Ο Σπύρος Ζαγάρης, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πόλεων για την Ειρήνη και πρώην Δήμαρχος Μαραθώνα, παρέδωσε σήμερα στο Δήμαρχο Τιράνων Εριόν Βελίαι, 12 κότινους, δηλαδή στεφάνια ελιάς, πλεγμένα από κλάδους ελαιόδεντρων που έχουν τις ρίζες τους στον Τύμβο του Μαραθώνα. Με τους κότινους αυτούς θα στεφθούν, την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, οι νικητές του Μαραθώνιου Αγώνα που θα διεξαχθεί στα Τίρανα.

Με στεφάνια ελιάς στεφάνωναν τους νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ελλάδα, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι οι αθλητές ήταν ελεύθεροι άνθρωποι, που αγωνίζονταν όχι με στόχο τον πλουτισμό αλλά την τιμή και τη δόξα.

Ο κότινος αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο Ειρήνης και Ελευθερίας.
Παράλληλα, ο κ. Ζαγάρης προσέφερε συμβολικά χρυσό κότινο στο Δήμο Τιράνων, ο οποίος τα τελευταία τρία χρόνια συμπεριλαμβάνεται στον αστερισμό των πόλεων που διοργανώνουν Μαραθωνίους Αγώνες, διαδίδοντας το πανανθρώπινο ιδανικό της Ειρήνης, αλλά και την αξία του Ευ Αγωνίζεσθαι.
Η παράδοση των στεφάνων από την Ελλάδα, συμπίπτει με τη λήξη της έκθεσης «Μύρτις» - την οποία διοργάνωσε η Ελληνική Πρεσβεία και ο ΟΗΕ στην Αλβανία - και η οποία ήταν αφιερωμένη στο 11χρονο κορίτσι από την Αρχαία Αθήνα, που έχει ανακηρυχθεί «Φίλη των Στόχων της Χιλιετίας του ΟΗΕ».
Με αυτόν τον τρόπο τα μηνύματα πολιτισμού που εκπέμπουν οι δύο δράσεις, για την Ειρήνη και την Ελευθερία σε όλο τον κόσμο, συνδέονται και γίνονται ισχυρότερα.

H Πρέσβης της Ελλάδος στην Αλβανία κ. Ελένη Σουρανή τόνισε ότι, η Νίκη του Μαραθώνα, στον ευρωπαϊκό πολιτισμό είναι σύμβολο της αιώνιας σύγκρουσης του ανθρωπισμού και της Ελευθερίας κατά της τυραννίας.
Ο Μαραθώνιος δρόμος, υπογράμμισε η κ. Σουρανή, θυμίζει ότι η πορεία του Πολιτισμού και της Ελευθερίας είναι μακρά και δύσκολη και σημασία δεν έχει να τερματίσεις πρώτος αλλά να τερματίσεις.
Ο κ. Ζαγάρης παραδίνοντας τα στεφάνια στο Δήμαρχο πρότεινε στον επόμενο Μαραθώνιο των Τιράνων να φροντίσει για την ειδική μεταφορά της Ολυμπιακής Φλόγας οδικώς ώστε να φθάσει στην πρωτεύουσα της Αλβανίας έχοντας διασχίσει τις δύο χώρες.

Ο Δήμαρχος Τιράνων Εριόν Βελίαι ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά και την συνεργασία της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Αλβανία σε πολλαπλούς κοινωνικούς και πολιτιστικούς τομείς της πόλεως.