Τριάντα Βορειοηπειρωτικοί φορείς απέστειλαν χθες (30/10) ανοικτή επιστολή στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ζητώντας απαντήσεις σε 5 ερωτήματα σχετικά με διαρροές της ΕΛΑΣ μέσω του ΑΠΕ:

1. Ποια είναι η επίσημη στάση της Ελληνικής Αστυνομίας απέναντι στις διαρροές προς τα ΜΜΕ που αναφέρουν ότι ο Κωνσταντίνος Κατσίφας είχε συλληφθεί το 2008 για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών;

2. Αν επιβεβαιώνεται η διαρροή, ποια ήταν η κατάληξη της υπόθεσης;

3. Ποια είναι η σκοπιμότητα της διαρροής αυτής ενώ ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες σχετικά με το περιστατικό που οδήγησε στον θάνατό του από πυρά των ειδικών δυνάμεων της Αλβανικής Αστυνομίας;

4. Μετά την επικοινωνία του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. με τον Αλβανό ομόλογό του, ανακοινώθηκε πως το περιστατικό δεν συνδέεται με προστασία Ελληνικής Σημαίας. Δεδομένου ότι αφενός μέχρι την στιγμή της ανακοίνωσης (και μέχρι την ώρα σύνταξης του παρόντος), δεν είχε μεταβεί στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. να συνδράμει στις έρευνες και αφετέρου οι μοναδικές μαρτυρίες αναφέρουν το αντίθετο, βάσει ποιων στοιχείων η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. οικειοποιείται αυτούς τους ισχυρισμούς;

5. Ποια είναι τα βήματα της διακρατικής συνεργασίας που έχουν ή πρόκειται να τελεστούν προκειμένου να διασφαλιστεί η διερεύνηση των αληθινών συνθηκών θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα;

Σήμερα η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα δόθηκε επίσημα από τον δικηγόρο της οικογένειας Κατσίφα. Ο Κωνσταντίνος είχε όντως συλληφθεί το 2008 και κατηγορηθεί από την ΕΛ.ΑΣ. για κατοχή και διακίνηση ινδικής κάνναβης. Αθωώθηκε "πανηγυρικά" από το δικαστήριο στο οποίο παρεπέμφθη.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με το γραφείο του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας σήμερα, η γραμματεία του μας παρέπεμψε στον υπεύθυνο που επεξεργάζεται την απάντηση της ΕΛ.ΑΣ στην επιστολή μας. Όταν ρωτήσαμε πότε να αναμένουμε την απάντηση ο "υπεύθυνος" του αρχηγείου μας απηύθυνε ερωτήσεις τύπου "ποιοι είστε εσείς;" και "που είναι η έδρα σας;" εκφράζοντας προφανή δυσφορία για το γεγονός ότι ασχολούμαστε με το ζήτημα. Αφού έλαβε τα στοιχεία του ατόμου που επικοινωνούσε εκ μέρους 30 σωματείων σε όλη την Ελλάδα μας ενημέρωσε πως η επιστολή θα απαντηθεί αλλά "αυτά τα πράματα παίρνουν χρόνο". Όταν επιμείναμε πως θέλουμε άμεση απάντηση, ο "υπεύθυνος" μας αποστόμωσε λέγοντας πως οι έρευνες είναι ακόμη σε εξέλιξη και η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει αρκετά στοιχεία για να τοποθετηθεί.

Δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα να αποδεχθούμε την απάντηση αυτή αν ζητούσαμε στοιχεία για την υπόθεση. Δεν ζητήσαμε ποτέ από την ΕΛ.ΑΣ. στοιχεία για την υπόθεση επειδή η ηγεσία της μας πρόλαβε δημοσιεύοντας μέσω διαρροών στο ΑΠΕ ανυπόστατα στοιχεία που αθροίζουν σε όσα έχουν ειπωθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας δολοφονίας του χαρακτήρα του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε την αποστολή ανώτερου αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να συμμετάσχει στις έρευνες για τις συνθήκες θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα όπως προβλέπεται από τις διακρατικές συμφωνίες. Η ΕΛΑΣ φαίνεται να έχει αδρανήσει για λόγους που πρέπει να γίνουν γνωστοί.

Γνωστό πρέπει επίσης να γίνει αν η στάση της ΕΛ.ΑΣ υιοθετήθηκε κατόπιν συμφωνίας του Υπουργείου Εξωτερικών ή ο αρχηγός της έδρασε αυτοβούλως και εκτός της εθνικής γραμμής..

Κλείνοντας, επειδή η προσβολή μνήμης νεκρού - εκτός από ποινικό αδίκημα για το οποίο αναμένονται σχετικές εξελίξεις - αποτελεί πράξη ανήθικη σε ολόκληρο τον κόσμο, απευθύνουμε παράκληση στην ΕΣΗΕΑ, την ΠΟΕΣΥ, τα μέλη τους και κάθε συντάκτη να είναι προσεκτική στην στάση τους απέναντι στο τραγικό αυτό περιστατικό.