Κοτζιάς: Προβληματικά τα σχολικά βιβλία της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ

upeks-630x354

Προβληματικά χαρακτηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς τα αλβανικά σχολικά βιβλία Ιστορίας και Γεωγραφίας, σε γραπτή απάντηση που διαβιβάστηκε στη Βουλή, σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή Χ. Θεοχάρη, ενώ τονίζει τα εξής:

Α. Κατά την τελευταία συνάντηση της Μεικτής Ελληνο-Αλβανικής Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων (ΜΕΕ) η ελληνική πλευρά επέμεινε στην απάλειψη της απαράδεκτης προσβλητικής για τη χώρα μας ενότητας “αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα”, καθώς και αναφορών και /‘η χαρτών στους οποίους ελληνικές γεωγραφικές περιοχές εμφανίζονται ως “Τσαμουριά”, και οι οποίες καταδεικνύουν, δυστυχώς, ότι το αλβανικό κράτος παραμένει εγκλωβισμένο σε αναχρονιστικές εθνικιστικές και μεγαλοιδεατικές αντιλήψεις, επιζήμιες και επικίνδυνες πρωτίστως για την ίδια την Αλβανία.

Β. Κατόπιν επιμονής της ελληνικής πλευράς για συνέχιση επί των προβληματικών αλβανικών σχολικών βιβλίων εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, η αλβανική πλευρά συμφώνησε η επόμενη συνάντηση της ΜΕΕ να πραγματοποιηθεί μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη, στην Αθήνα.

Οπως τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών “η ελληνική Κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές στην αλβανική πλευρά ότι το εν λόγω απαράδεκτο, από κάθε άποψη περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων πρέπει να αφαιρεθεί το συντομότερο δυνατό.

Για την πρώην ΓΔΜ

Για την πρώην ΓΔΜ ο κ. Κοτζιάς σημειώνει στην γραπτή απάντηση:

1. Δυστυχώς, και η πΓΔΜ, πέραν της Αλβανίας, έχει ενστερνισθεί και αναπαράγει έναν καινοφανή ιστορικό αναθεωρητισμό, ξένο στην ευρωπαϊκή ιστορική και πολιτισμική κουλτούρα.

2. Το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων της π ΓΔΜ είναι, σε πολλά σημεία, σαφώς προβληματικό και αυτό αφορά και τα χωρία τους για τον ρόλο και τη δράση του αλβανόφωνου στοιχείου στην περιοχή κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

3. Η χώρα μας έχει ήδη προτείνει στην πΓΔΜ τη σύσταση διμερούς Κοινής Επιτροπής, πρόταση η οποία και έχει γίνει αποδεκτή

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου