Νέα Υόρκη: Αλβανοί διαδήλωσαν μπροστά σε Έλληνες που τελούσαν μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα (βίντεο)

Νέα Υόρκη: Αλβανοί διαδήλωσαν μπροστά σε Έλληνες που τελούσαν μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα (βίντεο)

Ενταση επικράτησε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της Ομοσπονδίας Λακωνικών Σωματείων στη μνήμη του Κωνσταντίνου Κατσίφα, στα γραφεία της, στο Μπρούκλιν, εξαιτίας συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε οργανωμένη ομάδα Αλβανών της Νέας Υόρκης.

Επρόκειτο για μια κινητοποίηση η οποία είχε οργανωθεί τα τελευταία 24ωρα από το διαδίκτυο και είχε σκοπό να εκφράσει τη διαμαρτυρία της αλβανικής κοινότητας της Νέας Υόρκης για την τιμή προς τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, τον οποίο οι διοργανωτές της συγκέντρωσης αποκάλεσαν «τρομοκράτη» και «κακοποιό».

Παράλληλα, ορισμένα πλακάτ εμπεριείχαν μηνύματα αλυτρωτισμού, όπως ότι «η Ηπειρος είναι Αλβανική», ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, απεικονιζόταν ως νεοναζί.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ομοσπονδίας, Ιωάννη Κουταλή, τα περίπου 30 με 40 άτομα που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία «είχαν προκλητική συμπεριφορά» και «φωνασκούσαν».

«Οι άνθρωποι αυτοί, αγράμματοι στην πλειοψηφία τους, συνεχώς μας προκαλούσαν και προσπαθούσαν να κάνουν τραμπουκισμό. Παρότι δεν κινήθηκαν εναντίον μας, έβριζαν και φώναζαν ‘ντροπή στην Ελλάδα’. Δεν ήταν δηλαδή καν για τον Κατσίφα ή τη Βόρειο Ηπειρο. Ηθελαν να εκφράσουν το μίσος τους προς την Ελλάδα και τον Ελληνισμό», ανέφερε στον «Ε.Κ.» ο κ. Κουταλής.

Πλακάτ για την Ήπειρο και την Τσαμουριά από τους Αλβανούς διαμαρτυρόμενους, σε ορισμένα μόνο από τα μηνύματα «αλυτρωτισμού» που έστειλαν προκλητικά στο Μπρούκλιν

Στην αφίσα τους, η οποία κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, οι επικεφαλής της εκδήλωσης τόνισαν ότι τα μέλη της Ομοσπονδίας Λακωνικών Σωματείων «θα έπρεπε να διαμαρτυρηθούν για τη γενοκτονία που διέπραξε η ελληνική κυβέρνηση στην Τσαμουριά», τονίζοντας ότι εκδηλώσεις στην μνήμη ανθρώπων όπως ο Κατσίφας «δεν θα έπρεπε να επιτρέπονται στην Αμερική», αφού, όπως προαναφέρθηκε, τον αποκαλούσαν «τρομοκράτη».

Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του «Ε.Κ.», η διοίκηση της Ομοσπονδίας είχε ενημερωθεί για την επικείμενη αντι-συγκέντρωση, ενημερώνοντας την Αστυνομία, η οποία έστειλε μια ικανή δύναμη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ένταση ανάμεσα στους συγκεντρωμένους Αλβανούς και τους ακόμη περισσότερους Ελληνες ομογενείς, που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Οι ομογενείς απαντάνε στους Αλβανούς συγκεντρωμένους με την σημαία της Βορείου Ηπείρου, την ώρα που οι Αστυνομικοί του NYPD συννενούνται για το πώς θα αποτρέψουν πιθανή όξυνση της κατάστασης έξω από τα γραφεία της Λακωνικής Ομοσπονδίας.

«Αυτοί που συγκεντρώθηκαν στον εξωτερικό χώρο υβρεολογούσαν, έλεγαν πράγματα εναντίον μας και όντως δημιουργήθηκε μια μικρή ένταση. Εάν με ρωτάτε όμως, ίσως ήρθαν για καλό τελικά, αφού οι Ελληνες πρέπει να καταλάβουμε πως, όταν υποστηρίζουμε τα ελληνικά δίκαια και τις αξίες του Ελληνισμού, θα υπάρχουν άνθρωποι που τους κακοφαίνεται», είπε, από την πλευρά του, στον «Ε.Κ.» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Τιμολέων Κακούρος.

Πάντως, παρότι η κατάσταση θα μπορούσε να ξεφύγει, η παρουσία της Αστυνομίας αποδείχθηκε καταλυτική κι έτσι το «ηλεκτρισμένο» κλίμα δεν επέφερε παρά λεκτικές, μόνο, αντιπαραθέσεις.
Τελικώς, οι διαμαρτυρόμενοι Αλβανοί παρέμειναν στον εξωτερικό χώρο για 30 με 40 λεπτά, φώναξαν συνθήματα και στη συνέχεια αποχώρησαν.

«Ναζί» χαρακτηρίζει το Ναπολέοντα Ζέρβα και τον Προκόπη Παυλόπουλο το πλακάτ των Αλβανών διαδηλωτών, οι οποίοι ήρθαν σε λεκτική αντιπαράθεση με τους ομογενείς που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Ομιλίες και κατάθεση στεφάνων

Η εκδήλωση μνήμης περιελάμβανε κυρίως ομιλίες, αλλά και κατάθεση στεφάνων στη μνήμη του Κωνσταντίνου Κατσίφα, που εκτελέστηκε από την Αλβανική Αστυνομία ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, στο βορειοηπειρωτικό χωριό Βουλιαράτες.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Βασίλειος Σταθάκος, ο πρόεδρος, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Ο Πύρρος», Κώστας Τσούρης, η πρόεδρος των Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών, Στέλλα Κοκόλη και η Διευθύντρια του Σχολείου του Τιμίου Σταυρού, Ελευθερία Οίκουτα.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Λακωνικής Ομοσπονδίας, Τιμολέων Κακούρος, εστίασε στην προσωπικότητα αλλά και την ζωή του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Ο επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Βασίλειος Σταθάκος, καταθέτει στεφάνι εις μνήμην του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Η Ομοσπονδία έδωσε από 1.000 δολάρια στα σχολεία Αγίου Κωνσταντίνου – Ελένης και Τιμίου Σταυρού, ως χρηματικό έπαθλο για διαγωνισμό έκθεσης των μαθητών, για μείζονα εθνικά θέματα, όπως τους Αρχαίους Σπαρτιάτες, τη Βόρειο Ηπειρο αλλά και τους απογόνους του Μ. Αλεξάνδρου, Καλάσα.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν εκπρόσωποι της πακιστανικής κοινότητας αλλά και η εκπρόσωπος των Καλάσα, Λάξαν Μπίμπι.

Eνα προκλητικό πλακάτ που ανέφερε πως «Η Hπειρος είναι Αλβανική» (αριστερά) προκάλεσε την οργή των ομογενών στο Μπρούκλιν. (Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη)
«Ελλάδα, οι τρομοκράτες δεν είναι ήρωες» λέει για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα το πλακάτ αριστερά. Η αποστροφή των Αλβανών στο πρόσωπο του εκτελεσθέντες Βορειοηπειρώτη ήταν η βασική αφορμή για την συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Οι ομογενείς διοργανωτές σε απόσταση αναπνοής από τους Αλβανούς διαμαρτυρόμενους. Τελικώς, οι συγκεντρωμένοι απομακρύνθηκαν με παρέμβαση της Αστυνομίας.
Πλακάτ για την Ήπειρο και την Τσαμουριά από τους Αλβανούς διαμαρτυρόμενους, σε ορισμένα μόνο από τα μηνύματα «αλυτρωτισμού» που έστειλαν προκλητικά στο Μπρούκλιν
Οι Αλβανοί πολίτες φωνάζουν συνθήματα, την ώρα που οι Αστυνομικοί διακριτικά τους απομακρύνουν από το σημείο, προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση. Τελικώς, αποχώρησαν μετά από 40 λεπτά.
Η παρουσία της Αστυνομίας έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας Λακωνικών Σωματείων εντείνεται, με τους Αλβανούς διαδηλωτές σταδιακά να απομακρύνονται, καθώς είχαν πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής από τον χώρο της εκδήλωσης.
Οι Αλβανοί διαμαρτύρονται, αλλά η Αστυνομία τους κρατάει σε σχετική απόσταση από τα γραφεία της Λακωνικής Ομοσπονδίας. Τα πλακάτ και η συνθηματολογία είναι ιδιαιτέρως προκλητικά, εμπεριέχοντας «αλυτρωτικά μηνύματα».
Τιμολέων Κακούρος και Ηλίας Παναγιωτακάκος στην εκδήλωση της Ομοσπονδίας Λακωνικών Σωματείων στη μνήμη του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ενάμιση μήνα μετά την εκτέλεσή του στο χωριό Βουλιαράτες από την Αλβανική Αστυνομία.
Ο επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Βασίλειος Σταθάκος, κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση των Λακωνικών Σωματείων εις μνήμην του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Διακρίνονται ακόμη οι Τιμολέων Κακούρος (αριστερά) και Ηλίας Παναγιωτακάκος (δεξιά)
Περίπου 100 ομογενείς έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση της Λακωνικής Ομοσπονδίας στην μνήμη του Κωνσταντίνου Κατσίφα, στο Μπρούκλιν.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου καταθέτει στεφάνι εις μνήμην του Κωνσταντίνου Κατσίφα.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λακωνικών Σωματείων, Τιμολέων Κακούρος, καταθέτει στεφάνι στη μνήμη του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ - Χριστόδουλος Αθανασάτος
Φωτογραφίες και βίντεο: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου