Εχθρικές χώρες η Τουρκία και η Αλβανία για τους Έλληνες σύμφωνα με δημοσκόπηση

Εχθρικές χώρες η Τουρκία και η Αλβανία για τους Έλληνες σύμφωνα με δημοσκόπηση

Έντονα προβληματισμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη από τα όσα διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρός στα Ελληνοτουρκικά, και το ενδεχόμενο ενός «θερμού» επεισοδίου μεταξύ των δύο χωρών.

Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση της Prorata για λογαριασμό του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής».

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα για τα συναισθήματα που τους προκαλεί η ένταση των τελευταίων μηνών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το 67% παραδέχθηκε ότι φοβάται για θερμά επεισόδια, ενώ το 61% δήλωσε ότι του προκαλεί οργή αυτή η ένταση και το 61% νιώθει απογοήτευση για την αδυναμία της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την ένταση.

Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν ποια εκ των Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Τουρκία θεωρούν εχθρική χώρα. Το 87% απάντησε καταφατικά για την Τουρκία (7% όχι), το 47% την Αλβανία (37% όχι) και το 45% την ΠΓΔΜ (38% όχι).

Σε ό,τι αφορά το αν κάποια από τις Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Τουρκία απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, το 78% απάντησε καταφατικά για την Τουρκία, το 27% για την Αλβανία και το 21% για την ΠΓΔΜ.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι (64%), πιστεύουν ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν θα βελτίωνε τις σχέσεις της Αγκυρας με την Αθήνα.

Ακόμη, το 46% θεωρεί τη διαχείριση της τουρκικής στάσης έναντι της Ελλάδας το σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σήμερα, ενώ το 34% πιστεύει ότι αυτό είναι η διαχείριση των προσφυγικών ροών προς τα νησιά και το 5% η διαχείριση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο ζήτημα, το 45% δηλώνει ότι βρίσκει κατανοητή την προοπτική η σύνθετη ονομασία να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», την ώρα που το 23% δήλωσε ότι αυτό του προκαλεί οργή για όσους την αποδέχονται και το 14% «με κάνει να ντρέπομαι που είμαι Ελληνας».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου