Πανηπειρωτική Αμερικής: Η ΕΕ να «παγώσει» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία

Πανηπειρωτική Αμερικής: Η ΕΕ να «παγώσει» τις  ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία

Η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία της Αμερικής (Panepirotic Federation of America) επανεξέλεξε για πρόεδρο της τον συγγραφέα Νίκος Γκατζογιάννης -Γκέιτζ- (Nicholas Gage) κατά το 40ο της συνέδριο το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Κλιαργουότερ της Φλόριδα (Clearwater, FL) στις 21-24 Φεβρουαρίου.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο εξελέγησαν αρκετά νέα στελέχη, αλλά και «βετεράνοι», που θα οδηγήσουν μαζί με τα μέλη την Ομοσπονδία για τα επόμενα τρία χρόνια της θητείας τους.

«Το 40ο μας συνέδριο ήταν ένα από τα πιο πετυχημένα στα 77 χρόνια της ιστορία μας, με εκπροσώπους από όλη τη χώρα και περίπου 480 προσκεκλημένους στην δεξίωσή μας», δήλωσε ο κ. Γκέιτζ. «Εκλέξαμε ένα ΔΣ το οποίο αποτελείται από ‘βετεράνους’ που γεννήθηκαν στην Ηπειρο και νεότερα μέλη που γεννήθηκαν στην Αμερική, αλλά με ισχυρά αισθήματα για την πατρίδα και τις παραδόσεις των γονιών τους», πρόσθεσε.

Ακόμη υπογράμμισε πως «αυτή η δύναμη θα μας βοηθήσει να στηρίξουμε τους Ελληνες που ζουν στη Βόρεια Ηπειρο, υπό την πίεση των αλβανικών Αρχών και τους συμπατριώτες μας Ελληνες που ζουν κάτω από σοβαρούς οικονομικούς περιορισμούς τους οποίους η χώρα βιώνει τα τελευταία χρόνια».

Αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί με την πίεση της Πανηπειρωτικής, αλλά τόνισε, «φυσικά πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα διότι η εχθρότητα προς την Ελληνική μειονότητα στην Αλβανία είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Όμως εμείς στην Πανηπειρωτική Ομοσπονδία είμαστε καλά προετοιμασμένοι για μια μακρά εκστρατεία. Ακόμη και αν κάποιοι από εμάς φτάνουν στο τέλος της θητείας μας, νεώτερα και δυνατότερα μέλη είναι έτοιμα να αναλάβουν και να στρατολογήσουν άλλους νεώτερους από αυτούς. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για όσο καιρό χρειαστεί, ώστε οι άνθρωποί μας να αισθανθούν ασφαλείς και ελεύθεροι» (το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Γκέιτζ στο τέλος του άρθρου).

Επίτιμοι προσκεκλημένοι στο συνέδριο ήταν ο Πύρρος Δήμας (Pyrros Dimas), ο οποίος έχει γεννηθεί στην Βόρεια Ηπειρο και έχει κερδίσει 4 -τρία χρυσά και ένα χάκινο- Ολυμπιακά Μετάλλια στην άρση βαρών για την Ελλάδα, ο Γκας Μπιλιράκης (Gus Bilirakis), μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, επικεφαλής του Hellenic Caucus στο Κογκρέσο, η Κωνσταντίνα Μπεζιάνη (Konstantina Beziani), επικεφαλής της Κρατικής Επιτροπής της Αλβανίας για τις Μειονότητες και δύο δήμαρχοι από την Βόρεια Ηπειρο, ο Αχιλλέας Ντέτσικας (Achileas Ntetsikas) και ο Λεωνίδας Χρήστου (Leonidas Chistou).

Ο κ. Γκέιτζ, ο οποίος εξελέγη εν μέσω επευφημιών να υπηρετήσει εκ νέου ως πρόεδρος, θα έχει την στήριξη του κ. Τζον Κατσιμπάδη (John Katsimbadis), στέλεχος επιχειρήσεων από το Ντιτρόιτ που θα είναι αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής.

Η κ. Αλέκα Καλουδέλη (Aleka Kaloudelis), πρόεδρος του τμήματος της Ουάσιγκτον θα είναι γενική γραμματέας, ταμίας η κ. Ολγα Φώτου (Olga Fotos) και η κ. Νίκη Πάλλα (Niki Pallas), γραμματέας.

Εξελέγησαν 6 ακόμη μέλη για το ΔΣ: Ευα Καντλή (Eva Kantlis), Κώστας Τσιουρής (Kostas Tsiouris), Χαράλαμπος Μέλος (Charalambos Melos), Αννα Νώτη (Anna Notis), Γιώργος Νάνης (George Nanis) και Στέισι Κουμπή (Stacy Koumbis). Αναπληρωματικά μέλη: Χρυσούλα Ζηκόπουλος (Chrysoula Zikopoulos) και Μενέλαος Σωτήρης (Menelaos Sotiris).

Στα αξιοσημείωτα του συνεδρίου ήταν η δεξίωση στην κοινοτική αίθουσα του ναού της Αγίας Τριάδας στο Κλιαργουότερ, όπου ο κ. Γκέιτζ, ο κ. Δήμας, ο κ. Μπιλιράκης και η κ. Μπεζάνη μίλησαν για την ανάγκη της ενίσχυσης των βασικών δικαιωμάτων των Ελλήνων της Αλβανίας.

Κάτι που μπορεί να επιτευχθεί, συμφώνησαν οι ομιλητές, αν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Ελλάδας και η ΕΕ, επιφέρουν αποτελεσματική πίεση στα Τίρανα. Η Ομοσπονδία, υπογράμμισε ο κ. Γκέιτζ, θα κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε αυτό να συμβεί.

Κατά το συνέδριο υιοθετήθηκε ομόφωνα ένα ψήφισμα, με το οποίο απευθύνεται έκκληση προς την αλβανική κυβέρνηση να παρέχει στους Ελληνες της χώρας όλα τα θρησκευτικά, εκπαιδευτικά, πολιτικά, γλωσσικά και πολιτιστικά δικαιώματα που προκύπτουν από τις διεθνείς συμβάσεις.

Ακόμη απευθύνει έκκληση προς την ΕΕ να «παγώσει» τις διαπραγματεύσεις της ένταξης της Αλβανίας μέχρι το κοινοβούλιο της χώρας να υιοθετήσει όλες τις ευρωπαϊκές αρχές για τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Το ψήφισμα καλεί τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τον ΟΗΕ και την ελληνική κυβέρνηση να πιέσουν την Αλβανία να εκπληρώσει όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις της προς τους Ελληνες της Βορείου Ηπείρου και σε όλη τη χώρα.

Πέρα από την Αλβανία το ψήφισμα καλεί τις ΗΠΑ να κάνει ό,τι μπορεί για να τερματίσει την κατοχή στην Κύπρο από τα τουρκικά στρατεύματα, να απευθύνει έκκληση στην τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει την παρενόχληση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και να επαναλειτουργήσει η Σχολή της Χάλκης και να πιέσει την ΠΓΔΜ να σταματήσει την απαλλοτρίωση της ονομασίας της Μακεδονίας, που ταυτίζεται με την Ελλάδα κατά την Ιστορία.

Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ - ekirikas.com

Οι Ελληνοαλβανικές σχέσεις και η συμπαγής εθνική Ε...
«Τσάμηδες αυτή είναι η ιστορία σας» Μια αποκαλυπτι...

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!


 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη