Επί… ποδός οι απόδημοι για την Βόρειο Ήπειρο!

APODHMOI_NEA_YORKH

• Η ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι αλβανικές μεθοδεύσεις και οι απόδημοι Βορειοηπειρώτες να προστατεύσουν τις περιουσίες τους από την προσπάθεια υφαρπαγής που επιχειρείται από τους γείτονες τονίστηκε στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο των κοινών εκδηλώσεων με τις οποίες οι ξενιτεμένοι συμπατριώτες μας γιόρτασαν την επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων αλλά και αυτή της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική εθνική μειονότητα έχουν θέσει σε κατάσταση… συναγερμού όλους τους απόδημους Βορειοηπειρώτες, οι οποίοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να αποτρέψουν κάθε απόπειρα να αλλάξουν χέρια ιδιοκτησίες στην ιδιαίτερη πατρίδα τους που ανήκουν σε Έλληνες.

Κοινές εκδηλώσεις

Από κοινού γιόρτασαν φέτος οι Ηπειρώτες της Νέας Υόρκης την 105η επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων και την 104η επέτειο της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου. Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από τους Συλλόγους Ηπειρωτών «Αναγέννηση» και Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» και από τα γυναικεία τμήματα «Σουλιώτισσες» και «Θυγατέρες της Ηπείρου.
Οι εορτασμοί ξεκίνησαν με Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στο ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στο «Ντίτμαρς» και ολοκληρώθηκαν με την πανηγυρική εκδήλωση στο «Ηπειρώτικο Σπίτι» στην Αστόρια.

«Είναι εθνικό θέμα…»

Ο πρώην πρόεδρος της «Αναγέννησης» Ευθύμιος Παππάς, ο οποίος ανέλαβε ρόλο συντονιστή εξέφρασε την ικανοποίησή του για την από κοινού διοργάνωση των εκδηλώσεων, ενώ ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού Χρυσόστομος Δήμου συνεχάρη τους συλλόγους για την απόφασή τους να τιμήσουν τη διπλή επέτειο και τόνισε ότι το Βορειοηπειρωτικό είναι ένα από τα εθνικά μας θέματα. «Μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να αγωνιστούμε για τα εθνικά μας θέματα, το Μακεδονικό, το Κυπριακό, το Βορειοηπειρωτικό και τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου», επισήμανε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην προσπάθεια δημιουργίας ενός παγκοσμίου φόρουμ για τη νεολαία των Ηπειρωτών. Ο αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής Φώτης Γκαλίτσης μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου Νίκου Γκατζογιάννη και εστίασε την προσοχή του στα πρόσφατα γεγονότα στα Τίρανα με τους Τσάμηδες, ενώ κάλεσε τους Ηπειρώτες να τα παρακολουθούν και να είναι σε εγρήγορση.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του «Πύρρου» Κωνσταντίνος Τσούρης, η πρόεδρος των «Θυγατέρων της Ηπείρου» Κωνσταντίνα Κωλέζη και η αντιπρόεδρος των Σουλιωτισσών Εύα Καντλή. Ο πρόεδρος της «Αναγέννησης» Χρήστος Πανταζής αναφέρθηκε στο έργο και στους αγώνες των Ηπειρωτών και απένειμε τιμητική πλακέτα στον πρώην πρόεδρο Γιώργο Λώλη. Ο τιμώμενος μίλησε με συγκίνηση για τις έξι δεκαετίες που συμμετέχει και υπηρετεί από διάφορα αξιώματα τον Σύλλογο «Αναγέννηση» και τόνισε πως «ό,τι κάνουμε το κάνουμε από αγάπη για την Ήπειρο». Αμέσως μετά απονεμήθηκαν οι υποτροφίες στις πρωτοετείς φοιτήτριες Φιλίτσα Άρτα και Χριστίνα Μπογδάνη.

Κατοχύρωση περιουσιών

Ο δημοσιογράφος του «Εθνικού Κήρυκα», Δημήτρης Τσάκας, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, περιέγραψε τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων και τόνισε ότι «οι μάχες για την απελευθέρωση της πρωτεύουσας της Ηπείρου, κράτησαν τρεις περίπου μήνες, από τις 29 Νοεμβρίου 1912 έως την απελευθέρωση στις 21 Φεβρουαρίου 1913». Στη συνέχεια, μίλησε για την επέτειο της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου, ενώ αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Βόρειος Ήπειρος και κάλεσε τους Βορειοηπειρώτες να κατοχυρώσουν τις περιουσίες τους διότι, όπως είπε, «οι αλβανικές αρχές με διάφορα προσχήματα και μεθοδεύσεις προσπαθούν να υφαρπάξουν τις περιουσίες μας».

Ο κ. Τσάκας σημείωσε χαρακτηριστικά πως «καλούμαστε να ενδιαφερθούμε για τις περιουσίες μας και να τις κατοχυρώσουμε. Να καταβάλουμε τους φόρους, ούτως ώστε οι τίτλοι ιδιοκτησίας να παραμείνουν στα δικά μας χέρια και, το πιο σημαντικό, να μην έχουν ούτε ίχνος υποθήκης. Λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης ενδέχεται μερικοί να αποφασίσουν να πουλήσουν τις περιουσίες τους με τις γνωστές σε όλους συνέπειες. Πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και σε επικοινωνία με τα χωριά μας ούτως ώστε ακόμη κι αν πωληθεί μια ακίνητη περιουσία, να περάσει στα χέρια των Ελλήνων».

Ο Μητροπολίτης Ανδρέας

Για περίεργα διπλωματικά «μαγειρέματα» σε βάρος της Βορείου Ηπείρου κάνει λόγο σε χθεσινή γραπτή του δήλωση ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, λαμβάνοντας αφορμή από πρόσφατο σχετικό δημοσίευμα του «Π.Λ.».
Ο κ. Ανδρέας κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι εξισώνει το υπαρκτό Βορειοηπειρωτικό ζήτημα με το ανύπαρκτο «Τσάμικο», υπενθυμίζοντας πως η Αυτονομία της Β. Ηπείρου έχει κατοχυρωθεί με το «Πρωτόκολλο της Κέρκυρας», το οποίο έχει συνυπογράψει και η Αλβανία. Παράλληλα, υπογραμμίζει πως για τη χώρα μας «Τσάμικο ζήτημα» δεν υφίσταται για τους γνωστούς λόγους. «Η Κυβέρνηση, αφήνοντας κατά μέρος την δήθεν… μυστική διπλωματία, οφείλει να ενημερώσει πάραυτα, πρώτα τους Βορειοηπειρώτες κι ύστερα ολόκληρο τον ελληνικό λαό για τις εξελίξεις, ώστε όλοι ν’ αναλάβουμε τις ευθύνες μας», καταλήγει ο Μητροπολίτης.

πηγη:proinoslogos.gr


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου