Ανοιχτή επιστολή προς Έντι Ράμα

Ανοιχτή επιστολή προς Έντι Ράμα

Την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018 δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ το άρθρο του κ. ‘Αγγελου Μ. Καππά (*) που φέρει τον τίτλο «ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ» και το ακριβές κείμενο του οποίου έχει ως εξής.

«Κύριε Πρόεδρε,
Πριν διερωτηθείτε ποιος είμαι και από πού βρίσκω το θάρρος να απευθύνομαι σε σας σε πρώτο πρόσωπο, σπεύδω να σας θυμίσω κάποια πτυχή της νεότερης ιστορίας της χώρας σας, δηλαδή της «Αλβανικής κρίσης» γνωστής ως «Κρίσης των πυραμίδων». Την περίοδο εκείνη, σωρεία πολυτραυματιών από πυροβόλα όπλα και εκρηκτικά διακομίζονταν από την χώρα σας κατ’ αποκλειστικότητα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Την ίδια περίοδο είχα τη μεγάλη τιμή να διευθύνω την Χειρουργική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ο αείμνηστος Πρύτανης Δημ. Γλάρος με είχε προειδοποιήσει πριν ξεσπάσει το τσουνάμι των ενόπλων συγκρούσεων: «Η Αλβανία έχει προβλήματα, πρέπει να την βοηθήσουμε». Του απάντησα τότε ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα, γιατί προέβλεπα ότι η κατάσταση και θα διαρκέσει και πιθανά θα επιδεινωθεί. Του ζήτησα να μου διατεθούν από το Πανεπιστήμιο μια ή δυο θέσεις χειρουργών για να ενισχύσουμε το δυναμικό μας, αλλά μου κατέστησε σαφές ότι δεν υπήρχε τέτοια δυνατότητα. Ο Γλάρος κατανοούσε πλήρως ότι η αντιμετώπιση της κατάστασης ήταν δυσχερέστατη και έθεσε το ερώτημα να ενεργήσει έγκαιρα για την διοχέτευση των περιστατικών εξ Αλβανίας από άλλο ανατολικότερο συνοριακό σταθμό προς τη Θεσσαλονίκη. Την πρόταση αυτή δεν την υποστήριξα και θυμάμαι ότι του είπα: «Εμείς είμαστε κοντά, Βορειοηπειρώτες ζουν στην Αλβανία, εμείς θα αναλάβουμε αυτή την υπόθεση». Και το τσουνάμι ξεχύθηκε σε λίγο. Τα βαριά περιστατικά άρχισαν να καταφθάνουν το ένα πίσω από το άλλο. Και στα χειρουργεία να χειρουργούνται νυχθημερόν ομοεθνείς σας. Και οι προγραμματισμένοι για χειρουργείο Έλληνες αναβάλλονταν, αφού οι δικοί σας ήταν βαριά τραυματισμένοι και έπρεπε να χειρουργηθούν επειγόντως. Σκεφθείτε, κύριε Πρόεδρε, αναβάλλονταν οι Έλληνες ασθενείς για να χειρουργηθούν οι Αλβανοί, δηλαδή αναβάλλονταν εκείνοι που στην ουσία χρηματοδοτούσαν από το υστέρημά τους τις επεμβάσεις και τη νοσηλεία των δικών σας ασθενών. Και το δέχτηκαν αδιαμαρτύρητα και συνειδητά, γιατί συμμετείχαν και αυτοί με τον τρόπο αυτό στην αντιμετώπιση των δικών σας δεινών.

Το έργο αυτό το έφερε σε αίσιο πέρας γενικότερα η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και ειδικότερα η Χειρουργική Κλινική, χωρίς καμιά επιπλέον ενίσχυση, δουλεύοντας αθόρυβα αλλά συνειδητά και μεθοδικά. Και μπορεί η Χειρουργική Κλινική να μην άκουσε ούτε ένα «ευχαριστώ» από το επίσημο Αλβανικό κράτος για τις υπηρεσίες που προσέφερε τότε, εμείς όμως που στελεχώναμε την Χειρουργική Κλινική «διαβάσαμε» την ευγνωμοσύνη στα μάτια των αρρώστων που νοσηλεύσαμε. Στα μάτια του κακοποιημένου και τρομοκρατημένου δημοσιογράφου Μπάρτοκ Λάλα, στα μάτια του πατέρα της νεαρής τότε φοιτήτριας Κλαουντιάνας Πόση, για την οποία έπεσε πάνω μας όλη η μειονότητα να την προσέξουμε ιδιαίτερα.

Την ίδια περίοδο αλλά και στο διάστημα που ακολούθησε, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να συζητήσω με εξέχοντες συμπατριώτες σας όπως ο Τσένη Τιράνα, ο Αγγιμ Ισάκου, ο Αγγίμ Νέσιο, ο διακεκριμένος συνάδελφός μου Καντερέ και άλλοι. Στο πρόσωπο αυτών είδα μια νέα αναδυόμενη Αλβανία μέσα από τις δύσκολες εκείνες ημέρες, μια Αλβανία που σκέφτηκα ότι άξιζε τις θυσίες που κάναμε για να την βοηθήσουμε τότε. Και πιστέψτε με, κύριε Πρόεδρε, αυτό ήταν για μένα η μεγαλύτερη ικανοποίηση.

Με την ίδια ειλικρίνεια όμως, δεν μπορώ να σας κρύψω, κύριε Πρόεδρε, την ανησυχία και την απογοήτευση που μου προκάλεσαν τα πρόσφατα γεγονότα. Άρχισα να διερωτώμαι, εγώ που έδωσα το μέγιστο των δυνάμεών μου για τους ομοεθνείς σας τότε, αν η Αλβανία των τελευταίων ημερών είναι αυτή που είχα στο μυαλό μου από παλιότερα. Η εικόνα που εκπέμπει η Αλβανία των τελευταίων ημερών στον έξω κόσμο, κυριαρχείται από τους σκοπευτές των ειδικών δυνάμεων, τους ανεγκέφαλους των γηπέδων και τους ανάλγητους γραφειοκράτες που μηχανορραφούν πάνω στο άψυχο σώμα ενός άτυχου νέου άντρα… Εσείς τον είπατε τρελό, αλλά και αν ήταν, σας διαβεβαιώνω ως ιατρός, ότι στην Ευρώπη ανέκαθεν τους τρελούς δεν τους σκοτώνανε, τους περιθάλπανε…

Κύριε Πρόεδρε,
Είτε το θέλουμε είτε όχι είμαστε γείτονες και για να είμαστε καλοί γείτονες θα πρέπει ο καθένας απ’ την πλευρά του να σφυρηλατήσει με έργα τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Εμείς με όσα χειροπιαστά σας ανέφερα προηγουμένως το κάναμε με το παραπάνω… Τώρα είναι η σειρά σας…

Με κάθε ειλικρίνεια και τα καλύτερα αισθήματα για το φίλο Αλβανικό λαό.

Άγγελος Μ. Καππάς,
Ομότιμος Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων»
Απόφοιτος της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων (1958)

Ευγνωμοσύνη προς όλα εκείνα τα ελληνικά Μ.Μ.Ε. που...
Τα δικαιώματα της Εθνικής Μειονότητας

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!


 
  1. Σχόλια (12)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (12)

This comment was minimized by the moderator on the site

Ειλικρινά λυπάμαι με όσα μεθοδεύονται από την μεριά του Ράμα και του αρχηγού της Ομάδας "Παρτιζάνοι των Τιράνων" ο οποίος και τους χρηματοδοτεί κατά του ελληνισμού. Φίλοι μου, δεν θα τολμούσαν ποτέ να υψώσουν ανάστημα αν δεν είχαν την υποστήριξη κάποιων Ευρωπαίων και Ατλαντικών συμμάχων μας... Το μήνυμα που τους δόθηκε ήταν η εξόντωση της μειονότητας, από τότε που στην Χειμάρα τους ισοπέδωναν τα σπίτια για να γίνει πλατεία.... λέγοντάς τους ότι το ελληνικό στοιχείο θα πρέπει να το βλέπουν ως φολκλορικό εντός Αλβανίας και όχι ως εθνικό-μειονοτικό! Κοντά σ' εκείνο το επεισόδιο ήλθε και η σφαγή μιας 8μελούς ελληνικής οικογένειας από έναν μεθυσμένο Αλβανό... (πώς να πιστέψω ότι ήταν απλώς ένα επεισόδιο;). Καπάκι και η προπαγάνδα των Τούρκων με παροχές και χρήμα, με μονάδα πολεμικού πλοίου και αεροπλοΐα "αλβανική". Πριν 5 μήνες έφυγαν για την Αλβανία 3 αδέλφια αγόρια που ήλθαν οικογενειακώς όταν ήταν μικρά. Τους καμαρώναμε για την ευγένειά τους και την αγωγή τους. Πραγματική εξαίρεση του κανόνα των όσων ζήσαμε τότε που ήλθαν υποσιτισμένοι. Μεγάλωσαν εδώ, πήγαν στο ελληνικό σχολείο, αποφοίτησαν από το Λύκειο. Κάποια στιγμή συναντήθηκα με τον ένα εξ αυτών που επέστρεψε για λίγο να κλείσει κάποιες υποθέσεις του και τα λέγαμε περπατώντας προς την ίδια κατεύθυνση. Μου είπε κάτι πολύ ανησυχητικό: Εμείς σκοπεύουμε να πάρουμε την δυτική Ελλάδα και να καταστήσουμε πρωτεύουσά μας τα Γιάννενα, την έδρα του Αλή πασά! Κατάλαβα ότι είχε ενταχθεί στις δυνάμεις εκείνες που ετοιμάζονται για περιστατικά σαν τα πιο πάνω και σαν του Κατσίφα. Περιστατικά που θα μας πάνε πίσω σε εποχές τραγικές, δυστυχώς. Μπορεί να είναι προπαγάνδα, αλλά κι έτσι έχει την σημασία τους η κουβέντα του. Ας αγρυπνούμε.

This comment was minimized by the moderator on the site

Οι Αλβανοί από μόνοι τους θα έπρεπε να βάζουν δίπλα στη αλβανική σημαία τους και την ελληνική. Τους έχει σταθεί η Ελλάδα όσο κανένας άλλος. Δεν μας θέλουν δίπλα τους, μας θέλουν απέναντι τους. Ας γίνει έτσι καμία δουλειά σε αλβανό, καμία ενοικίαση, κανένα επίδομα, καμία συναλλαγή, να γυρίσουν όλοι οι αλβανοί στον παράδεισό τους, να δούμε πόσα απίδια παίρνει ο σάκος!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Και ποιός σου είπε βρε αχαρακτήριστε -που είσαι και καθηγητής τρομάρα σου- με τα δικά μου τα λεφτά, δηλαδή των Ελλήνων, του Ελληνικού Δημοσίου, να χειρουργείς εσυ σε Αλβανούς; Αλλά κατάλαβα τί «καθηγητής» είσαι, αριστεροσύνης, πατερούλη Στάλιν και τα συναφή, έχετε καταστρέψει τη χώρα, και περνιέστε και για έξυπνοι. Αφου σας αρέσει γιατι δεν πάτε προς Βόρεια Κορέα να μας αδειάσετε τη γωνιά; Αλλα είπαμε, αριστεροί με τα λεφτά των άλλων.

This comment was minimized by the moderator on the site

Οι αρβανιτες ειμαστε Ελληνες εδε γιο Σκιπεταροι
Να ζησει η αρβανιτια της Θηβας και ολος ο ελληνισμος = ρωμιοσυνη.
Ζητω η Βορειο Ηπειρος και ολοι οι ακριτες του ελληνισμου

This comment was minimized by the moderator on the site

Αλβανικά δεν ξέρω ο παππούς μου όμως έλεγε για αυτούς στα Αρβανίτικα ΝΤΕΡΙ ΠΕΡ ΝΤΕΡ

This comment was minimized by the moderator on the site

Οι Αλβανοί και οι Τούρκοι δεν καταλαβαίνουν από λόγια αλλά από πράξεις. Σε ποιον απευθύνεται ο συντάκτης, στον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας ας πούμε? Καλή η προσπάθεια αλλά δεν θα συγκινηθεί κανένας τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα

This comment was minimized by the moderator on the site

''''Ο μόνος καλός Αλβανός, είναι ο νεκρός Αλβανός.''''
Ασε τις λαλακιες.
Υπαρχουν και φιλοτιμοι Αλβανοι οποτε μην λεμε τι ναναι

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο μόνος καλός Αλβανός, είναι ο νεκρός Αλβανός. Φτάνει πια το γλύψιμο στην κωλόρατσα. Φτάνουν τα λόγια. Ήρθε η ώρα να μάθουν τι έστι ¨Ελληνας. ΄Ωρα να αρχίσει η μαζική εκδίωξη των κωλο-αλβανών απο την χώρα μας.

This comment was minimized by the moderator on the site

He is the prime minister of Albania, not the president.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μην μασάμε τα λόγια μας ΟΙ διάφορες των εχθρών λύνονται πάντα με πόλεμο

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο
Φόρτωση Περισσότερων

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη