«Μια Μεγάλη Αλβανία δεν θα είχε θέση στον 21ο αιώνα»

 «Μια Μεγάλη Αλβανία δεν θα είχε θέση στον 21ο αιώνα»

Ο ειδικός σε ζητήματα ΝΑ Ευρώπης Φλόριαν Φαϊεράμπεντ από το Ίδρυμα KAS εκτιμά ότι η Αλβανία έχει ακόμα δρόμο μπροστά της μέχρι την ένταξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και απορρίπτει τα σχέδια περί Μεγάλης Αλβανίας.

Η απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία θα ληφθεί, όπως όλα δείχνουν εντός του τρέχοντος έτους. Ο Φλόριαν Φαϊεράμπεντ ειδικός σε ζητήματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Δυτικών Βαλκανίων στο πολιτικό Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ, που πρόσκειται στους γερμανούς Συντηρητικούς, θεωρεί ότι απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν στην Αλβανία μέχρι να δοθεί πράσινο φως από τους 27 στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

«Άλλωστε οι διαπραγματεύσεις αποτελούν απλά ένα πρώτο, σημαντικό βήμα, το οποίο πρέπει να διαδεχθεί πλήθος καθοριστικών μεταρρυθμίσεων προς όφελος του αλβανικού λαού. Ακόμα κι αν το γερμανικό κοινοβούλιο πει «ναι» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο απομένουν άλλα 26 εθνικά κοινοβούλια που πρέπει να πειστούν ότι η Αλβανία πληροί τις προϋποθέσεις. Κατά συνέπεια η κυβέρνηση στα Τίρανα θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει τη βούληση να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις».

Ο μεγαλοϊδεατισμός στην Γιουγκοσλαβία προκάλεσε εκατόμβη θυμάτων

Μιλώντας στην αλβανική σύνταξη της DW o γερμανός ειδικός απέρριψε τις δηλώσεις του αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα περί Μεγάλης Αλβανίας μέσω δημιουργίας μιας συνομοσπονδίας μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου.

«Τα όνειρα για μια Μεγάλη Αλβανία, μια Μεγάλη Σερβία ή μια Μεγάλη Κροατία δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα. Όλοι γνωρίζουμε που οδήγησε ο μεγαλοϊδεατισμός της Γιουγκοσλαβίας στην δεκαετία του ΄90. Θρηνήσαμε εκατοντάδες χιλιάδες θύματα. Όταν όμως επανέρχονται τα σχέδια αυτά σε δηλώσεις τότε αυτό μας ανησυχεί. Το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι ακριβώς το αντίθετο μιας εθνολαϊκιστικής πολιτικής».

Ζητούμενο η βελτίωση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας

Αναφερόμενος στο συνεχιζόμενο διάλογο μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και την άρση της επιβολής δασμών στις εισαγωγές σερβικών προϊόντων από την Πρίστινα ο Φλόριαν Φαϊεράμπεντ εκτιμά:

«Ακόμα κι αν είναι κατανοητή η οργή της Πρίστινας για το γεγονός ότι η Σερβία στέκεται εμπόδιο στη συμμετοχή του Κοσσυφοπεδίου στην Ιντερπόλ ή πιέζει τρίτες χώρες να αποσύρουν την αναγνώριση ενός ανεξάρτητου Κοσσυφοπεδίου, η επιβολή δασμών είναι αντίθετη προς την Διαδικασία του Βερολίνου και τη Κεντρική Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου (CEFTA). Πολλά από όσα επιτεύχθηκαν τα τελευταία χρόνια μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου ως προς την οικονομική συνεργασία και όχι μόνο έχουν υποστεί πλήγμα. Ας μην ξεχνάμε ότι το εμπάργκο, που επηρεάζει και την διακίνηση αγαθών με την Βοσνία Ερζεγοβίνη, πλήττει κυρίως τους Κοσοβάρους και την ιδιωτική οικονομία».

πηγή:DW

Οι Ελληνοαλβανικές σχέσεις και η συμπαγής εθνική Ε...
«Τσάμηδες αυτή είναι η ιστορία σας» Μια αποκαλυπτι...

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!


 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη