ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι Σύλλογοι Ηπειρωτών «Αναγέννηση» και Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» και τα γυναικεία τμήματα «Σουλιώτισσες» και «Θυγατέρες της Ηπείρου», αντίστοιχα, την Κυριακή γιόρτασαν από κοινού την 105η επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων και την 104η επέτειο της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στο ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στο Ντίτμαρς και ολοκληρώθηκαν με την πανηγυρική εκδήλωση στο Ηπειρώτικο Σπίτι στην Αστόρια.

Ο πρώην πρόεδρος της «Αναγέννησης» Ευθύμιος Πάππας, ο οποίος ανέλαβε ρόλο συντονιστή εξέφρασε την ικανοποίησή του για την από κοινού διοργάνωση των εκδηλώσεων και τόνισε ότι για πρώτη φορά δεν τελέσαν Αρτοκλασία, διότι η γιορτή τους συνέπεσε με την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

O πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού Χρυσόστομος Δήμου συνεχάρη τους συλλόγους για την απόφασή τους να τιμήσουν τη διπλή επέτειο και τόνισε ότι το Βορειοηπειρωτικό είναι ένα από τα εθνικά θέματα.

«Μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να αγωνιστούμε για τα εθνικά μας θέματα, το Μακεδονικό, το Κυπριακό, το Βορειοηπειρωτικό και τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου», επεσήμανε ο κ. Δήμου. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην προσπάθεια δημιουργίας ενός παγκοσμίου φόρουμ για τη νεολαία των Ηπειρωτών.

Ο αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας, Φώτης Γκαλίτσης, μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου Νικολάου Γκατζογιάννη και εστίασε την προσοχή τους στα πρόσφατα γεγονότα στα Τίρανα με τους Τσάμηδες και κάλεσε τους Ηπειρώτες να παρακολουθούν τα γεγονότα και να είναι σε εγρήγορση.

αιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του «Πύρρου» Κωνσταντίνος Τσούρης, η πρόεδρος των «Θυγατέρων της Ηπείρου» Κωνσταντίνα Κωλέζη και η αντιπρόεδρος των Σουλιωτισσών Εύα Καντλή.

Ο πρόεδρος της «Αναγέννησης» Χρήστος Πανταζής αναφέρθηκε στο έργο και στους αγώνες των Ηπειρωτών και απένειμε τιμητική πλακέτα στον πρώην πρόεδρο Γιώργο Λώλη.

Ο τιμώμενος αναφέρθηκε με συγκίνηση στις έξι δεκαετίες που συμμετέχει και υπηρετεί από διάφορα αξιώματα τον Σύλλογο «Αναγέννηση» και τόνισε πως ό,τι κάνουμε το κάνουμε από αγάπη για την Ηπειρο. «Η ‘Αναγέννηση’ ήταν για μένα η δεύτερη οικογένεια», πρόσθεσε ο κ. Λώλης.

Αμέσως μετά απονεμήθηκαν οι υποτροφίες στις πρωτοετείς φοιτήτριες Φιλίτσα Αρτα και Χριστίνα Μπογδάνη.

Ο δημοσιογράφος του «Ε.Κ.», Δημήτρης Τσάκας, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, περιέγραψε τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων και τόνισε ότι «οι μάχες για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, της πρωτεύουσας της Ηπείρου, κράτησαν τρεις περίπου μήνες, από τις 29 Νοεμβρίου 1912 έως την απελευθέρωση στις 21 Φεβρουαρίου 1913».

Στη συνέχεια, μίλησε για την επέτειο της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου: «Η 17η Φεβρουαρίου 1914 είναι μια ιστορική ημέρα την οποία πολλοί Νεοέλληνες την έχουν προ πολλού ξεχάσει, ενώ άλλοι και ο πολιτικός κυρίως κόσμος την έχουν καταχωνιάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας».

Αμέσως μετά αναφέρθηκε στους αγώνες των Ηπειρωτών της Αμερικής, της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας και των Ηπειρωτικών Σωματείων και τόνισε ότι «έπαιξαν καταλυτικό και ηγετικό ρόλο στον αγώνα της Ομογένειας για το Βορειοηπειρωτικό».

«Εορτασμοί όπως ο σημερινός μάς παρέχουν την δυνατότητα να σκύψουμε ευλαβικά το γόνυ στον μακαριστό Μητροπολίτη Κονίτσης Σεβαστιανό και σε όλους τους αγωνιστές για την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου. Μας παρέχουν την δυνατότητα να σκύψουμε ευλαβικά το γόνυ και στους μάρτυρες του σταλινικού καθεστώτος του Εμβέρ Χότζα καθώς και σε εκείνους που λόγω του Σιδηρούν Παραπετάσματος πέθαναν στην ξενιτιά με την ελπίδα να ανοίξουν τα σύνορα και να προσκυνήσουν τα άγια χώματα στα οποία γεννηθήκαμε», είπε ο κ. Τσάκας.

Και συνέχισε: «Η κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος και η αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Αλβανία άλλαξε τα δεδομένα και στον αγώνα της Ομογένειας για το Βορειοηπειρωτικό».

Στη συνέχεια, ο ομιλητής αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Βόρειος Ηπειρος και κάλεσε τους Βορειοηπειρώτες να κατοχυρώσουν τις περιουσίες τους διότι «οι αλβανικές αρχές με διάφορα προσχήματα και μεθοδεύσεις προσπαθούν να υφαρπάξουν τις περιουσίες μας».

«Καλούμαστε λοιπόν να ενδιαφερθούμε για τις περιουσίες μας και να τις κατοχυρώσουμε. Να καταβάλουμε τους φόρους, ούτως ώστε οι τίτλοι ιδιοκτησίας να παραμείνουν στα δικά μας χέρια και το πιο σημαντικό να μην έχουν ούτε ίχνος υποθήκης. Λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης ενδέχεται μερικοί να αποφασίσουν να πουλήσουν τις περιουσίες τους με τις γνωστές σε όλους συνέπειες. Πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και σε επικοινωνία με τα χωριά μας ούτως ώστε ακόμη κι αν πωληθεί μια ακίνητη περιουσία να περάσει στα χέρια των Ελλήνων», συμπλήρωσε ο ομιλητής.

πηγη:ekirikas.com