Εκπαιδευτική Ημερίδα διοργανώθηκε το περασμένο Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου, στα Τίρανα υπό την ευθύνη και συντονισμό του Ιδρύματος Παιδείας «Πνοή Αγάπης» του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Πλέον των 170 εκπαιδευτικών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, όλων των εκπαιδευτικών μονάδων που λειτουργούν στη δομή του Ιδρύματος, προβληματίστηκαν από κοινού και παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εργασίες της Ημερίδας.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, που είναι και Πρόεδρος του Ιδρύματος, του οποίου είχε την πρωτοβουλία ίδρυσης προκειμένου υλοποιήσει το όραμα του για την παρουσία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στον τομέα της παιδείας, χαιρέτησε την Ημερίδα ενώ παρακολούθησε μαζί με όλους τους συμμετέχοντες όλες τις σχετικές διαλέξεις και παρουσιάσεις. Παρότρυνε τους εκπαιδευτικούς – συνεργάτες όπως τους αποκάλεσε στο θεάρεστο αυτό έργο της Εκκλησίας – για συνεχή ευχαριστία στο Θεό, καθώς έχει πλούσια ευλογήσει την κοινότητα των Ορθοδόξων σ’ αυτή την προσπάθεια. Όταν ξεκινούσε η ιεραποστολική δράση και η προσπάθεια της ανασύστασης της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας, το 1991, τότε που οι Θεία Λειτουργία τελούνταν απ’ τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο σε ερειπωμένους ναούς και κάτω απ’ τα δέντρα, εκεί που κάποτε βρίσκονταν ναός, παρά τη θέληση ώστε η Εκκλησία να είναι παρούσα και στο πεδίο της εκπαίδευσης, ούτε η πιο τολμηρή φαντασία δεν θα μπορούσε να συλλάβει αυτό που σήμερα βιώνουμε και μαρτυρούμε

Μέχρι σήμερα για την κτιριακή υποδομή των σχολείων των Ιδρύματος «Πνοή Αγάπης» έχουν δαπανηθεί πλέον των 22 εκατομμυρίων Ευρώ ενώ πάνω από 10 εκατομμύρια είναι τα λειτουργικά έξοδα απ’ το 2002 που ξεκινά να εξελίσσεται δομημένα το πρόγραμμα της παρουσίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας στον εκπαιδευτικό τομέα. Σήμερα το Ίδρυμα έχει υπό λειτουργία 3 δημοτικά, 3 γυμνάσια και 6 λύκεια στα Τίρανα, το Δυρράχιο, την Κορυτσά, το Αργυρόκαστρο και τους Αγίους Σαράντα. Πρόκειται μάλιστα για σχολεία που είναι στην πρωτοπορία και που όχι απλά εφαρμόζουν ένα πλήρες διδακτικό πρόγραμμα αλλά που πιλοτικά εισάγουν στην Αλβανία πρότυπα που ισχύουν ήδη στην ΕΕ και διαχέουν παιδαγωγικές μεθόδους άγνωστες για τη χώρα. Πλέον των 1950 μαθητών παρακολουθούν μη συμπεριλαμβάνοντας εδώ τα παιδιά του δικτύου των νηπιαγωγείων που είναι ακόμη ευρύτερο και σε περισσότερες πόλεις και ενορίες της Εκκλησίας.

Για όλα αυτά ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είχε λόγια επαίνου και για το σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού που δανειζόμενος λόγια απ’ την προς Θεσσαλονικείς Επιστολή του Αποστόλου παρότρυνε να συνεχίζουν το έργο τους με την ίδια αγάπη και με τους κόπους που αυτή επιβάλει, με την ίδια ελπίδα που επιβάλει η πίστη και με την προσδοκία ότι συμβάλουν όχι απλά στο έργο της Εκκλησίας, στην παιδεία της νέας γενιάς αλλά στην αναμόρφωση όλης της κοινωνίας της χώρας που διψά για αγάπη, για δικαιοσύνη και ειρήνη. Δώρα που πλούσια σκορπά η Ορθόδοξη Εκκλησίας. Ανθρώπους θυσίας, γνώσεων και κυρίως ανθρώπους αρετής χρειάζεται η νέα πορεία που αναζητά η χώρα, και τέτοιους προετοιμάζουν τα σχολεία του Ιδρύματος «Πνοή Αγάπης»

Η Ημερίδα υπό το θέμα « Πως θα συνεργαστούμε με Πνοή Αγάπης στα προγράμματα των σχολείων», υπό το συντονισμό της Διευθύντριας του Ιδρύματος κας. Αναστασία – Παμέλα Μπαρκσντάλε, είχε βασικά ως στόχο την καλύτερη γνωριμία όλων των διευθυνόντων της μονάδες του καθώς και του εκπαιδευτικού προσωπικού με το ίδιο το Ίδρυμα. Επίσης την καλύτερη γνωριμία όλων τους μεταξύ τους. Το σκοπό αυτό εκτός των άλλων εξυπηρέτησε και η παρουσία της κάθε μονάδας μέσα από βίντεοπροβολές, φωτογραφικό υλικό και πίνακες απολογισμού, που με τρόπο ολοκληρωμένο παρουσίασε ένα έργο σπουδαίων διαστάσεων που αφορά στην εκπαίδευση της νέας γενιάς αλλά και τη δημιουργία μιας σπουδαίας κοινωνίας γύρω απ’ την Εκκλησία που υπό άλλες συνθήκες βρίσκεται συνεπής με την παράδοση της να φροντίζει την παιδεία και τη μόρωση των μελών της.

Επί το πλείστον στην Ημερίδα παρουσιάστηκαν δύο σπουδαίας σημασίας και ιδιαίτερα ωφέλιμες και ενισχυτικές για τους εκπαιδευτικούς εισηγήσεις από κορυφαίους πανεπιστημιακούς δασκάλους: «Η ηθική και πνευματική διάσταση της εκπαίδευσης και η διαμόρφωση του χαρακτήρα» απ’ τον ομότιμο καθηγητή κ. Εμμανουήλ Περσελή (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) καθώς και «Διάδοση των πανανθρώπινων αξιών σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον» απ’ τον ομότιμο καθηγητή κ. Χρήστο Βασιλοπουλο (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

Τέλος στην Ημερίδα παρουσιάστηκε επίσης το Πανεπιστήμιο «ΛΟΓΟΣ» που ίδρυσε και λειτουργεί υπό τη φροντίδα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, απ’ την Πρύτανη αυτού, καθηγήτρια επιστημών αγωγής κα. Νικολέτα Νίτα όπως ειδικά το Τμήμα Θεολογίας και Θρησκειολογίας.

Οι μετέχοντες είχαν την ευκαιρία παρεμβάσεων και ερωτήσεων προς τους εισηγητές ενώ συμπέρασμα κοινό ήταν η συνέχεια αυτής της πρακτικής και για θέματα ακόμη πιο άμεσα που αφορούν στην συνεχή επαγγελματική κατάρτιση.

πηγη:orthodoxianewsagency