Ανακοίνωση του ΥΠ.ΕΞ σχετικά με απόφαση αλβανικής κυβέρνησης να παραχωρήσει τεμάχια γης που ανήκουν σε μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας να παραχωρήσει αυθαιρέτως στο υπουργείο τουρισμού, προς τουριστική αξιοποίηση, τεμάχια γης που συμπεριλαμβάνουν ιδιωτικές περιουσίες Ελλήνων ομογενών.

Η απόφαση αυτή είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις.

Τόσο αυτή όσο και το δρομολογούμενο προς ψήφιση συναφές νομοσχέδιο, οδηγούν σε κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της ελληνικής γηγενούς μειονότητας στην Αλβανία. Παρόμοιες ενέργειες δεν συνάδουν με τις διακηρυγμένες ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αλβανίας και είναι αντίθετες στις σχετικές υποχρεώσεις της.

Καλούμε την αλβανική κυβέρνηση να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση και να επανεξετάσει το νόμο, μεριμνώντας ώστε να αποδοθούν άμεσα τίτλοι ιδιοκτησίας σε όλους ανεξαιρέτως τους νόμιμους ιδιοκτήτες.

Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, επαναλαμβάνοντας την προσήλωσή του στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τη γείτονα Αλβανία.

Κουμουτσάκος: Να επιστραφούν οι περιουσίες των ομο...
Ανακοίνωση της ΟΜΟΝΟΙΑ Χιμάρας για την καταπάτηση ...

1. Σχόλια (0)

2. Σχολίασε