Τιμήθηκε η επέτειος για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (φωτο)

 Τιμήθηκε η επέτειος για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (φωτο)

Μια ιδιαίτερη εκδήλωση διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 22 Μαΐου, για να τιμηθεί η μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Μετά από εισήγηση-πρόσκληση του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά και σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή του Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στην Παναγία Σουμελά, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα εκδήλωση τιμής «για την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού».

Αντιπροσωπεία της Οργανωτικής Επιτροπής του Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στην Παναγία Σουμελά, πρόεδροι ποντιακών σωματείων και εκπρόσωποι των διοικητικών συμβουλίων του Σωματείου και του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, βρέθηκαν στις Βρυξέλλες και τους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου έθεσαν το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Κατά τις εισηγήσεις της ημερίδας υπήρξαν προτάσεις όσον αφορά την αντιμετώπιση του θέματος της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Εισηγητές στην εκδήλωση ήταν ο Νότης Μαυριάς, ο πρόεδρος της Παναγίας Σουμελά Γεώργιος Τανιμανίδης και ο δρ Ευστάθιος Ταξίδης, ενώ τοποθετήθηκαν ακόμη οι ευρωβουλευτές Μανώλης Κεφαλογιάννης και Λευτέρης Χριστοφόρου. Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών οι εκπρόσωποι των ευρωβουλευτών Μίμη Ανδρουλάκη, Κωνσταντίνου Χρυσόγονου και Θοδωρή Ζαγοράκη

Παράλληλα, συζητήθηκε η πρόταση που κατατέθηκε και από την Οργανωτική Επιτροπή Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στην Παναγία Σουμελά, ώστε το ευρωκοινοβούλιο, με τη συμβολή των Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών, να ορίσει την 19η Μαΐου, ως ήμερα τιμής και μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Έτσι κάθε χρόνο στα πλαίσια λειτουργίας του ευρωκοινοβουλίου να αποδίδεται η τιμή στην μνήμη των θυμάτων της Νεοτουρκικής θηριωδίας της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παράλληλα δε και η Τουρκία στα πλαίσια της πρόθεσης της, για συνέχιση της ευρωπαϊκής της πορείας, να οδηγηθεί στη συγνώμη του θύτη προς τα θύματα της θηριωδίας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το τραγούδι «Σουμέλα λεν την Παναγιά», με λυράρη τον Γιώργο Αμπερίδη και τραγούδι τον Αλέξανδρο Ζουντουρίδη και τον Λάζαρο Καριψιάδη. Μετά το πέρας των εισηγήσεων και των τοποθετήσεων η εκδήλωση έκλεισε με την ποντιακή λύρα και το τραγούδι «Αητέν'ς επαραπέτανεν».

πηγη:pontos-news.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου