Ο πρόεδρος της Αλβανίας έδωσε το «πράσινο φως» στον Μπουσάτι να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα για την ΑΟΖ

Ο πρόεδρος της Αλβανίας εξουσιοδότησε τον Μπουσάτι  να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα για την ΑΟΖ

Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, άνοιξε τελικά το δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα σχετικά με το θέμα των θαλάσσιων συνόρων αλλά και την συνέχιση των συζητήσεων σε θέματα που χωρίζουν τις δυο χώρες.

Ο Ιλίρ Μέτα έπειτα από τις εγγυήσεις που έλαβε από τον ΥΠΕΞ Αλβανίας, οι οποίες εναρμονίζονται με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που είχε κρίνει αντισυνταγματική την συμφωνία του 2009 για την ΑΟΖ ξεμπλοκάρε τον δρόμο για την διαπραγμάτευση της συμφωνίας.

Η είδηση ήρθε σε μια στιγμή που οι δύο υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Κοτζιάς- Μπουσάτι είχαν σήμερα συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Βεβαία τις τελευταίες εβδομάδες στην εσωτερική πολιτική της Αλβανίας για την συμφωνία της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος-Αλβανίας είχαν ξεσπάσει εντάσεις μεταξύ των κομμάτων και όλα έδειχναν ότι θα οδηγηθούμε σε ένα προσωρινό αδιέξοδο.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες ο λόγος που καθυστερούσε ο πρόεδρος της Αλβανίας να δώσει την έγκριση ήταν καθαρά συνταγματικής φύσεως. Στην προσπάθεια του να αποφύγει μια νέα ενδεχόμενη παρέμβαση του Ερντόγαν στον Ράμα για την συμφωνία στη ΑΟΖ απαίτησε από τον Μπουσάτι να του αποστείλει όλα τα στοιχειά που ορίζει το σύνταγμα της χώρας για την διαπραγμάτευση.

Έτσι με αυτό τον τρόπο εναρμονίστηκε με την απόφαση του Συνταγματικού δικαστηρίου η οποία έκρινε με αντισυνταγματική την συμφωνία του 2009 για την οποία είχε κάνει προσφυγή η Κυβέρνηση του Εντι Ράμα και κατόπιν απαίτησης της Τουρκιάς.

Παρόλο που άνοιξε ο δρόμος για αυτήν συμφωνία θα αναμένουμε να δούμε την συνέχεια….

Άραγε θα αφήσει ο σουλτάνος τον Ραμα να την υπογράψει και να την επικυρώσει στο αλβανικό κοινοβούλιο;

Φράγκος Φώτης/ himara.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου