Ελληνοτουρκικά, συμφωνία των Πρεσπών και η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία στο σημερινό Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, που χαρακτηρίστηκε από «ομοθυμία» και «καλό κλίμα».


Ειδική αναφορά έγινε στο ΕΣΕΠ και στο θέμα της προστασίας της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος,«ενόψει του νόμου με τρόπο απαράδεκτο, αντίθετο με την ευρωπαϊκή νομιμότητα».

Διεμήνυσε πως δεν αναφέρεται μόνο στις υποχρεώσεις της Αλβανίας για την ενταξιακή της προοπτική στην ΕΕ, αλλά τις γενικότερες υποχρεώσεις της απέναντι στο ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θεωρεί πως πρέπει να προστατευτούν και οι διμερείς σχέσεις και σημείωσε: «Καλέσαμε επανειλημμένα την άλλη πλευρά για τον σκοπό αυτό, την αλβανική κυβέρνηση να το πάρει αυτό σοβαρά υπόψη». Εξίσου, επανέλαβε πως η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας και των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, με την αυτονόητη προϋπόθεση εκ μέρους της του σεβασμού του ευρωπαϊκού θεσμικού κεκτημένου, του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, που ως ιστορική εθνική μειονότητα έχει ρίζες και δικαιώματα που έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε πως "σχετικά με τα ελληνοαλβανικά, ξεκαθάρισα πως το μήνυμα και η στάση της Αθήνας έναντι των Τιράνων πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρα και σαφή, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την υποχρέωση των Τιράνων να σέβονται απόλυτα τα ανθρώπινα και περιουσιακά δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Η πορεία των ελληνοαλβανικών σχέσεων περιλαμβάνει και τη συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Ωστόσο, δεν είχαμε τη δυνατότητα να τοποθετηθούμε σε λεπτομέρειες γιατί η Αξιωματική Αντιπολίτευση, όπως και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, έχουν κρατηθεί τελείως στο σκοτάδι όσον αφορά στη συγκεκριμένη συμφωνία."