Αλβανός ΥΠΕΞ: «Μετά από 10 χρόνια συζητήσεων θα καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα»

Αλβανός ΥΠΕΞ: «Μετά από 10 χρόνια συζητήσεων θα καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα»

Μετά τη συμφωνία μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας για το όνομα, φαίνεται ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε καλό δρόμο μεταξύ της Αλβανίας και του ελληνικού κράτους σχετικά με το θέμα των θαλάσσιων συνόρων.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι δήλωσε τη Δευτέρα ότι σύντομα θα υπάρξει άλλη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, κ. Κοτζιά, σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών, που τα δύο μέρη βρίσκονται, ήδη κοντά.

Ο Μπουσάτι ανέφερε ότι οι συνομιλίες με την Ελλάδα για την επίλυση όλων των προηγούμενων ζητημάτων συνεχίζονται και αυτή είναι μια μη αναστρέψιμη διαδικασία.

Αναφερόμενος στον πρόεδρο Ιλίρ Μέτα, είπε ότι είναι φυσικό ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να ζητά πληροφορίες για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, γιατί αυτός είναι που δίδει την εξουσιοδότηση για τη σύναψη της συμφωνίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας πρόσθεσε ότι αυτήν την εβδομάδα επίκειται να γίνει μια ακόμη συνάντηση με τον ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά για να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις, όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο χωρών.

«Πιστεύω ότι έχει έρθει η στιγμή, μετά από 10 χρόνια συζητήσεων να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα και οι συνθήκες για μια συμφωνία έχουν βελτιωθεί, επιπρόσθετα, χάρη της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου για το θέμα της θάλασσας, που για εμάς είναι ένας οδηγός, θα κάνουμε μια συμφωνία αποφεύγοντας τα όποια λάθη έγιναν κατά το παρελθόν».

Όσον αφορά για πιέσεις στην κυβέρνηση να κλείσει τη συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Μπουσάτι δήλωσε ότι αυτή είναι μια εικασία που είναι λανθασμένη.

«Εμάς μας ενδιαφέρει να κλείσουμε όλα τα ανοικτά ζητήματα με τους γείτονές μας και στην περίπτωση αυτή με την Ελλάδα, όπως είναι και προς το συμφέρον της Ελλάδας να κλείσει τα ζητήματα με την Αλβανία και όχι να επισπεύσουμε τη διαδικασία μέχρι τις 29 Ιουνίου».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου