Από την Αλβανία ζητούν φυσικό αέριο τα Σκόπια λόγω καθυστέρησης της Ελλάδας

 	 Από την Αλβανία ζητούν φυσικό αέριο τα Σκόπια λόγω καθυστέρησης της Ελλάδας

Καθυστερεί η υλοποίηση του συμφωνημένου προ δύο ετών έργου μεταξύ ΔΕΣΦΑ και MER Skopje για την κατασκευή αγωγού που θα ενώνει την Ελλάδα με τα Σκόπια. Έτσι, οι δεύτεροι στρέφονται στην Αλβανία για κάλυψη των αναγκών τους.

Πιο συγκεκριμένα στις 21 Σεπτεμβρίου στα Τίρανα οι εταιρίες Albagaz και MER υπέγραψαν παρόντων των υπουργών Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας και Οικονομίας της ΠΓΔΜ μνημόνιο κατανόησης για τον συντονισμό των προσπαθειών τους προκειμένου συνδεθούν τα δίκτυα φυσικού αερίου των δύο χωρών.

Ειδικότερα, πρόκειται να κατασκευαστεί αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κορυτσά, όπου είναι κοντά στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και ο οποίος θα μεταφέρει ποσότητες από τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP) προς την αγορά των Σκοπίων. Αν και το επενδυτικό σχέδιο έχει πολύ δρόμο μπροστά του, εντούτοις οι δύο πλευρές κατά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, συμφώνησαν ότι μπορούν να αναζητήσουν και τη χρηματοδότησή τους από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η Αλβανία, προωθεί ένα ακόμη μεγαλεπήβολο σχέδιο αυτό του Ionian Adriatic Pipeline. Πρόκειται για έναν αγωγό μήκους 526 χλμ. ο οποίος θα τροφοδοτείται με φυσικό αέριο από τον TAP και θα συνδέει και τις χώρες της Αδριατικής: Μαυροβούνιο, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Κροατία. Η χωρητικότητα του αγωγού, τον οποίο έχει αναλάβει ως τεχνικός σύμβουλος η Socar είναι 5 δις. κ.μ.

Σε ό,τι αφορά το μνημόνιο συνεργασίας Αλβανίας – ΠΓΔΜ, αρμόδιοι παράγοντες στη χώρα μας, παρατηρούν το γεγονός πως η Ελλάδα είναι πολύ πιθανόν να χάσει μία πρώτης τάξης ευκαιρία να εφοδιάζει εκείνη τα Σκόπια με φυσικό αέριο λόγω της σημαντικής καθυστέρησης καθυστέρησης που παρατηρείται στις αδειοδοτικές διαδικασίες.

Πιο συγκεκριμένα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δεν έχει δώσει ακόμη έγκριση στο project του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας – Σκοπίων για τον οποίο είχαν υπογράψει MoU ο ΔΕΣΦΑ με τη MER. Παραμένει ως εκ τούτου η ασάφεια και η εμπλοκή σε συνδυασμό με το αίτημα Λεμπέντεφ για αδειοδότηση του δικού του αγωγού.

Με δεδομένο όμως το γεγονός ότι οι ανάγκες της αγοράς της γειτονικής χώρας είναι κάτω από 1 δις. κυβικά μέτρα ετησίως, τα Σκόπια δεν έχουν την πολυτέλεια να προμηθεύονται ποσότητες και από την Αλβανία και την Ελλάδα.

Κατά την επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη στα Σκόπια, ο οποίος θα συνοδεύεται από τις εταιρίες ΔΕΣΦΑ, ΑΔΜΗΕ και ΕΛ.ΠΕ, είναι προγραμματισμένη η υπογραφή νέου MoU μεταξύ ΔΕΣΦΑ και MER.

πηγη:energyin.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου