Προσκυνηματικό ταξίδι στη Βόρειο Ήπειρο του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης

 Προσκυνηματικό ταξίδι στη Βόρειο Ήπειρο του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης

Γράφει ο : Ταξίαρχος ε.α. Ιωάννης Κουτσαϊμάνης

Αντιπρόεδρος Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης

23-26 Σεπ. 2018: Προσκύνημα στους Άταφους Ήρωες του Έπους 1940/41 στη Β.Ήπειρο – Χρέος Όλων των Ελλήνων

Το Παράρτημα ΕΑΑΣ Νομού Ξάνθης πραγματοποίησε, για 4η συνεχή χρονιά, Προσκύνημα στη Β. Ήπειρο, από 23 έως 26 Σεπ. 2018, υλοποιώντας την επιθυμία, μελών του και ανά την Ελλάδα Φίλων του.

Σκοπός του ταξιδιού ήταν η απότιση της οφειλόμενης ελάχιστης Τιμής στη Μνήμη των Ηρώων προγόνων μας, που στο Έπος του 1940/41 πολέμησαν μέχρι της τελευταίας ρανίδας του αίματός τους, για την Ελευθερία της Πατρίδος. Μεγάλος ο φόρος του αίματος, 7976 ήρωες πρόγονοί μας παραμένουν εκεί, στην Κλεισούρα, στον Μοράβα, στην Τρεμπεσίνα, στο Υψ. 731 και σε άλλα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου. Συνεχίζουν να παραμένουν δυστυχώς άταφοι ύστερα 77 χρόνια με τα οστά διάσπαρτα στα πεδία των μαχών ή θαμμένοι σε ομαδικούς τάφους χωρίς σταυρό ή σε οστεοφυλάκια, περιμένοντας άδεια για την ταφή τους !!!

Στο ‘’προσκλητήριο μας’’ αυτό, παρουσιάστηκαν μέλη μας, συνάδελφοι απόστρατοι Αξιωματικοί όλων των βαθμών, μεταξύ αυτών ο ζωντανός θρύλος του νεώτερου Ελληνικού Στρατού ο 97 ετών Επίτιμος Διοικητής Στρατιάς, Αντιστράτηγος ε.α. Κων/νος Κόρκας, ο αξιωματικός που έλαβε μέρος σε όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις από το 1941 μέχρι και το 1949, ένας Επίτιμος Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, δύο (2) επίτιμοι Υπαρχηγοί ΓΕΣ ,ένας (1) Επίτιμος Διοικητής Δ’ΣΣ, Επίτιμοι Διοικητές Σχηματισμών και Διευθύνσεων Όπλων και Σωμάτων του ΓΕΣ, όπως και εκλεκτοί Φίλοι του Παραρτήματος από όλη σχεδόν την Ελλάδα. Είχαμε συνταξιδιώτες, από την Καλαμάτα μέχρι την Ορεστιάδα. Συνολικά 104 προσκυνητές –συνταξιδιώτες με δύο (2) λεωφορεία, που ξεκίνησαν ταυτόχρονα στις 07:00 της 23 Σεπ.’18 από την ΑΘΗΝΑ με αρχηγό του τον Πρόεδρο του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης και το άλλο την ΞΑΝΘΗ, με αρχηγό του τον Αντιπρόεδρο, που αντάμωσαν στο ‘’Πολεμικό Μουσείο στο Καλπάκι Ιωαννίνων.

Επισκεφτήκαμε τους τόπους της θυσίας και τα γνωστά Στρατιωτικά νεκροταφεία στους ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ, στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στην ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ, στο υψ.731 στον περίβολο του σπιτιού της κ. Ερμιόνης Μπρίγκου στην ΧΙΜΑΡΑ, τους Αγ. ΣΑΡΑΝΤΑ και το οστεοφυλάκιο του Ι. Ν. του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο ΔΕΛΒΙΝΟ.

Στο πλαίσιο του ταξιδιού μας συνδυάστηκε επίσκεψη και προσφορά σχολικού εξοπλισμού, γραφικής ύλης και αθλητικών ειδών στα σχολεία της Ομογένειας «ΟΜΗΡΟΣ» στη Χιμάρα και «ΠΝΟΗ ΑΓΑΠΗΣ» στο Αργυρόκαστρο και τον Μεσοπόταμο, ως έμπρακτη στήριξη των νέων της Ελληνικής ομογένειας Τα είδη αγοράστηκαν με τα χρήματα επωνύμων και ανωνύμων δωρητών που προσέτρεξαν στη σχετική έκκλησή μας. Δώρα επίσης προσέφεραν η ΕΑΑΣ, το Παράρτημα της ΕΑΑΣ Καβάλας, ο Σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης, ο Σύλλογος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Μεσσηνίας καθώς και πολλοί συνταξιδιώτες μας. Το οδοιπορικό μας ,με τις κύριες δραστηριότητες κατά ημέρα, ήταν :

1η Ημέρα: 23 Σεπτεμβρίου 2018 ( Καλπάκι- Αργυρόκαστρο)

Ξεκινώντας από Ξάνθη μέσω ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ και από Αθήνα μέσω Ρίου-Αντιρρίου και ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ οι επιβαίνοντες των δύο λεωφορείων συναντηθήκαμε στο Πολεμικό Μουσείο Αγώνα 1940 στο Καλπάκι Ιωαννίνων. Εκεί μας υποδέχθηκε ο Διοικητής της 8ης ΜΠ ΤΑΞ ΠΖ Ταξίαρχος κ. Δημήτριος Μπολομύτης και άλλοι Αξιωματικοί. Επακολούθησε ενημέρωση για την ΜΑΧΗ ΕΛΑΙΑΣ –ΚΑΛΑΜΑ, προβολή VIDEO και επίδειξη των εκθεμάτων του Πολεμικού Μουσείου από στρατιώτες ξεναγούς. Μετά την ενημέρωση επιδόθηκε τιμητική πλακέτα με το έμβλημα της Ταξιαρχίας από τον Διοικητή της VIIIης ΜΠ ΤΑΞ ΠΖ, στο Παράρτημα της ΕΑΑΣ Ξάνθης και στον Αντιστράτηγο ε.α. Κων/νο Κόρκα.

Στη συνέχεια, μέσω του Μεθοριακού Σταθμού Κακαβιάς, όπου συναντήσαμε και τους γηγενείς ξεναγούς μας την κ. Έλενα Καλούδη από τη Δερβιτσάνη και τον Δημήτρη Γκούλιο, εισήλθαμε στη Βόρειο Ήπειρο, με πρώτο σταθμό στο Στρ. Νεκροταφείο στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. της Αγίας Σκέπης στους ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ. Εκεί είχαν ταφεί με τα επώνυμά τους οι 59 Έλληνες στρατιωτικοί που κατέληξαν από τα τραύματά τους στο πεδινό χειρουργείο που είχε αναπτυχθεί στο χωριό. Τους τάφους αυτούς φρόντιζε ο ομογενής Ιωάννης Μπάκος και όταν το καθεστώς Εμβέρ Χότζα επέβαλε την καταστροφή επί ποινή θανάτου όλων των θρησκευτικών μνημείων φρόντισε να κρύψει τους σταυρούς των τάφων και αφού κατέγραψε επακριβώς τις θέσεις τους, τηρούσε με πλήρη μυστικότητα τον κατάλογο με τα ονόματα των νεκρών. Μετά το 1991 ιδρύθηκε το σημερινό στρατιωτικό νεκροταφείο και συνεχιστής του έργου του πατέρα του είναι σήμερα ο γιός του, Γεώργιος. Μπάκος, ο οποίος μας υποδέχθηκε και μας ενημέρωσε. Τελέσαμε Μνημόσυνο και επακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον Επίτιμο Διοικητή 1ης Στρατιάς Αντγο ε.α. Κων/νο Κόρκα και την Πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης, κα Ελένη Χατζηγεωργίου. Τηρήσαμε ενός λεπτού σιγή και ψάλλαμε όλοι μαζί τον Εθνικό μας Ύμνο.

Μοιράστηκαν σε όλους κόλλυβα που έφεραν από την Ξάνθη οι συνταξιδιώτισσες μας κυρίες Εριφύλλη Μαυρίδου και Ασπασία Μουτάφη.

Φτάσαμε στο Αργυρόκαστρο και συμμετείχαμε στον Εσπερινό στον επιβλητικό Καθεδρικό Μητροπολιτικό Ναό της Αναστάσεως, όπου αφού μας καλωσόρισε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. κ. Δημήτριος, μεταβήκαμε στο 9χρονο Ελληνο-Αλβανικό Σχολείο, «Πνοή Αγάπης», που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του ναού και λειτουργεί υπό την αιγίδα της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου, όπου επιδώσαμε και τα δώρα μας. Η Διευθύντρια του σχολείου, η ομογενής κ. Κουρεμένου Μελπομένη, μας υποδέχθηκε και μας προσέφερε αναψυκτικά και γλυκά. Ενώ ο Διευθυντής του νεοϊδρυθέντος 3ετούς Λυκείου της «Πνοής Αγάπης» μας ενημέρωσε για τα θέματα του σχολείου τους καθώς και για τη γενική εκπαίδευση της ομογένειας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε κατόπιν προσκλήσεώς μας και ο ΑΚΑΜ Τιράνων Σχης (ΠΖ) Μπακιρτζής Χρήστος.

2η Ημέρα :24 Σεπτεμβρίου 2018 (Κλεισούρα - Υψ, 731 – Τάφος Αγίου Κοσμά του Αιτωλού - Αυλώνα)

Λίγα χιλιόμετρα πριν την ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ, εν μέσω των επιβλητικών και αγρίας ομορφιάς υψωμάτων της στενωπού, υψώνεται ένας τεράστιος σταυρός του ολοκαίνουργιου Μοναστηριού του Αγίου Νικολάου στο χώρο του οποίου υπάρχουν 350 κενοί τάφοι έτοιμοι να υποδεχθούν τα οστά των πεσόντων ηρώων που φυλάσσονται σε μεταλλικά οστεοφυλάκια μέσα στον Ιερό Ναό περιμένοντας την άδεια ταφής από το Αλβανικό κράτος !!!Τελέσαμε τρισάγιο, ενώ στεφάνι κατατέθηκε από τον Επίτιμο Α΄ Υπαρχηγό ΓΕΣ Αντγο ε.α. Ιωάννη Κακουδάκη και την Πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης, κα Ελένη Χατζηγεωργίου,τηρήσαμε ενός λεπτού σιγή και ο Εθνικός μας Ύμνος αντήχησε για μια ακόμη φορά, στη στενωπό της Κλεισούρας.

Αμέσως μετά αναχωρήσαμε για τον κύριο σκοπό της επίσκεψής μας, το προσκύνημα στο Ύψωμα 731, που το όνομά του έχει χαραχτεί στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, τις ‘’Θερμοπύλες που δεν έπεσαν ποτέ’’. Μετά από διαδρομή μιας και πλέον ώρας στα δύσβατα δρομολόγια γεμάτα πέτρες και νεροφαγώματα τα 11 μικρά λεωφορεία που μισθώσαμε σκαρφάλωσαν πάνω στις απότομες πλαγιές των υψωμάτων και φτάσαμε στο λιτό μνημείο των Ελλήνων Ηρώων πάνω στο Ύψωμα 731 ακριβώς δίπλα στη μαρμάρινη πλάκα που τοποθετήσαμε στις 27 Ιουν 2015 «ΑΘΑΝΑΤΟΙ!!!!, ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΥΨΩΜΑΤΟΣ 731 ΤΑΠΕΙΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΜΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΣΑΣ».

Ακολούθησε ενημέρωση από τον Πρόεδρο του Παραρτήματος, Υπτγο ε.α. Γεώργιο Γεωργιάδη και περιγραφή του τιτάνιου αγώνα που δόθηκε από 9 - 26 Μαρ.1941.Στη συνέχεια τελέσαμε Τρισάγιο, ενώ το τιμητικό στεφάνι κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης Ταξχος ε.α. Ιωάννης Κουτσαϊμάνης, το μέλος του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Καβαλας, Ταξχος ε.α Ζάχος Γεώργιος και η Πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης, κα Ελένη Χατζηγεωργίου.. Τηρήσαμε ενός λεπτού σιγή και ψάλλαμε όλοι μαζί, με δάκρυα στα μάτια και ρίγη συγκίνησης, τον Εθνικό Ύμνο.

Συνεχίσαμε το ταξίδι μας κατευθυνόμενοι προς το Φίερι στην Ιερή Μονή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και προσκυνήσαμε τον τάφο του Αγίου. Ακολούθως συνεχίσαμε προς την πόλη της Αυλώνας όπου και διανυκτερεύσαμε.

3η Ημέρα 25 Σεπτεμβρίου 2018 (Χιμάρα – Άγιοι Σαράντα - Δέλβινο)

Άφιξη στην ιστορική Ελληνική πόλη της ΧΙΜΑΡΑΣ. Επισκεφτήκαμε το Ελληνικό Σχολείο «ΟΜΗΡΟΣ» όπου μας υποδέχθηκε η Διευθύντριά του κα Σοφία Παπαγιάννη, δάσκαλοι και μικρά παιδιά του σχολείου. Επιδώσαμε τα δώρα που κάλυψαν όλες τις ανάγκες του σχολείου, ενημερωθήκαμε για τη λειτουργία του από την ομογενή δασκάλα κα Παναγιώτα Νεράντζη και ξεναγηθήκαμε στις αίθουσές του. Τα παιδιά του σχολείου μας αντάμειψαν με ένα τραγουδάκι ειδικά για μας και μας συγκίνησαν ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο. Στη συνέχεια ο προσφάτως εκλεγείς Πρόεδρος του Παρατήματος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» Χιμάρας κ. Φρέντης Μπελέρης, ο οποίος υπηρέτησε στις Καταδρομές τίμησε τον Αντγο ε.α Κων/νο Κόρκα για τους αγώνες του υπέρ της πατρίδος.

Ο επόμενος προορισμός ήταν το σπίτι της κ. Ερμιόνης Μπρίγκου, η οποία στην αυλή του σπιτιού συνεχίζει να φυλάει ακόμη και σήμερα θαμμένους τις σωρούς έξι (6) νεκρών Ελλήνων στρατιωτών οι οποίοι έπεσαν εκεί τον Απρίλιο 1941, λίγες μέρες πριν τη σύμπτυξη του Ελληνικού Στρατού και ο πατέρας της ενταφίασε στο κτήμα του και με κίνδυνο της ζωής του απέκρυπτε το σημείο ταφής τους από τις Ιταλικές και Αλβανικές αρχές, έργο που μετά το θάνατό του συνέχισε και η κόρη του. Μας υποδέχθηκε με συγκίνηση στην αυλή της. Τελέσαμε τρισάγιο στο μνημείο των έξι πεσόντων στρατιωτών ενώ το τιμητικό στεφάνι κατατέθηκε από τον Επίτιμο Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Αντγο ε.α Γεώργιο Νακόπουλο και η Πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης, κα Ελένη Χατζηγεωργίου. Η κ. Ερμιόνη Μπρίγκου, στη συνέχεια αφηγήθηκε με τη χαρακτηριστική γλυκιά και σεμνή φωνή της τις αναμνήσεις της από τον πόλεμο και την απόκρυψη των σωρών των νεκρών στρατιωτών. Την αποχαιρετήσαμε με την ευχή να την έχει καλά ο Θεός ώστε να την συναντήσουμε στην επόμενη επίσκεψή μας.

Κινηθήκαμε προς το χωρίο Δέλβινο, κοντά στους Αγίους Σαράντα, όπου στο οστεοφυλάκιο που υπάρχει κάτω από το καμπαναριό του Ι.Ν. του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, φυλάσσονται τα οστά των σωρών 19 νεκρών Ελλήνων στρατιωτικών που ανευρέθηκαν στην περιοχή. Τελέσαμε Τρισάγιο, στεφάνι κατέθεσε ο Αντγος ε.α. Αντώνιος Βασιλείου και η Πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης, κα Ελένη Χατζηγεωργίου., τηρήσαμε ενός λεπτού σιγή και όλοι εμείς μαζί με τους παρισταμένους ομογενείς κατοίκους ψάλλαμε με συγκίνηση τον Εθνικό Ύμνο.

Αναχωρήσαμε κατευθυνόμενοι προς τους Αγίους Σαράντα όπου αφού εγκατασταθήκαμε στο ξενοδοχείο, το βράδυ συνδιασκεδάσαμε σε παρακείμενο εστιατόριο με παραδοσιακή ελληνική μουσική και τραγούδια.

4η Ημέρα 26 Σεπτεμβρίου 2018 (Άγιοι Σαράντα - Μεσοπόταμος –Ηγουμενίτσα - Ξάνθη ή Αθήνα)

Από τους Αγίους Σαράντα μεταβήκαμε στο χωριό ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΟΣ όπου λειτουργεί το Κολλέγιο «ΠΝΟΗ ΑΓΑΠΗΣ» που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ι. Μητροπόλεως Αργυροκάστρου. Μας υποδέχθηκαν ο Διευθυντής του Κολλεγίου κος Θωμάς Ντάλας, οι καθηγητές και οι μαθητές του. Παρακολουθήσαμε μια σύντομη ενημέρωση για τις δραστηριότητές του και αφού επιδώσαμε τα δώρα που προοριζόταν για το Κολλέγιο αναχωρήσαμε για τον μεθοριακό σταθμό της Σαγιάδας αφού προηγουμένως αποχαιρετήσαμε τους ξεναγούς μας Έλενα και Δημήτρη ευχαριστώντας τους για την τόσο λεπτομερή και εμπεριστατωμένη ξενάγηση και ενημέρωση που μας έκαναν.

Πήραμε το δρόμο της επιστροφής και στην Ηγουμενίτσα αποχωριστήκαμε τους φίλους συνταξιδιώτες μας που κατευθύνθηκαν προς Ν. Ελλάδα, υποσχόμενοι να συναντηθούμε σύντομα.

Οι μαχητές έκαναν το καθήκον τους. Οι 7.976 που έπεσαν, στα πεδία των μαχών στη Β. Ήπειρο, δεν απαιτούν ούτε διαμαρτύρονται αλλά περιμένουν από εμάς τους επιγενόμενους να κάνουμε το δικό μας καθήκον.

Ευχαριστούμε όσους και όσες συμμετείχαν στο φετινό μας Προσκύνημα, αφού με την παρουσία τους έδειξαν έμπρακτα, ότι εμείς που ζούμε στην Μητέρα Πατρίδα την Ελλάδα, δεν ξεχνούμε τους ηρωϊκούς μας νεκρούς και ταυτόχρονα ότι είμαστε στο πλευρό των κατοίκων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, συντελώντας έτσι στη διατήρηση και ενδυνάμωση των δεσμών μας, αναγνωρίζοντας το σημαντικό Εθνικό έργο που επιτελούν, κρατώντας ζωντανό τον Ελληνισμό και την Ελλάδα, στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.

Το Παράρτημα ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, ανακοινώνει, ότι :

• Το επόμενο Προσκύνημα (με 2 λεωφορεία) στους ίδιους προορισμούς στη Βόρειο Ήπειρο, θα είναι το 3ο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου. 2019. (ταυτόχρονες αναχωρήσεις από ΞΑΝΘΗ και ΑΘΗΝΑ) Δηλώσεις Πρόθεσης Συμμετοχής (από τώρα) :τηλέφωνα : 6937100910 & 6937409943.

• Θα προσφέρει, σε κάθε ενδιαφερόμενο Σύλλογο/Ένωση, κλπ που επιθυμεί να διοργανώσει αντίστοιχο ταξίδι σε διαφορετική ημερομηνία, κάθε πληροφορία από την αποκτηθείσα εμπειρία.

• Δύναται επίσης να διαθέσει και αρχηγό /διοργανωτή, από τα μέλη του, εφόσον ζητηθεί.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου