτική εμπειρία,
  • Οι όχι και τόσο καλές σχέσεις του με τα στελέχη του κόμματος που φαινομενικά στήριξε στις εκλογές του Ιουνίου, αλλά οι καλύτερες με ορισμένα στελέχη του πρώην κυβερνητικού κόμματος κατά τις προηγούμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές που όμως δεν μπορούσαν να του προσφέρουν και πολλά,
  • Οι προσωπικότητες από τη βόρεια και νότια Ήπειρο, αλλά και την ομογένεια των ΗΠΑ και της Ευρώπης που διαμαρτυρήθηκαν εντόνως κλπ.

Εκτός αυτών υπήρξαν και μια σειρά τυπικών κωλυμάτων, που εν τέλει έκαναν αδιανόητη την κάλυψή του από την προϊσταμένη αρχή:

-Δεν τηρήθηκε καμιά νομιμότητα στην επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου (άρθρο 14 του νόμου 4027/2011), όπως συγκρότηση του Συμβουλίου Επιλογής, τυπικά και ουσιαστικά προσόντα (π.χ. Διδακτορικό, συγγραφική εργασία, διοικητική εμπειρία στο εξωτερικό, γνώση της γλώσσας του κράτους, γνώση των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής κ.α.)
-Ήδη είχε διοριστεί μερικούς μήνες νωρίτερα, στα Τίρανα, ο κ. Χρονόπουλος Γεώργιος, με περιοχή αρμοδιότητας, όλη τη χώρα.
-Στην απόφαση τοποθέτησης του κ. Γερασιμίδη δεν οριζόταν ο χρόνος για τον οποίο θα ασκούσε τα καθήκοντά του, ούτε καθοριζόταν το ποσό του επιμισθίου.
-Η οικονομική υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας δυσκολευόταν να χρηματοδοτήσει ένα άτομο για μια θέση που δεν υπήρχε.
-Δεν ερωτήθηκε η γνώμη των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εξωτερικών, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

Η σύνεση που επιδείχθηκε από το Υπουργείο Παιδείας ώστε να διορθωθεί μια λανθασμένη απόφαση, του δίνει την ευκαιρία να σκύψει πάνω στα πραγματικά ζητήματα της Εκπαίδευσης στη Χιμάρα. Πρώτο του μέλημα θα πρέπει να είναι η αποστολή των εκπαιδευτικών που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία του Εννεαετούς Σχολείου Χιμάρας «Όμηρος». Επίσης δεν θα πρέπει να λησμονηθεί και η εύρεση μιας μόνιμης λύσης στο χρόνιο οικονομικό του πρόβλημα.  Τα χρήματα που εξοικονομούνται από την απόφαση ανάκλησης, μπορούν να συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση. Ευχόμαστε ολόψυχα, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να καταφέρει να συγκροτήσει ολοκληρωμένη πολιτική για την εκπαίδευση όλων των τέκνων των ομογενών μας στη βόρεια Ήπειρο και την Αλβανία.


Ελεονώρα Αθανασίου για το blog.himara.gr

Θετική η έκβαση της υπόθεσης Γερασιμίδη
Ο Νίνης είναι Βορειοηπειρώτης, δεν τον αποκαλέσαμε...
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη