Στον απόηχο των δηλώσεων Bushati, προ ολίγων ημερών, ότι η κατάργηση της «εμπόλεμης κατάστασης» ανοίγει τον δρόμο για το «Τσάμικο», πραγματοποιείται σήμερα ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας- Αλβανίας στην Κορυτσά. H διαδικασία των συζητήσεων θα είναι όμοια με την πρώτη συνάντηση της Κρήτης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αλβανού ΥπΕξ στην συνάντηση της Κρήτης οι δυο πλευρές συμφωνήσαν να κατηγοριοποιήσουν τα προβλήματα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις όπως είναι αυτά που έχουν ιστορικού και οικονομικού περιεχομένου και θέματα που αφορούν τις σχέσεις μεταξύ των δυο χάρων.

Υπενυθμιζουμε ότι τα πακέτα επίλυσης των θεμάτων όπως τις περιέγραψε και τα ανέλυσε ο Bushati είναι:

– «Πρώτο πακέτο είναι η επίλυση της εμπόλεμης κατάστασης βρίσκεται στο οποίο συνδυάζεται το θέμα των Τσάμηδων. Στο πακέτο αυτό υπάρχουν τα ακίνητα των Τσάμηδων, το ζήτημα του νεκροταφείου ή του προσκυνήματος των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου στην Αλβανία κ.λπ.»

– «Δεύτερο πακέτο είναι τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και συνδυάζεται με τα δικαιώματα των Αλβανών που ζουν στην Ελλάδα. Επίσης υπάρχουν προξενικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν για να διευκολυνθούν οι συμπατριώτες μας, τόσο από τις άδειες οδήγησης όσο και για την προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων τους, όσων ζουν στην Ελλάδα».

– «Τρίτο πακέτο είναι το “πακέτο του μέλλοντος” και αυτό αφορά θέματα που σχετίζονται με την τελική διευθέτηση του συνοριακού καθεστώτος, καθώς υπάρχει η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η υφαλοκρηπίδα από τη μία πλευρά και από την άλλη η απόφαση του 2009 (του συνταγματικού δικαστηρίου που ακύρωσε την Συμφωνία) μαζί με τις θέσεις των δύο πλευρών».

Ο κ. Bushati δήλωσε ακόμη ότι υπάρχει και θέμα χερσαίων συνόρων κυρίως για την συντήρηση τους και τον καλύτερο καθορισμό τους.

Φράγκος Φώτης/himara.gr