Αμείλικτα ερωτήματα Νεράντζη μετά την απόφαση της Κυβέρνησης για τις ιδιοκτησίες στη Χιμάρα: Τι θα γίνει με τους νόμιμους ιδιοκτήτες και με τους καταπατητές;

neranxi

Μετά την απόφαση της Κυβέρνησης για την προσωρινή αποστολή της καταγραφής των ιδιοκτησιών στην παραλία «οι Χιμαριώτες απαιτούν εξηγήσεις από τον Έντι Ράμα για τον τρόπο προστασίας των νόμιμων ιδιοκτητών της γης και των σπιτιών στην παραλία, μετά από την πρόσφατη απόφαση που έλαβε», λέει ο Νικολάκης Νεράντζης, υπό την ιδιότητα του πρόεδρου του συλλόγου για την προστασία των ιδιοκτησιών στη Χιμάρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο «στην απόφαση δεν υπάρχει ούτε λέξη για τι θα γίνει μ’ αυτούς τους νόμιμους ιδιοκτήτες και τι θα γίνει και με εκείνους που παρανόμως απόκτησαν ιδιοκτησίες κι έχουν κτίσει μέχρι σήμερα στην παραλία».

Η πλήρης Δήλωση του Νικολάκη Νεράντζη, πρόεδρου του Συλλόγου για την Προστασία των Ιδιοκτησιών, Κατοικιών, Ιστορίας και Πολιτισμού της Χιμάρας.*

Οι Χιμαριώτες απαιτούν εξηγήσεις από τον Έντι Ράμα για τον τρόπο με τον οποίο θα προστατευτούν τους νόμιμους ιδιοκτήτες της γης και των κατοικιών στην παραλία, ύστερα από τη νέα απόφαση που έλαβε.

Πριν δυο μέρες, η υπουργός Δικαιοσύνης εμφανίστηκε να εξηγήσει μια απόφαση περίεργη και ύποπτη του Έντι Ράμα. Η Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναφέρει: «Η προσωρινή αναστολή της συνέχισης των διαδικασιών μεταβίβασης των επωφελούμενων από τη διανομή της γης των πρώην γεωργικών επιχειρήσεων και της καταγραφής των πράξεων απόκτησης ιδιοκτησίας επί της γης, στην περιοχή σημασίας για το κεφάλαιο υποστήριξης των στρατηγικών επενδύσεων».

Η υπουργός Γκιόνι, στην ομιλία της, προσπάθησε να μας πείσει ότι: «Η απόφαση της κυβέρνησης για την αναστολή του νόμου 7501, γίνεται για την ασφάλεια της ιδιοκτησίας των νόμιμων ιδιοκτητών ώστε να μην προσβάλλονται τα δικαιώματά τους».

Από την άλλη πλευρά όμως δεν αναφέρεται ούτε με μία λέξη για το τι θα γίνει μ’ αυτούς τους νόμιμους ιδιοκτήτες και τι θα γίνει με εκείνους που έχουν καταπατήσει τη γη κι έχουν κτίσει μέχρι σήμερα στην παραλία!

Είναι γνωστό πια, ότι στη Χιμάρα δεν υπήρξε ελεύθερη γη, η κάθε σπιθαμή γης εκεί έχει και τον ιδιοκτήτη της ο οποίος θα πρέπει να χαίρει του δικαιώματος πάνω της, ως κληρονομημένη γη. Με την πάροδο των χρόνων αυτή η κληρονομημένη ιδιοκτησία διανεμήθηκε με το νόμο 7501, αλλά τα ιδρύματα δεν αποδέχτηκαν να την υποθηκεύσουν. Με την προκειμένη απόφαση ενέχει ο κίνδυνος ώστε αυτή τη γη να την πάρουν τελεσίδικα από τους Χιμαριώτες και να την δώσουν στον στρατηγικό επενδυτή!

Ο κάθε κάτοικος της Χιμάρας δεν αντιτάσσεται στις επενδύσεις, αλλά επιμένει να είναι κι αυτός ο ίδιος επωφελής μέτοχος στην επένδυση, ως νόμιμος ιδιοκτήτης. Εμείς έχουμε καταγγείλει πάντα σε πρώτο πρόσωπο τον πρωθυπουργό Ράμα ως τον άνθρωπο που άνοιξε το πράσινο φως για τη λεηλασία των περιουσιών μας. Μέχρι σήμερα δεν έδωσε καμιά απάντηση στις κατηγορίες των κατοίκων και δεν μας έχει εξηγήσει πώς θα επιλύσει αυτό το θέμα.

Τα ερωτήματα που εμείς ως κοινότητα έχουμε για τον πρωθυπουργό είναι: Με τη νέα Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, πώς θα προστατεύσετε τους νόμιμους ιδιοκτήτες, κύριε Ράμα; Καλό είναι να βγείτε δημοσίως και να μας το εξηγήσετε, διότι, ίσως να μην έχουμε καταλάβει ότι αυτό το νέο βήμα είναι για το καλό μας; Εντωμεταξύ, για κείνους που εργάστηκαν στους γεωργικούς συνεταιρισμούς στη Χιμάρα, που έδωσαν τη συνεισφορά τους επί δεκαετίες εκεί, πότε θα τους δώσετε τη γη που τους ανήκει, με τον ίδιο τρόπο που έχει γίνει σε κάθε γωνία της Αλβανίας; Απαιτούμε να είστε διαφανής με την κοινότητά μας, διότι, όπως ανελλειπώς όλα αυτά τα χρόνια, εάν πρόκειται για το σχέδιο της σειράς, για να μας αρπάξετε τις περιουσίες με Απόφασης Κυβερνήσεως, έχετε κάνει λάθος τους λογαριασμούς και δεν θα σας το επιτρέψουμε!

Πηγή: 360grade.al

Μετάφραση tachydromos.org

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου