Συνήλθε στην πρώτη συνεδρίαση του το Γενικό Προεδρείο της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ

Συνήλθε στην πρώτη συνεδρίαση του το Γενικό Προεδρείο της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ

Την Κυριακή, στις 9 Σεπτεμβρίου συνήλθε στην πρώτη του τακτική συνεδρίαση το νεοεκλεγμένο Γενικό Προεδρείο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, όπως αυτό αναδείχτηκε από τις αρχαιρεσίες του τελευταίου Γενικού Συμβουλίου της οργάνωσης.

Κατά το πρώτο μέρος της συνεδρίασης, τίμησε με την παρουσία της κι απηύθυνε αδερφικό χαιρετισμό, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία, κυρία Ελένη Σουράνη. Η κύρια Πρέσβης ευχόμενη κάθε επιτυχία στην ΟΜΟΝΟΙΑ, έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενότητας της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και εξωστρέφειας των οργάνων της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ώστε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα εκείνα που οδηγούν τα μέλη της ΕΕΜ να εγκαταλείπουν τις πατρογονικές τους εστίες.

Η κυρία Σουράνη επανέλαβε το πάγιο και διαχρονικό ενδιαφέρον αλλά και την ενεργό στήριξη της Ελλάδος στην κατοχύρωση των δικαίων και των δικαιωμάτων των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Τονίζοντας τον κεντρικό ρόλο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, ως θεσμικού φορέα και εκπροσώπου της ΕΕΜ για τη διαμόρφωση των εφαρμοστικών νόμων που πρόκειται να υιοθετηθούν στο πλαίσιο του νέου αλβανικού Νόμου για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων, επεσήμανε την ανάγκη συνεχούς παρουσίας και υποβολής προτάσεων για το θέμα. Σημείωσε ιδιαίτερα την κομβική σημασία που θα έχει ο εφαρμοστικός νόμος για την άσκηση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού, ιδιαίτερα σε περιοχές που ο ελληνισμός στερείται από δεκαετίες το δικαίωμα αυτό.

Αναφέρθηκε στα προβλήματα καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν απομονωμένα μειονοτικά χωριά, εκφράζοντας το βαθύ σεβασμό της για τις προσπάθειές τους να μείνουν στον τόπο τους αλλά και την ανάγκη να στηριχθούν με αναπτυξιακά έργα και δημιουργία καλών συνθηκών παιδείας, υγείας και μεταφορών. Παρότρυνε τη νέα ηγεσία να κάνει ανοίγματα που να εμπνέουν ενωτικό κλίμα συσπείρωσης στη συλλογική προσπάθεια και στον κοινό αγώνα.

Στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης και μετά την αναχώρηση της κυρίας Πρέσβη, τα μέλη του Γενικού Προεδρείου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ συζήτησαν πάνω σε θέματα άμεσου ενδιαφέροντος κι επικαιρότητας. Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι το νέο σχολικό έτος αναμένεται να ξεκινήσει, όπως και στο παρελθόν χωρίς σχολικά κείμενα και με μείωση του αριθμού μαθητών. Ανατέθηκε καθήκον στην επιτροπή παιδείας να συνεδριάσει άμεσα και να καταρτίσει λεπτομερή έκθεση, καθώς και να προτείνει μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων. Όσον αφορά το περιουσιακό ζήτημα ήταν κοινή η διαπίστωση ότι ακόμη και κατά τη θερινή περίοδο τα σκαπτικά μηχανήματα δεν έπαψαν να σκάπτουν και να κτίζουν στη συνέχεια οι καταπατητές με την ευλογία της Κυβέρνησης πάνω σε περιουσίες Ελλήνων, κυρίως στο Δήμο Χειμάρρας, όπου η κατάσταση παραμένει εκρηκτική.

Εκτενής αναφορά έγινε στην κοινή διαπίστωση ότι τα έργα υποδομής στους δήμους της ΕΕΜ, Δερόπολης, Φοινικαίων και Χειμάρρας είναι σχεδόν ανύπαρκτα και η Κυβέρνηση αδικεί κατάφορα κι επιβάλλει διακρίσεις στην ανάπτυξη των δήμων που διαβιεί ιστορικά η Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Συστάθηκε να γίνουν καταγγελίες που να αναδεικνύουν το θέμα και να φέρουν την Κυβέρνηση ενώπιον των ευθυνών της.

Ευρεία συζήτηση έγινε για την αδράνεια που υπάρχει για την εφαρμογή του Νόμου Περί Εθνικών Μειονοτήτων, έστω και στη μορφή που ψηφίστηκε και με την καταψήφιση από πλευράς ΚΕΑΔ. Ενώ ο Νόμος όριζε να ψηφιστούν οι νομοθετικές πράξεις ως τον περασμένο Μάη, ακόμη σήμερα δεν έχει γίνει καμιά κίνηση. Αποφασίστηκε να αποσταλεί άμεσα σχετικό Υπόμνημα και προς την Κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Σε οργανωτικό επίπεδο το Προεδρείο συζήτησε για την ανασυγκρότηση της Νεολαίας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ μέσα στους επόμενους τρεις μήνες που θα οδηγήσει σε Γενική Συνδιάσκεψη της Νεολαίας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Προτάθηκε επίσης ώστε στο επόμενο Γενικό Συμβούλιο να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη και το θέμα των προετοιμασιών για τις επικείμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου