​Οι δημοτικές εκλογές του 2019 και η απογραφή του 2020

instat2020kickoff

Οι δημοτικές εκλογές του 2019 και η απογραφή του 2020.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν από τον Απρίλιο, πρόγραμμα της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της Αλβανίας (INSTAT), η επόμενη απογραφή πληθυσμού της χώρας θα πραγματοποιηθεί το 2020, έναν χρόνο μετά τις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Ήδη, έχουν δημοσιευθεί οι κατευθυντήριες γραμμές και έχει ξεκινήσει η διαβούλευση για την διαδικασία και την κατάρτιση των ερωτηματολογίων. Η εναρκτήρια συνάντηση για το έργο πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα στις 16 Μαΐου (βλ. φωτογραφία). Όπως στις εκλογές έτσι και στην απογραφή, το αποτέλεσμα δεν κρίνεται πάντοτε από τις τυπικές διαδικασίες. Η ποινικοποίηση της ελεύθερης δήλωσης της εθνικότητας έχει επανέλθει στα εφαρμοστικά νομοσχέδια του νόμου για τις μειονότητες.

Τα δύο αυτά γεγονότα αποτελούν για την εθνική ελληνική μειονότητα, ορόσημα στα οποία θα πρέπει να επικεντρώσει καθώς, συνδυαστικά μπορούν να λειτουργήσουν καταστρεπτικά ή ευεργετικά για την ύπαρξή της.

Αν η απογραφή του 2020, δεν έχει σημαντικά διαφοροποιημένα αποτελέσματα για την ΕΕΜ, τότε η μοίρα μας βρίσκεται στο περιθώριο της πληθυσμιακής σύστασης του αλβανικού κράτους με επόμενο βήμα την απαλοιφή μας από αυτήν. Η Αλβανία αναμένεται το 2020 να προχωρήσει στο επόμενο βήμα της πορείας ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για την κυβέρνηση, μία επιτυχημένη, χωρίς παρατράγουδα γενική απογραφή πληθυσμού θα αποτελέσει κριτήριο προόδου. Για την Ελληνική Μειονότητα, η τελευταία απογραφή πριν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αποτελεί προίκα για την οποία δεν θα έχει άλλο περιθώριο ώστε να την αυξήσει.

Σημαντικός παράγοντας στην διενέργεια της απογραφής είναι η τοπική αυτοδιοίκηση η οποία εκτός από την λειτουργική υποστήριξη που προσφέρει, διαδραματίζει ρόλο στην συμμετοχή του πληθυσμού στην διαδικασία και την ομαλή εξέλιξη αυτής.

Με τα παραπάνω δεδομένα, προκύπτει ότι οι δημοτικές εκλογές του 2019, βαρύνονται με μία ακόμη κρίσιμη παράμετρο: Θα πρέπει η απογραφή πληθυσμού να βρει τους δήμους μας με πατριωτικές διοικήσεις και όχι με δεκανίκια της κεντρικής κυβέρνησης. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτήν την στιγμή η ΕΕΜ δεν επιτρέπει να είναι κανείς ιδιαίτερα αισιόδοξος αλλά εφόσον τα εφόδια υπάρχουν θα πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε. Η ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ βρίσκεται σε μία δημιουργική φάση, ενώ όλες οι πλευρές που αντιπολιτεύονται στο εσωτερικό της ΕΕΜ έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες διασπάσεις. Όσοι δεν το συνειδητοποιούν πρέπει να σταλθούν σπίτια τους. Πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι πολιτικές διεργασίες ώστε η μειονότητα να έχει του χρόνου εκλεγμένους δημάρχους που θα την υπερασπιστούν και θα αντισταθούν στην πορεία συρρίκνωσης του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού.

Σοκάρουν τα νέα στοιχεία στην υπόθεση της 15χρονης...
Αλβανός ΥΠΕΞ: «Μετά από 10 χρόνια συζητήσεων θα κα...
 
  1. Σχόλια (3)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (3)

This comment was minimized by the moderator on the site

Νίκο, αν και δεν κατάλαβα ποιος Νίκος είσαι, η ΟΜΟΝΟΙΑ, μετά από κάθε διαδικασία που φέρνει αλλαγές στο εσωτερικό της προχωρά μπροστά. Με νέο πρόεδρο, ανανεωμένο Γενικό Συμβούλιο και προσεχώς νέο προεδρείο, προφανώς βρίσκεται σε δημιουργική φάση. Σαφώς υπήρξαν απώλειες αλλά τουλάχιστον βαδίζει σε πιο στέραια βάση ξέροντας με ποιους πορεύεται. Όσο για την ισοπεδοτικά γενικευμένη κριτική προς τους "εναπομείναντες", προτιμώ να δώσω λίγες βδομάδες τουλάχιστον προκειμένου να δω δείγματα γραφής. Δεν είμαι τρομερά αισιόδοξος αλλά πιστεύω ότι κάθε επανεκκίνηση έχει δυναμική σε σχέση με την πρότερη στασιμότητα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ρε Σπύρο, σε ποια δημιουργική φάση αναφέρεσαι; Στο ότι έχουν μείνει τα απομεινάρια που το μόνο που τους νοιάζει είναι πως να μπουν σε μια δουλειά;

This comment was minimized by the moderator on the site

Θα φάτε τέτοια σφαλιάρα που θα την θυμάστε.

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη