Η παρέμβαση του Ιλίρ Μέτα δεν σχετίζεται με τις περιουσίες της Χιμάρας που θέλει να υφαρπάξει ο Ράμα

Η παρέμβαση του Ιλίρ Μέτα δεν σχετίζεται με τις περιουσίες της Χιμάρας που θέλει να υφαρπάξει ο Ράμα

Παρακολουθώντας την επικαιρότητα, είδαμε αρκετά ελληνικά μέσα ενημέρωσης να προβάλουν το θέμα της παρέμβασης του Ιλίρ Μέτα σε νομοσχέδιο της αλβανικής κυβέρνησης για την εκμετάλλευση δημοσίων ακινήτων και να το ταυτίζουν με την υπόθεση της Υπουργικής απόφασης 708 που υφαρπάζει τις περιουσίες των Χιμαραίων. Κάτι το οποίο φυσικά δεν ισχύει και θα σας εξηγήσουμε το γιατί.

Ας κάνουμε μια γρήγορη ανάλυση των δυο περιπτώσεων:

1. Το νομοσχέδιο το οποίο επέστρεψε στην βουλή της Αλβανίας ο πρόεδρος της δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα, αφορούσε μια νέα πράξη κτηματολογίου που δρομολόγησε το σοσιαλιστικό κόμμα και ουσιαστικά ο έλεγχος του θα περνούσε στα χέρια του πρωθυπουργού ενώ εως σήμερα αυτή την αρμοδιότητα την είχε το υπουργείο δικαιοσύνης. Αυτή η νέα πράξη επηρεάζει εξ ολοκλήρου ολόκληρη την Αλβανία και όχι αποκλειστικά την Χιμάρα. Να σημειώσουμε εδώ πως παρόλο που το νομοσχέδιο επέστρεψε στην βουλή απ' τον Αλβανό πρόεδρο, σχεδόν μια εβδομάδα μετά κατόπιν διορθώσεων το νομοσχέδιο αυτό πέρασε κανονικά.

2. Η απόφαση 708 του Υπουργικού Συμβουλίου, που υπεγράφη στις 21/11/2018 από τον Έντι Ράμα, προβλέπει την μεταφορά 46 τεμαχίων στα νότια παράλια της χώρας στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Τουρισμού με σκοπό την τουριστική τους αξιοποίηση. Ενώ γινόταν λόγος για κρατικές ιδιοκτησίες - εκτάσεις, από τους χάρτες που την συνόδευαν ήταν εμφανές πως επρόκειτο για την καταπάτηση ιδιωτικών περιουσιών των Χιμαραίων.

Συνεπώς το ζήτημα με τα δημόσια ακίνητα δεν αφορά την περιοχή της Χιμάρας, απεναντίας η υπουργική απόφαση 708 παίρνει τις περιουσίες των Χιμαραίων και της μεταφέρει στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Τουρισμού.

Σκοπός του άρθρου αυτού είναι να διευκρινίσουμε πως πρόκειται για δυο διαφορετικές περιπτώσεις και η διευκρίνηση αυτή είναι απαραίτητη διότι αυτή η σύγχυση δημιούργησε την αίσθηση πως το ζήτημα της Χιμάρας οδεύει προς την εύρεση λύσης, κάτι το οποίο φυσικά δεν ισχύει. Η υπουργική απόφαση 708 παραμένει στο τραπέζι και δεν έχει υπάρξει καμία δήλωση πρόθεσης για υποχωρήσεις απ' τον Αλβανό πρωθυπουργό.

Οι κάτοικοι της Χιμάρας συνεπικουρούμενοι απ' το τοπικό παράρτημα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις για την δημιουργία δικαστικών φακέλων ώστε να κινηθούν νομικά σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο.

Θα ήταν ευχής έργο να είχαμε συμμάχους στην Αλβανία αλλά δυστυχώς παραμένουμε μόνοι μας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου