Παρακολουθώντας τις δηλώσεις του Αλβανού Υπεξ σε τηλεοπτικό σταθμό προχθές, ο κ. Μπουσάτι έκανε μια δήλωση σχετικά με την συντήρηση των Χερσαίων συνόρων για την οποία δεν πρέπει να περάσει στα «ψιλά γραμματα» από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στο τρίτο πακέτο που θεώρει ότι είναι το «πακέτο του μέλλοντος» και αυτό αφορά θέματα που σχετίζονται με την τελική διευθέτηση του συνοριακού καθεστώτος, γιατί έχουμε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα από τη μία πλευρά και την απόφαση του 2009 και τις θέσεις των δύο πλευρών από την άλλη.

Έχουμε επίσης θέματα χερσαίων συνόρων, όχι για τα ίδια τα σύνορα, αλλά ζητήματα που σχετίζονται με τη συντήρησή τους και τον καλύτερο καθορισμό των κανόνων των χερσαίων συνόρων.

Το θέμα των χερσαίων συνόρων έρχεται για πρώτη φορά στην δημοσιότητα και μάλιστα τίθεται ως νέου προβλήματος μετά το «Τσάμικο» από την πλευρά της Αλβανικής Κυβέρνησης του Έντι Ράμα.

Τι φοβάται άραγε η Αλβανία θέτοντας στο τραπέζι των συζητήσεων τον καθορισμό κανόνων στα χερσαία σύνορα;

Σαν πρώτη άποψη θα λέγαμε ότι λόγω των προβλημάτων (όπως οι πυρκαγιές) που δημιουργούνται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα που ξεσπούν πάνω στην οριογραμμή των συνόρων, η Ελληνική πυροσβεστική υπηρεσία αναλαμβάνει δράση στην έγκαιρη αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών. Όμως έχουν φτάσει πολλές φορές στα αυτιά των Μειονοτικών ότι η Αλβανική κυβέρνηση έχει παραπονεθεί για παραβίαση των χερσαίων συνόρων από την Ελλάδα.

Φοβάται την δημιουργία του Κράτους της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου στο μέλλον;

Η δεύτερη εκδοχή και μάλιστα θεωρούμε ότι είναι και η επικρατέστερη στο πίσω μέρος του μυαλού του Αλβανού Υπεξ είναι ότι ο κ. Μπουσάτι φοβάται στο μέλλον την ίδρυση του κράτους της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου την στιγμή που υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις που βασίζονται στο Πρωτόκολλο της Κερκύρας.

Ίσως η Αλβανική Κυβέρνηση ζητήσει να υπογραφεί κάποια συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας που θα αφορά την μη παροχή βοήθειας στους Βορειοηπειρώτες αλλά και καμία απαίτηση αλλαγής συνόρων από την Ελλάδα σε περίπτωση που δημιουργηθούν οι συνθήκες στο μέλλον για μια δημιουργία ενός νέου κράτους, της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου.

Αναμένουμε βέβαια τι θα προταθεί από την Αλβανία την επόμενη εβδομάδα στην συνάντηση της Κορυτσάς σε αυτό το θέμα αλλά και την απάντηση της Ελληνικής Κυβέρνησης σε ένα ζήτημα ιστορικής σημασίας.