Ανησυχητικός ο Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς στην Αλβανία σύμφωνα με τον προϊστάμενο του ΟΑΣΕ στην χώρα

Ανησυχητικός ο Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς στην Αλβανία σύμφωνα με τον προϊστάμενο του ΟΑΣΕ στην χώρα

Η Transparency International δημοσίευσε τα αποτελέσματα του Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς (CPI) 2018, κατατάσοντας την Αλβανία στη θέση 99 μεταξύ των 180 χωρών και εδαφών που περιλαμβάνονται στον δείκτη. Η Αλβανία σκόραρε 36 από τους 100 πόντους, σημειώνοντας πτώση δύο βαθμών από την βαθμολογία του 2017 και πτώση τριών βαθμών από το 2016.

"Η έλλειψη προόδου στην καταπολέμηση της διαφθοράς παραμένει ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, εξασθενώντας τα δημοκρατικά καθεστώτα, υποσκάπτοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημοκρατική διαδικασία. Η διαφθορά υποβαθμίζει την εμπιστοσύνη του κοινού και μειώνει την οικονομική ανάπτυξη στις πρόσφατα εκδημοκρατισμένες χώρες. Δυστυχώς, οι περισσότερες από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης παρουσιάζουν κάμψη σε σύγκριση με πέρυσι. Η αρνητική τάση στην Αλβανία είναι ακόμη πιο ανησυχητική καθώς αποτελεί αναστροφή αξιοσημείωτης βελτίωσης των αντιλήψεων περί διαφθοράς μεταξύ του 2013 και του 2016", δήλωσε ο επικεφαλής της παρουσίας του ΟΑΣΕ, Bernd Borchardt.

Η Transparency International επισημαίνει ότι μια πιθανή αιτία αυτής της ανάστροφης τάσης είναι το πολιτικό αδιέξοδο που έπληξε τη χώρα το 2018, γεγονός που οδήγησε στην παρεμπόδιση σημαντικών μεταρρυθμίσεων κατά της διαφθοράς, ενώ η συνέχιση της δικαστικής εξέτασης και η θέσπιση νέων θεσμών κατά της διαφθοράς είναι ενθαρυντικά αλλά ακόμη δεν έχουν παράγει αποτελέσματα.

"Βλέπουμε με ανησυχία την αντιστροφή στις αντιλήψεις περί διαφθοράς στην Αλβανία", δήλωσε ο Borchardt. "Τα αποτελέσματα του δείκτη δείχνουν ότι η Αλβανία πρέπει να μεταρρυθμίσει το σύστημα των δημόσιων θεσμών της, το οποίο θεωρείται πιο διεφθαρμένο από ό, τι τα δύο τελευταία χρόνια".

Ο Borchardt δήλωσε ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου του εξεταστικού ελέγχου της δικαστικής εξουσίας, και να δημιουργηθούν νέα θεσμικά όργανα κατά της διαφθοράς: "Προσβλέπουμε στην ίδρυση των νέων θεσμών κατά της διαφθοράς και συνεχίζουμε να καλούμε τους δημόσιους θεσμούς και το κράτος δικαίου στην Αλβανία να προχωρήσουν στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε θέματα δικαιοσύνης και καταπολέμησης της διαφθοράς σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις και υποχρεώσεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά της Διαφθοράς".

Τονίζει τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι πολίτες και η κοινωνία των πολιτών: "Οι Αλβανοί πολίτες πρέπει να αρνούνται τη διαφθορά και να καταγγέλλουν κάθε περίπτωση διαφθοράς στην κυβέρνηση. Η κοινωνία των πολιτών θα πρέπει επίσης να παρακολουθεί συνεχώς τον δημόσιο βίο στη χώρα και να υποβάλλει τακτικά εκθέσεις για ζητήματα διαφθοράς, διατηρώντας το θέμα στη δημοσιότητα, υποστηρίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη σχετικής νομοθεσίας, θεσμών και εμπειρογνωμοσύνης".

"Η Παρουσία του ΟΑΣΕ στην Αλβανία εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η θετική τάση των δημόσιων αντιλήψεων από το 2013 αντιστράφηκε το 2017 και επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο το 2018. Παραμένουμε δεσμευμένοι να στηρίξουμε την Αλβανία στον αγώνα της κατά της διαφθοράς", κατέληξε ο Borchardt.

Πηγή: ibna.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου