Η καταγωγή και η γλώσσα των Αρβανιτών

Ύποπτα παιχνίδια των Τσάμηδων

Την έκδοση διαβατηρίων της «Δημοκρατίας της Τσαμουριάς» προβάλλουν τις τελευταίες ημέρες οργανώσεις Τσάμηδων που έχουν έδρα, κατά βάση την Ολλανδία, προπαγανδίζοντας ότι για την ενέργεια αυτή έχουν πάρει το πράσινο φως από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η «είδηση» προβάλλεται ως μεγάλη επιτυχία και στις δεκάδες ιστοσελίδες που διατηρούν μέσω των οποίων παρακινούν τους Τσάμηδες της Αλβανίας και του εξωτερικού να συμπληρώσουν τις σχετικές αιτήσεις για την έκδοση του διαβατηρίου. Πρωταγωνιστής είναι και πάλι ο αυτοαποκαλούμενος Πρωθυπουργός της Τσαμουριάς Φεστίμ Λάτο, ο οποίος κατά καιρούς παρουσιάζει φωτογραφίες από τον «Απελευθερωτικό Στρατό Τσαμουριάς».

Ο Λάτο είναι μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα ακόμη και για τους Τσάμηδες που ζουν στην Αλβανία. Δραστηριοποιείται για αυτό το σκοπό τουλάχιστον από το 2005 και έχει προσπαθήσει να προωθήσει ζήτημα γενοκτονίας Τσάμηδων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Πριν από έναν χρόνο, στις αρχές του 2018 ο Λάτο πέτυχε να εμφανιστεί σε συνέδριο των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων, όπου φέρεται να έθεσε το θέμα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Τσάμηδων από την Ελλάδα, σε Ευρωβουλευτές και αξιωματούχους του Ευρωκοινοβουλίου.

Τους τελευταίους μήνες η προπαγάνδα, ακόμη και με Fake news, μέσω συγκεκριμένων ιστοσελίδων αλλά και των κοινωνικών δικτύων, εντείνεται.

Τώρα σειρά πήραν τα διαβατήρια, τα οποία κοστίζουν περίπου 250 ευρώ. Πρόκειται για μία καλοστημένη μπίζνα του Λάτου που έχει τον μανδύα του εθνικισμού ή για κάποιο άλλο ύποπτο παιχνίδι;

πηγη:epiruspost.gr

Αλβανία: 100% ανοιχτές εκλογικές λίστες ζητά η αντ...
Αναστηλώνεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Πό...
 
  1. Σχόλια (1)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (1)

This comment was minimized by the moderator on the site

Το πλέον έγκυρο επιστημονικά σύγγραμμα με τις πλέον πρόσφατες πληροφορίες, αλλά και με εξαιρετική τεκμηρίωση είναι η εθνολογική μελέτη "H καταγωγή των Αλβανών και οι Αρβανιτόφωνοι Έλληνες - Συμβολή στο ζήτημα της Εθνογένεσης των Αλβανών". Μεταφέρω σχετική βιβλιοκριτική:
Ένα ακόμη σημαντικό έργο του πολυγραφότατου Δημήτρη Ε. Ευαγγελίδη (γνωστού από τα μνημειώδη και μοναδικά στη βιβλιογραφία λεξικά του για τα αρχαιοελληνικά φύλα και τους λαούς του αρχαίου κόσμου, αλλά και του χρηστικότατου πρόσφατου βιβλίου του για την «Αρχαία Μακεδονία»), ο οποίος επανέρχεται ...δριμύτερος με το νέο του πόνημα για την καταγωγή των Αλβανών (Σκιπετάρων) και τους αρβανιτόφωνους Έλληνες.
Με στρωτή και ευκολοδιάβαστη γραφή, με συστηματική και απόλυτα τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία (580 υποσημειώσεις που παραπέμπουν σε δεκάδες επιστημονικά έργα, μελέτες, πρακτικά συνεδρίων και εξειδικευμένες εργασίες κυρίως ξένων ερευνητών και ειδικών), ο συγγραφέας αποδομεί μύθους και ευρύτατα διαδεδομένες αντιλήψεις για την εθνογένεση του αλβανικού λαού, αποκαθιστά την επιστημονική αλήθεια, προβάλλοντας τις τρέχουσες αντιλήψεις της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας στο ζητήμα αυτό.
Οι θέσεις του για τους αρβανιτόφωνους Έλληνες πολύ ενδιαφέρουσες, όπως και η οξεία κριτική του σε ορισμένους προβεβλημένους συγγραφείς της ...Εσπερίας, ξεσκεπάζοντας τις πολιτικές σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από πολυδιαφημισμένα βιβλία, τα οποία διαστρεβλώνουν τα πραγματικά γεγονότα και παρουσιάζουν μονόπλευρες απόψεις.
Το κεφάλαιο «Τα ιλλυρικά φύλα και η εμφάνιση των Αλβανών» αποτελεί κάτι το μοναδικό στην ελληνική βιβλιογραφία δεδομένου ότι προσκομίζονται τεκμήρια και ερευνητικά στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά, αποδεικνύοντας ότι η σύνδεση μεταξύ των Ιλλυριών της αρχαιότητας, οι οποίοι εξαφανίστηκαν ως λαός από τον 3ο μ.Χ. αιώνα και των νεώτερων Αλβανών, η πρώτη μνεία για τους οποίους γίνεται στα τέλη του 11ου αιώνα, αποτελεί έναν κατασκευασμένο αλβανικό εθνικό μύθο από ένα στενό κύκλο Αλβανών μεταναστών στις ΗΠΑ, που απέκτησε ισχύ επίσημης κομματικής γραμμής και αδιαμφισβήτητης «επιστημονικής» αλήθειας επί καθεστώτος Εμβέρ Χότζα. Η ερμηνεία αυτής της κατασκευής τεκμηριώνεται με τις αναλύσεις ξένων επιστημόνων και ερευνητών (μεταξύ των οποίων και κορυφαίοι Αλβανοί διανοούμενοι) στο εξαιρετικό κεφάλαιο «Επιστήμη και πολιτική», όπου αποκαλύπτονται οι πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από αυτές τις μεθοδεύσεις.
Τέλος, ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα, αλλά και απολαυστικότερα κεφάλαια είναι ασφαλώς εκείνο με τον τίτλο «Υποθέσεις για την καταγωγή των Αλβανών» και ειδικότερα το τέταρτο μέρος του («Μη-συμβατικές θεωρίες»), όπου μεταξύ άλλων παρουσιάζονται και οι εργασίες Γάλλου εθνολόγου σχετικά με την ευρύτατα διαδεδομένη άποψη περί καταγωγής των Αλβανών από τους νεφελώδεις και επιστημονικά δυσδιάκριτους ...Πελασγούς.
Ένα βιβλίο που συνιστούμε να το διαβάσετε ανεπιφύλακτα.

Πληροφορίες στην κ. Σοφία Κεσίδου, 210 3316036, φαξ 210 3250421
E-mail: [email protected]
Ηλεκτρονικές παραγγελίες στο www.infognomon.com
ISBN: 978-960-8362-64-2
Σελ.: 504 Τιμή: 25 ευρώ

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη