Αδιέξοδο: Η Αθήνα έκλεισε το μάτι στα Σκόπια αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση από τον Ζάεφ

 Αδιέξοδο: Η Αθήνα έκλεισε το μάτι στα Σκόπια αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση από τον Ζάεφ

Του Νικου Μελετη, ΒΙΕΝΝΗ

Αμετακίνητη στο θέμα της μη αποδοχής της erga omnes χρήσης της νέας ονομασίας και των συνταγματικών αλλαγών είναι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ και αυτό οδηγεί την διαδικασία σε ρυθμό «ρελαντί», προκειμένου να μην χαθεί το μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους επτά μήνες, με επίγνωση όμως ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να προχωρήσει η ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ.

Στην χθεσινή συναντηση στην Βιέννη την οποία ζήτησε ο Μάθιου Νίμιτς ανησυχώντας ότι έχει τεθεί σε κίνδυνο η διαδικασία, χρειαστήκαν 3,5 ώρες για να διαπιστωθεί ότι δεν μπορει να καταγραφεί πρόοδος ουτε να υπάρξει κείμενο συγκλίσεων και αποκλίσεων όπως θα ηθελε ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να δημιουργήσει «διαπραγματευτικό κεκτημένο».

Οι δυο πλευρές επέλεξαν να ολοκληρώσουν την συνάντηση με τον κ. Νίμιτς, να αφήσουν τον απεσταλμένο του ΟΗΕ να κάνει την δημόσια δηλωση για συνέχιση των συνομιλιών τις επόμενες εβδομάδες και οι ίδιοι να έχουν ιδιωτικό δείπνο, στην διάρκεια του οποίου συζήτησαν σε βάθος τις σοβαρές εκκρεμότητες που απομένουν: αυτές αφορούν το ονομα, το εύρος χρήσης, την συνταγματική κατοχύρωση του, τα θέματα «ταυτότητας» που θέτει η άλλη πλευρά.

Είναι προφανές πλεον ότι η διαδικασία έχει φθάσει σε μια κρίσιμη καμπή, που το τελικό παζάρι γίνεται σε καθεστώς απόλυτης μυστικότητας, αφορά θέματα εξαιρετικά ευαίσθητα και για τις δυο πλευρές και γι’ αυτό είναι ακόμη πιο δύσκολοι οι συμβιβασμοί.

Η Αθήνα έχει «κλείσει το μάτι» στην σκοπιανή πλευρά στα θεματα ταυτότητας, αναλαμβάνοντας ένα υψηλότατο ρίσκο, καθως η διατήρηση του όρου «μακεδονικός» στην γλώσσα ή στην εθνικότητα, ή η διατήρηση του κωδικού “MK” και “MKD” και άλλα παρεμφερή ζητήματα, θα προκαλέσουν εντονότατες αντιδράσεις στο εσωτερικό. Όμως η ελληνική πλευρά δηλώνοντας ότι σε έναν συμβιβασμό, καμια πλευρά δεν μπορει να κερδίσει τα πάντα, στέλνει το μήνυμα ότι αυτό που προέχει στην αξιολόγηση της είναι η αποδοχή της erga omnes χρήσης της νέας ονομασίας με συνταγματική κατοχύρωση.

Όμως τα θεματα ταυτότητας πιθανότατα θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος της κριτικής που θα ασκηθεί σε ενδεχομένη συμφωνία, ακόμη κι αν αυτή καλύπτει τις βασικές θέσεις που εχει θέσει στην τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης η ελληνική κυβέρνηση.

Το επεισόδιο που έλαβε χώρα με τον Επίτροπο Χάαν και την οργισμένη αντίδραση του ΥΠΕΞ είχε να κάνει ακριβώς με την προσπάθεια ορισμένων ευρωπαίων να ξεκινήσουν πρόωρα το blame game, σπεύδοντας να επιρρίψουν τις ευθύνες για ενδεχόμενο αδιέξοδο στην Ελληνική πλευρά.

Η δηλωση του κ. Χάαν που πρακτικά άφησε να εννοηθεί ότι διέξοδος στο αδιέξοδο που προκαλεί η σκοπιανή αδιαλλαξία, μπορεί να είναι μια κάποια ενδιάμεση ή προσωρινή συμφωνία, που θα επιτρέψει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την ΠΓΔΜ, εκτιμήθηκε ότι πρακτικά ήταν η αφετηρία του blame game ώστε να ασκηθεί πίεση στην Αθηνα. Με την λογική αυτή θα ειναι υπεύθυνη η Ελλάδα για την στασιμότητα στην ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ επειδή δεν δέχθηκε όχι την συμφωνία ,αλλα μια νέα ενδιάμεση συμφωνία που έναντι υποσχέσεων και δεσμεύσεων για το μέλλον, θα προσέφερε η ίδια χειροπιαστά ανταλλάγματα στην σκοπιανή πλευρά…

Στην διαδικασία αυτή, κανείς δεν θα θελήσει να είναι ο πρώτος που θα αποχωρήσει και για τον λόγο αυτό θα πρόκειται για μια διαδικασία μακράς πνοής, που θα συντηρείται με συναντήσεις διμερείς, τριμερείς ή με ιδιωτικές συναντήσεις και γεύματα.

Όσο κυλά ο χρόνος όμως τόσο ατονεί το ενδιαφέρον και της κοινής γνώμης των δυο χωρών για λύση, όσο και του διεθνούς παράγοντα, που τελικά έχει και πολύ σοβαρότερα προβλήματα να αντιμετωπίσει, από την Διεύρυνση της Ε.Ε.. Που τελικά ίσως δεν την θέλουν και πολλοί…

πηγή:hellasjournal.com

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου