Πολίτικη κόντρα Ιλιρ Μέτα - Ράμα για τον διορισμό του νέου ΥΠ.ΕΞ της χώρας

meta-dhe-rama

Βαθιά πολιτική κρίση ξέσπασε στην Αλβανία. Ο πρόεδρος της χώρας, Ιλίρ Μέτα, αρνήθηκε να υπογράψει τον διορισμό του 30χρονου Κοσοβάρου και εκλεκτού του Έντι Ράμα, Γκεντ Τσάκαϊ, ως νέου υπουργού Εξωτερικών. Ο Αλβανός πρόεδρος υπέγραψε τους διορισμούς των υπολοίπων νέων υπουργών.

Όπως μεταδίδει το βαλκανικό πρακτορείο ειδήσεων IBNA, ο πρόεδρος Μέτα, σε απάντησή του προς τον πρωθυπουργό Ράμα, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο Γκεντ Τσάκαϊ είναι άπειρος και οι δημόσιες δηλώσεις του σχετικά με το θέμα των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου είναι απαράδεκτες.

Αναφέρει επίσης ότι ο Γκεντ Τσάκαϊ κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υφυπουργός Εξωτερικών, έδειξε έλλειψη ευθύνης.

«Η υποψηφιότητα του Γκεντ Τσάκαϊ δεν παρέχει τα απαραίτητα κριτήρια, δεν εγγυάται αξιοπιστία και δεν προσφέρει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι θα είναι υπεύθυνος για το καθήκον του Υπουργού για την Ευρώπη και τις Εξωτερικές Υποθέσεις.

»Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και ο οποίος έχει συγκεκριμένο ρόλο στην εξωτερική πολιτική της χώρας, αρνείται την πρότασή σας για το διορισμό του Γκεντ Τσάκαϊ ως υπουργού για την Ευρώπη και τις Εξωτερικές Υποθέσεις της Δημοκρατίας της Αλβανίας», υποστηρίζει ο Μέτα.

Αντίδραση Ράμα

Ο Έντι Ράμα αντέδρασε έντονα στην απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να μην υπογράψει το διάταγμα για το διορισμό του νέου υπουργού Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, αυτή η απόφαση «δεν είναι μόνο αντισυνταγματική, αλλά και ντροπιαστική».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης του προέδρου ότι «τα επιχειρήματα που παρέθεσε ο κ. Πρόεδρος είναι εξωφρενικά και επαίσχυντα για το θεσμικό όργανο που εκπροσωπεί».

Ο Έντι Ράμα δεν παρέλειψε να ζητήσει και «συγγνώμη στο Κοσσυφοπέδιο για αυτή τη ντροπή».

Ο Αλβανός πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι προσβάλλει την κυβέρνηση και ‘χτυπά’ έναν νέο άνδρα «που είναι τουλάχιστον 1000 φορές πιο σοφός από αυτόν», όπως αναφέρει στη σελίδα του στο Τουίτερ.

Ο Έντι Ράμα για την επιλογή του αυτή, είχε επικριθεί τόσο από το κόμμα του όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Κοσοβάρος Γκεντ Τσακάι, εκτός του ότι θεωρήθηκε ανώριμος, κατηγορήθηκε και ως άνθρωπος των Τζορτζ και Άλεξ Σόρος, αφού μορφώθηκε από αυτόν στο Πανεπιστήμιο του Σόρος και είναι στενός συνεργάτης των Ιδρυμάτων του.

Οι λόγοι που ο Τσάκαϊ «κόβεται» από τον πρόεδρο Μέτα

Στη μακρά επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της αλβανικής Δημοκρατίας στον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, και την οποία κατέχει το IBNA, εκθέτει τα επιχειρήματα γιατί απέρριψε τον διορισμό του Γκεντ Τσάκαϊ, 28 ετών, με καταγωγή από το Κοσσυφοπέδιο, ο οποίος έχει επίσης αλβανική υπηκοότητα και μέχρι πρότινος ήταν υφυπουργός Εξωτερικών στην Αλβανία.

Πρώτον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι «η θέση του υπουργού για τις Ευρωπαϊκές και Εξωτερικές Υποθέσεις είναι μία από τις σημαντικότερες θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο.

«Τώρα περισσότερο από ποτέ, καθώς η χώρα (σ.σ. η Αλβανία) είναι μέλος της Τρόικας του ΟΑΣΕ και σε λιγότερο από ένα χρόνο ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία της. Πρόκειται για ιστορικό βήμα και ευθύνη που ξεπερνά τα σύνορα της Αλβανίας και της περιοχής».

«Εν τω μεταξύ», συνεχίζει, «οι ημέρες, οι εβδομάδες και οι επόμενοι μήνες είναι αποφασιστικής σημασίας επειδή η Αλβανία προχωρά σε μια ζωτική απόφαση: την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο του 2019. Η προώθηση του διαλόγου μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, με στόχο την ενίσχυση η ευρωπαϊκή προοπτική για τις δύο χώρες αποτελεί επίσης μια άλλη σημαντική εξέλιξη της περιοχής μας».

Ο Ιλίρ Μέτα προσθέτει ότι «επειδή δεν υπάρχει χρόνος για πειραματισμούς ώστε να δοκιμαστούν οι ικανότητες και οι δεξιότητες του προτεινόμενου υπουργού μπροστά στις σημερινές μείζονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και τα εθνικά της συμφέροντα, πιστεύω ότι το Υπουργείο Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων χρειάζεται έναν έμπειρο και αποτελεσματικό άνθρωπο, με υψηλό αίσθημα κρατικής, εθνικής και διοικητικής ευθύνης και να έχει επίγνωση του μεγάλου και αποφασιστικού αντίκτυπου που θα έχει στην εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα τον επόμενο μήνα, αλλά και κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Αλβανίας στον ΟΑΣΕ, η οποία αποτελεί ιστορική ευθύνη για τη χώρα μας».

Ο πρόεδρος λέει επίσης ότι «το προφίλ του Γκεντ Τσάκαϊ, ο οποίος προτάθηκε για τη θέση του υπουργού για την Ευρώπη και τις Εξωτερικές Υποθέσεις, σαφώς στερείται πολιτικής, διπλωματικής, διοικητικής και εντυπωσιακής εμπειρίας σε κάθε μεμονωμένο στοιχείο και στο σύνολό του».

Ο Αλβανός πρόεδρος συνέχισε με την κριτική του για τον Γκεντ Τσάκαϊ:

«Ενώ ασκεί καθήκοντα αντιπροέδρου για τις Ευρωπαϊκές και Εξωτερικές Υποθέσεις, ο κ. Γκεντ Τσάκαϊ έδειξε ότι όχι μόνο δεν διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία στην εξωτερική πολιτική, αλλά οι δημόσιες δηλώσεις του σχετικά με βασικά ζητήματα που αφορούν την περιφερειακή μας πολιτική είναι απαράδεκτες».

Εδώ, ο κ. Μέτα αναφέρει τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Τσάκαϊ σχετικά με την ιδέα των συνοριακών προσαρμογών μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, αλλά και στα Δυτικά Βαλκάνια, τονίζοντας ότι «είναι αντίθετοι με το πρόγραμμα της σημερινής κυβέρνησης για την εξωτερική πολιτική».

Ο Ιλίρ Μέτα θεωρεί τις δηλώσεις του κ. Τσακάι ως «επικίνδυνες και με απρόβλεπτες συνέπειες στην περιοχή και πέραν αυτής» και ότι «είναι αντίθετες με την περιφερειακή πολιτική του αλβανικού κράτους, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο πρόεδρος πιστεύει επίσης ότι «η υποστήριξη, η χορηγία ή η αποτυχία να αντιδράσει αποφασιστικά κατά ιδεών για εδαφικές ανταλλαγές και προσαρμογές συνόρων στην περιοχή αντιπροσωπεύει μια καταστροφική προσέγγιση που απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και αντιτίθεται στην υποχρέωση της Αλβανίας ως χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα με τον Μέτα, «αυτό εξοντώνει επίσης την αξιοπιστία της χώρας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή».

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος έχει επίσης εντοπίσει κι άλλα προβλήματα με τον «εκλεκτό» του Έντι Ράμα για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

«Ο Γκεντ Τσάκαϊ επέδειξε έλλειψη ευθύνης κατά την άσκηση του καθήκοντός του ως αντιπροέδρου για την Ευρώπη και τις Εξωτερικές Υποθέσεις, παραβλέποντας τους νόμους και τις πράξεις που εγγυώνται την ασφαλή διακίνηση κρατικών διαβαθμισμένων πληροφοριών. Ορίστηκε υποδιευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών χωρίς να λάβει την υποχρεωτική διαβάθμιση ασφαλείας».

Επιπλέον, o Τσάκαϊ συμπλήρωσε την αίτηση υποψηφιότητας στις 3 Ιανουαρίου 2019 (3 ημέρες μετά την υποβολή της πρότασης για τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών).

Ωστόσο, «παραλείποντας να συμπληρώσει το έντυπο αίτησης και παραλείποντας να λάβει πιστοποιητικό διαβάθμισης για την περίοδο από τις 7 Ιουνίου 2018 έως τις 3 Ιανουαρίου 2019, ο Τσάκαϊ όχι μόνο έθεσε σε κίνδυνο τις διαβαθμισμένες πληροφορίες που αφορούν το κράτος (σ.σ. την Αλβανία), το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά επίσης αγνόησε ανοιχτά σαφή νομική υποχρέωση».

Εν τω μεταξύ, «το γεγονός ότι χρειάστηκε μόνο μια μέρα για να εκδώσει άδεια διαβαθμισμένης ασφαλείας στον DSIK για τον κ. Γκεν Τσάκαϊ (04.01.2019), δείχνει σαφώς ότι η διαδικασία αυτή πραγματοποιήθηκε σε επείγουσες περιπτώσεις και εναντίον των διαδικασιών και των απαιτήσεων που προβλέπει ο νόμος «Για τις κρατικές διαβαθμισμένες πληροφορίες».

Ένα άλλο ζήτημα σχετικά με τον Τσάκαϊ σχετίζεται με το γεγονός ότι έχει ζήσει εδώ και αρκετά χρόνια στο Βέλγιο και την Ουγγαρία και μολονότι ο νόμος το απαιτεί, δεν έγιναν έλεγχοι παρά το γεγονός ότι ο Τσάκαϊ διορίστηκε αντιπρόεδρος του υπουργείου Εξωτερικών στην Αλβανία.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Πρόεδρος απορρίπτει επίσημα την υποψηφιότητα του Τσάκαϊ για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών και δεν αποδέχεται την απόλυση του υπάρχοντος υπουργού, Ντιτμίρ Μπουσάτι.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα πρέπει τώρα είτε να αποδεχθεί την αποκατάσταση του Μπουσάτι είτε να προτείνει ένα άλλο πρόσωπο για αυτή τη θέση.

Ολοκληρώθηκε η εκδήλωση στη Δερβιτσάνη για την 28η...
Μήνυμα Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος για τ...
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη