Παρουσιάστηκε στο Αγροτικό Πανεπιστήμιο των Τιράνων, το μεταπτυχιακό Πρόγραμμα SMART AL, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ERASMUS + της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά στην επαγγελματική κατάρτιση στελεχών, με τη χορήγηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών MASTER, στον αγροτικό τομέα στην Αλβανία. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα SMART AL στοχεύει στην παροχή δεξιοτήτων για τη βιώσιμη ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και ιδιαίτερα για τη διαχείριση αγροτικών γαιών στην Αλβανία. Υλοποιείται με την υποστήριξη του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Montpellier και του Γερμανικού Πανεπιστημίου Hohenheim ενώ, συνδιοργανώνεται από το Agricultural University των Τιράνων, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο των Τιράνων και το Πανεπιστήμιο Fan Noli της Κορυτσάς.

Στην παρουσίαση του προγράμματος μίλησαν η Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Ελένη Σουρανή, η Πρέσβυς της Γαλλίας κ. Christina Vasak, η Υφυπουργός Τουρισμού και Περιβάλλοντος κ. Ornela Cuci καθώς και η εκπρόσωπος της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αλβανίας οι οποίες εξήραν τη σημασία της εν λόγω δράσεως για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στην Αλβανία. Στην ημερίδα πληροφόρησης συμμετείχε η κ. Ελευθερία Βουνούκη, στέλεχος της DG AGRI της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εξήγησε την μεθοδολογία του μηχανισμού λειτουργίας για την αξιοποίηση του εν λόγω ανωτέρω Ευρωπαϊκού Προγράμματος από τους επαγγελματίες του αγροτικού τομέα.

Το Γραφείο ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας, αξιοποιώντας την ευκαιρία αυτή διοργάνωσε, σε συνεννόηση με τους ιθύνοντες του Προγράμματος, ημερίδα πληροφόρησης με σκοπό τη διμερή συνεργασία με την Αλβανία στον αγροτικό τομέα για την μεταφορά της πολύτιμης ελληνικής εμπειρίας και τεχνογνωσίας (capacity building) στην κατάρτιση ευρωπαϊκών προγραμμάτων στον αγροτικό τομέα. Σημειώνεται, ότι η Αλβανία μέσω Ευρωπαϊκού Προγράμματος IPA 2014-2020 λαμβάνει ευρωπαϊκά κονδύλια συνολικού ύψους 71 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Στο πάνελ ομιλητών συμμετείχαν εκπρόσωποι ελληνικών και αλβανικών φορέων και επιχειρήσεων του αγροτικού κλάδου ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν και κατ΄ιδίαν συναντήσεις (Β2Β) για το σκοπό αυτό.

Σημειώνεται η συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων του τομέα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στον αγροτικό τομέα Krop- Agricultural Consulting (κ. Γκλαβάκης) και Geotechniki Aigaiou (κ.κ. Κατσαβέλλης, Κότικα, Φλωρίδης) καθώς και του KASH (Union of Agribusiness in Albania κ. Rrapaj).

Η συμβολή της Ελληνικής Πρεσβείας στη διοργάνωση της ανωτέρω ημερίδας πληροφόρησης επαινέθηκε από όλους τους ομιλητές και τους διοργανωτές του Προγράμματος SMART AL.