Τίρανα και Αθήνα μεταδίδουν κλίμα αισιοδοξίας για επίτευξη συμφωνίας

Τίρανα και Αθήνα μεταδίδουν κλίμα αισιοδοξίας
για επίτευξη συμφωνίας

Τίρανα και Αθήνα μεταδίδουν κλίμα αισιοδοξίας, ότι εντός του Απριλίου θα φέρουν την άνοιξη στις ελληνοαλβανικές σχέσεις που εδώ και αρκετά χρόνια κινούνται σε θερμοκρασίες Σιβηρίας. Οι δύο πλευρές ευελπιστούν ότι μέχρι τότε οι διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται μυστικά και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, θα έχουν ολοκληρωθεί θετικά και θα επισφραγιστούν με την υπογραφή συμφωνίας και με ταξίδι του κ. Αλέξη Τσίπρα στα Τίρανα.

Ο χρόνος πιέζει και τους δύο. Η Αλβανία «καίγεται» για μια ευτυχή κατάληξη των συνομιλιών (και) για τον λόγο ότι μέσα στον Απρίλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να συντάξει την ετήσια έκθεση προόδου προς τη σύνοδο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα γίνει τον Ιούνιο, στην οποία έκθεση προσδοκά ότι η Κομισιόν θα προτείνει τη χορήγηση στα Τίρανα ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Στη σύνοδο του Ιουνίου

Και επ’ αυτού η Ελλάδα ως κράτος-μέλος θα έχει λόγο στη σύνοδο του Ιουνίου όπου και θα αποφασιστεί εάν τελικά θα δοθεί η πολυπόθητη ημερομηνία στη γείτονα, αν και η θετική για τα Τίρανα έκβαση δεν θα κριθεί από την πορεία των ελληνοαλβανικών σχέσεων μόνο.

Η Αθήνα πάλι θέλει να κλείσει ένα από τα ήσσονος, σε σχέση με αυτό εξ Ανατολών, σημασίας μέτωπο, όταν το άλλο, εκείνο με τα Σκόπια, δείχνει ότι θα κινηθεί σε δύσβατα διαπραγματευτικά μονοπάτια με αβέβαιη κατάληξη. Οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει ήδη, με τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Ντμίτρι Μπουσάτι να συναντώνται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, πρώτα στην Κρήτη και στη συνέχεια στην Κορυτσά, δίχως, επισήμως τουλάχιστον, να υπάρχει ενημέρωση, κυρίως από την ελληνική πλευρά.

Μέχρι τώρα, έχουμε ως χειροπιαστό αποτέλεσμα των συνομιλιών Κοτζιά - Μπουσάτι το ξεμπλοκάρισμα της συμφωνίας του 2009 για την εκταφή των πεσόντων στα αλβανικά βουνά Ελλήνων στρατιωτών στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, διαδικασία που ξεκίνησε επισήμως στις αρχές Φεβρουαρίου με την ανακομιδή οστών στην Κλεισούρα, κοντά στο Τεπελένι.

Και ήταν αυτό το πρώτο –ίσως το πιο εύκολο αλλά όχι και το πλέον σοβαρό– αίτημα της ελληνικής διαπραγμάτευσης, με την ατζέντα της Αθήνας να συμπεριλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, κυρίως το θέμα των θαλάσσιων ζωνών, αλλά και την αλλαγή των σχολικών εγχειριδίων με την απάλειψη αλυτρωτικών αναφορών, ζητήματα που αφορούν την ελληνική μειονότητα με αιχμή τις ιδιοκτησίες κ.ά.

Προσπάθεια 3,5 ετών

Οι Αλβανοί από την πλευρά τους προσήλθαν στη διαπραγμάτευση με τρία, κατά τον πρωθυπουργό Εντι Ράμα (συνέντευξη στην τηλεόραση Vizion Plus), «ανοικτά θέματα με την Ελλάδα: τον νόμο του εμπολέμου, το “τσάμικο” και τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες».
«Περιμένουμε να ολοκληρωθεί η συμφωνία, κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές Απριλίου, τότε και ο σημερινός θόρυβος θα κοπάσει. Είμαστε σε μια διαδικασία, σε ένα παιχνίδι σκακιού, διαπραγματευόμαστε για να ολοκληρώσουμε μια προσπάθεια 3,5 ετών, προσήλθαμε ως ισότιμοι με την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανέφερε.

Οι κόκκινες γραμμές για την Αλβανία

Ο Αλβανός πρωθυπουργός στην ίδια συνέντευξη προδιέγραψε την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων λέγοντας:

«Εχουν εισέλθει στην τελική τους φάση. Τα τρία θέματα που όξυναν τις σχέσεις θα πέσουν. Θα πέσει ο νόμος του εμπολέμου, θα έχουμε μια νέα συμφωνία για τη θάλασσα που θα μας κάνει υπερήφανους, θα έχουμε ένα πλαίσιο για το “τσάμικο” –όπως το ονομάζουμε εμείς– ή για τα ανθρώπινα δικαιώματα – όπως το αντιμετωπίζουν οι Eλληνες. Τον Απρίλιο υπογράφουμε τη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας και τα τρία αυτά θέματα πέφτουν. Το τρίτο θέμα, το “τσάμικο”, θα βρει λύση σε βάθος χρόνου. Κόκκινες γραμμές για μας είναι η άρση του εμπολέμου, η υπογραφή νέας συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες».


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου