ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Πύρρος Δήμας (Pyrros Dima), ο πιο διακεκριμένος Ελληνας αθλητής των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων -με τρία χρυσά μετάλλια και ένα χάλκινο- και το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Γκας Μπιλιράκης (Gus Bilirakis), υπερασπιστής των ελληνικών υποθέσεων στο Κογκρέσο, θα είναι κύριοι ομιλητές του Συνεδρίου της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας των ΗΠΑ που θα γίνει στο Κλίαργουοτερ της Φλόριδα στις 21-24 Φεβρουαρίου.

Ο Πύρρος Δήμας, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Χειμάρρα της Βόρειας Ηπείρου, θεωρείται ένας από τους πιο σπουδαίους αρσιβαρίστες όλων των εποχών. Εκτός από τις παγκόσμιες διακρίσεις του στο άθλημα, υπήρξε βουλευτής στην Ελλάδα, όπου μιλούσε ανοιχτά για την προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Πλέον είναι τεχνικός διευθυντής της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ στην άρση βαρών, καθώς γίνεται η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο το 2020.

Ο Γκας Μπιλιράκης είναι βουλευτής των ΗΠΑ από το 2007. Είναι επικεφαλής του Hellenic Caucus στο Κογκρέσο, το οποίο αριθμεί 130 μέλη που στηρίζουν ζητήματα Ελληνοαμερικανικού ενδιαφέροντος.

Υπό την ηγεσία του κ. Μπιλιράκη, η σύζυγός του οποίου, Ευα έχει ρίζες από την Βόρεια Ηπειρο, το Hellenic Caucus έχει λάβει ισχυρές θέσεις υποστήριξης των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, για το τέλος της κατοχής της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, υπέρ της προστασίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη.

«Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι και πολύ περήφανοι που έχουμε τόσο διακεκριμέμους ανθρώπους, όπως ο Πύρρος Δήμας και ο Γκας Μπιλιράκης, που έχουν και οι δύο στενούς δεσμούς με την Ηπειρο ως κύριους ομιλητές στο Συνέδριο μας», δήλωσε ο κ. Νίκολας Γκέιτζ (Γκατζογιάννης) πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής τα τελευταία 5 χρόνια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλοι διακεκριμένοι καλεσμένοι στο Συνέδριο θα είναι ο Κρις Αλαχούζος (Chris Alahouzos), δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Κωνσταντίνα Μπεζιάνη (Konstantina Beziani), εκτελεστική διευθύντρια της Πολιτειακής Επιτροπής για τις Μειονότητες στην Αλβανία (State Committee for Minorities in Albania) και δύο σημαντικοί πολιτικοί ηγέτες από την Βόρεια Ηπειρο, ο Αχιλλέας Ντέτσικας, δήμαρχος Δρόπολης και ο Λεωνίδας Χρήστου , δήμαρχος Φοινίκης.

Πολλές επιστολές έχουν ήδη αποσταλεί για το Συνέδριο από θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες, σύμφωνα με τον κ. Γκέιτζ. Μεταξύ αυτών μία από τον Αρχιεπίσκοπο της Αμερικής, κ. Δημήτριο, ο οποίος αναφέρει: «Ελπίζω και προσεύχομαι να πραγματωθεί ο στόχος σας να φέρεται επενδύσεις στην ελεύθερη Ηπειρο και να τραβήξετε προσοχή στις εκκλήσεις των Ελλήνων της Βόρειας Ηπείρου. Να εκπληρωθούν οι προσευχές σας για να διασφαλιστεί γι αυτούς ισότητα και δικαιοσύνη επιτέλους».

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Edge Hotel, ένα νέο θέρετρο στο Clearwater Beach και θα κορυφωθεί με μία δεξίωση/χορό το βράδυ του Σαββάτου, 23 Φεβρουαρίου στο Matheos Hall της εκκλησίας της Αγίας Τριάδος.

Το προηγούμενο βράδυ θα πραγματοποιηθεί δεξίωση καλωσορίσματος για όλους τους μετέχοντες και προσκεκλημένους στο Clipper Cove Yacht Club, που βρίσκεται κοντά στο ξενοδοχείο.

Οσον αφορά στο Συνέδριο και τις σχετικές διαδικασίες, τις διευθύνει ο Σύλλογος Ηπειρωτών της Φλόριδας με επικεφαλής την κ. Νόρα Μιχοπούλου (Nora Mihopoulos), η οποία έχει γεννηθεί στην Χειμάρρα της Βόρειας Ηπείρου.

πηγή:ekirikas.com