OΑλβανός ΥπEξ ανακοίνωσε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει την ειδικής σφραγίδας της Χάγης “Apostille” στα έγγραφα των Αλβανών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και σύμφωνα με τον ίδιο η απόφαση αυτή θα έχει άμεση ισχύ.

Στην ανακοίνωση του ο Bushati τόνισε τα παρακάτω:

Η αναγνώριση της Σφραγίδας Apostille έχει θετικό αντίκτυπο, κυρίως στους Αλβανούς πολίτες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα με την διευκόλυνση και την επιτάχυνση των διαδικασιών και χρήση των εγγράφων που εκδίδονται από τα ελληνικά και αλβανικά θεσμικά όργανα λήψης αποφάσεων, καθώς και στην μείωση των δαπανών από τα έγγραφα αυτά.

Μόνο το 2017, οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν από τους Αλβανούς πολίτες λόγω της μη αναγνώρισης της σφραγίδας από τις ελληνικές αρχές ανήλθαν στα 6,7 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτή η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί δέσμευση των μέτρων στο πλαίσιο του διμερούς διαλόγου μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας για θέματα που εκκρεμούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εκτός από τις πραγματικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των πολιτών, η αναγνώριση της Σφραγίδας της Συμβάσεων της Χάγης από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, δημιουργεί και άλλες ευκαιρίες για την παροχή σύγχρονων προξενικών υπηρεσιών στους Αλβανούς πολίτες που ζουν στην Ελλάδα.

Πάντως το Ελληνικό ΥπΕξ μέχρι στιγμης δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη ανακοίνωση για το συγκεκριμένο θέμα.