​Κραυγή αγωνίας από οικογένεια Βορειοηπειρωτών λίγες μέρες πριν την απέλασή τους από την Αμερική

 ​Κραυγή αγωνίας οικογένειας Βορειοηπειρωτών λίγες μέρες πριν την απέλασή τους από την Αμερική Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο  Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ώρες ανείπωτης αγωνίας βιώνουν η Αντωνία Δέδε – Λέσι (Αntoneta Lleshi) και η οικογένειά της στο Κλάουσον (Clawson) του Μίσιγκαν, καθώς επίσης η αδελφή της στην Αθήνα και οι ηλικιωμένοι γονείς τους στη Δερβιτσάνη της Βορείου Ηπείρου, διότι ό,τι έχτισαν σε δύο περίπου δεκαετίες στην Αμερική θα καταρρεύσει σα χάρτινος πύργος.

Η Αντωνία Δέδε – Λέσι με τον σύζυγό της Πέτρο Λέσι και την εγγονή της Κατερίνα.Η Αντωνία (Αntoneta Lleshi) και ο σύζυγός της Πέτρος (Peter Lleshi) εάν δεν καρποφορήσουν οι προσπάθειες του δικηγόρου τους για αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης του Μεταναστευτικού Δικαστηρίου στις 16 Φεβρουαρίου 2018 πρέπει να αποχωρήσουν από τις ΗΠΑ με προορισμό την Δερβιτσάνη της Βορείου Ηπείρου, κι αυτό διότι αμφότεροι είναι κάτοχοι αλβανικών διαβατηρίων.

Ο δικηγόρος τους Marchal E. Hayman το απόγευμα της Παρασκευής βρισκόταν στο δικαστήριο. H γραμματέας του προθυμοποιήθηκε να μεταφέρει το μήνυμά μας, αλλά μέχρι και ετούτη την ώρα δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία.

Ο Γολγοθάς

Ο Πέτρος και η Αντωνία είχαν έρθει στην Αμερική το 1999 και το 2001, αντίστοιχα, με κανονική θεώρηση από την Πρεσβεία των ΗΠΑ και προτού εκπνεύσει η θεώρηση αποτάθηκαν στο Δικαστήριο ζητώντας πολιτικό άσυλο.

Προ έντεκα ετών κέρδισαν στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο το δικαίωμα του ασύλου, αλλά η εισαγγελέας επέμενε και το 2009 το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα και εξέδωσε ένταλμα απέλασης από τη χώρα.

Ωστόσο, ο δικηγόρος τους συνέχιζε τον αγώνα και κατάφερε να παρατείνει την παραμονή τους μέχρι σήμερα.

Το ζευγάρι, βάσει της συμφωνίας, ήταν υποχρεωμένο να παρουσιάζεται μια φορά τον χρόνο στη Μεταναστευτική Υπηρεσία.

Στις 4 Δεκεμβρίου 2017, εφόσον παρήλθε ένας χρόνος από την προηγούμενη παρουσία προσήλθαν ανυποψίαστοι στη Μεταναστευτική Υπηρεσία.

Ο αξιωματούχος τους είπε ότι πρέπει να φύγουν πάραυτα από τη χώρα και τους έδωσε δύο εβδομάδες διορία να βγάλουν τα εισιτήρια και να παρουσιαστούν εκ νέου στην Υπηρεσία.

Στις 19 Δεκεμβρίου ο Πέτρος και η Αντωνία προσκόμισαν τα εισιτήρια και ο αξιωματούχος όρισε την απέλασή τους για την 16 Φεβρουαρίου 2018.

Από αριστερά οι Αντωνία Δέδε – Λέσι, Αθηνά Μπάχου, Μαριάννα Λέσι και Νικολέτα Νικολάου, οι οποίες παρέλασαν με στολές της Δρόπολης στο Ντιτρόιτ.

Η Αντωνία κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τον «Εθνικό Κήρυκα» τόνισε πως «είναι ατελείωτος και ανείπωτος ο Γολγοθάς μας. «Τα όνειρά μας έγιναν θρύψαλα και προσεύχομαι καθημερινά στον Θεό να κάνει το θαύμα του και να παραμείνουμε στο σπίτι μας, πλάι στα παιδιά και στην εγγονή μας.

Η κόρη μου, η Μαριάννα, είναι παντρεμένη με Ελληνοαμερικανό και έχει ήδη πάρει την πράσινη κάρτα. Ο γιος μου, όμως, ο Δημήτρης έχει υπαχθεί από το διάταγμα του προέδρου Ομπάμα για την προστασία των παιδιών που έχουν έρθει με τους γονείς τους, γνωστό ως ‘The Dream Act, DACA’. Το διάταγμα αυτό έχει εκπνεύσει και η τύχη του Δημήτρη θα εξαρτηθεί από την επικείμενη απόφαση του Κογκρέσου», επεσήμανε.

«Ανάβω κάθε μέρα ένα κεράκι και άθελά μου έρχονται οι στίχοι του θρυλικού τραγουδιού ‘Μωρ’ Δεροπολίτισσα, μωρ’ καημένη / μωρ’ Δεροπολίτισσα, ζηλεμένη / βάλ’ το φέσι σου στραβά / σίντα πας στην εκκλησιά, / με λαμπάδες με κεριά / και με μοσχοθυμιατά. Και προσκύνα για τ’ εμάς, / για τ’ εμάς τους Χριστιανούς, / τι μας πλάκωσ’ η Τουρκιά / και μας σφάζουν σαν τ’ αρνιά’», είπε, υπενθυμίζοντας ότι το δίδαξε στα παιδιά και στην εγγονή της για να αντλούν δυνάμεις να αντεπεξέρχονται τις δυσκολίες της ζωής.

Η Εφη, κόρη της αδελφής της που διαμένει στην Αθήνα, είχε πληροφορηθεί για την υποστήριξη που παρείχε ο «Εθνικός Κήρυκας» στην Ντένη Ρόντου από το Κονέκτικατ (βλέπε «Ε.Κ.» 13ης Νοεμβρίου 2017 και στην ιστοσελίδα http://bit.ly/2m9vKor και χθες το απόγευμα επικοινώνησε μαζί μας ζητώντας τη βοήθειά μας.

Παράλληλα, τόνισε: «Η δυσμενής αυτή εξέλιξη έχει προκαλέσει προβλήματα στην υγεία της (τόσο ψυχολογικά όσο και παθολογικά) και πραγματικά η απέλασή της στη Βόρειο Ήπειρο θα ήταν για εκείνη και την οικογένειά της πραγματική καταστροφή».

Η

Αντωνία Δέδε – Λέσι (τρίτη από αριστερά) με τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας και τους Μενέλαο Τζέλιο, Σταύρο Ζιώγκα. Ελλη Ζιώγκα και Χαράλαμπο Μέλλο.

Αναζητώντας την ελευθερία

Η Αντωνία γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1966 και μια μέρα μετά τα 52α γενέθλιά της εάν δεν της δοθεί παράταση είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει στην Δερβιτσάνη, που ως γνωστόν είναι το κεφαλοχώρι της Δρόπολης και το προπύργιο του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.

Η Αντωνία είναι η μικρότερη κόρη του διάσημου κλαρινοπαίχτη της Δερβιτσάνης Δήμου (Δημήτρη) Δέδε και της Βασιλικής το γένος Γκογκόνη που είχε γεννηθεί στην Πέπελη της Ανω Δρόπολης.

Από μικρές η Αντωνία και η μεγαλύτερη αδελφή της η Αθηνά ασχολήθηκαν με τον χορό και συμμετείχαν στο χορευτικό συγκρότημα της Δρόπολης.

Το 1987 ήταν ένα έτος ορόσημο για την ίδια διότι γνώρισε τον Πέτρο Λέσι – επαγγελματία οδηγό από τη Σκόδρα και τον ερωτεύτηκε.

Παντρεύτηκαν και απέκτησαν δύο παιδιά, την Μαριάννα που είναι τριάντα ετών και τον Δημήτρη που την 1η Μαρτίου θα γιορτάσει τα 27 του γενέθλια.

Προ τριών δεκαετιών, όταν κατέρρεε σαν χάρτινος πύργος το σταλινικό καθεστώς έφυγαν από την Δερβιτσάνη αναζητώντας την ελευθερία στην Αθήνα.

Η οικογένεια της Αντωνίας, όπως λέει και η ίδια, ήταν συνδεδεμένη τέσσερις γενιές με την Αμερική. Ολοι οι θείοι της και τα ξαδέρφια της από το σόι της μητέρας της (Γκογκόνη και Κυρούση) ήταν μετανάστες στη φιλόξενη Αμερική εδώ και πολλές δεκαετίες και φυσικά είναι όλοι Αμερικανοί πολίτες.

Η πρώην πρόεδρος τον Θυγατέρων της Ηπείρου Αννα Τσικίτα, αριστερά, με την εξαδέλφη της Αντωνία Δέδε-Λέσι.Η εξαδέλφη της Αννα Τσικίτα, η οποία είχε διατελέσει και πρόεδρος των «Θυγατέρων της Ηπείρου», του Γυναικείου Τμήματος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» προσκάλεσε τον Πέτρο να έρθει στη Νέα Υόρκη.

Στις 8 Ιανουαρίου 1999 ο Πέτρος ήρθε γεμάτος όνειρα, αλλά δεν ήταν εύκολα, αφ’ ενός μεν διότι δεν ήξερε την αγγλική γλώσσα, αφ’ ετέρου δε διότι ήταν πολύ δύσκολο για έναν υπερήφανο φορτηγατζή να εργαστεί στα εστιατόρια.

Ενας φίλος του τον κάλεσε στο Μίσιγκαν και με την πάροδο του χρόνου βρήκε δουλειά ως οδηγός μεγάλης νταλίκας που μεταφέρει σίδερο.

Στις 26 Ιανουαρίου 2001 ήρθε και η Αντωνία με τα δύο ανήλικα παιδιά της. Εργάστηκαν σκληρά, μεγάλωσαν τα παιδιά τους και αγόρασαν το δικό τους σπίτι. Κάθε χρόνο έκαναν τις φορολογικές του δηλώσεις, πλήρωναν την ασφάλειά τους και ευελπιστούσαν να ξεκινήσουν τη διαδικασία απόκτησης πράσινης κάρτας.

Στις παρελάσεις

Η Αντωνία και ο Πέτρος ήρθαν στο Ντιτρόιτ έναν χρόνο μετά την πρώτη παρέλαση. Τον Μάρτιο του 2001 εξέπληξαν τους ομογενείς διότι οι νεοφερμένοι μετανάστες Αντωνία Δέδε-Λέσι και η κόρη της Μαριάννα παρέλασαν με την παραδοσιακή ενδυμασία της Δεροπολίτισσας.

Με τη βοήθεια της ηλικιωμένης μητέρας της έφτιαξε αρκετές άλλες ενδυμασίες και τόσο στις εκδηλώσεις του Ηπειρωτικού Συλλόγου του Μίσιγκαν και στις παρελάσεις παρελαύνει μια ομάδα Δεροπολιτισσών.

Οι φωτογραφίες της Αντωνίας και της Μαριάννας με τον Μητροπολίτη Ντιτρόιτ Νικόλαο έχουν δημοσιευτεί στον «Ε.Κ.» (βλέπε έκδοση «Ε.Κ.» 29ης Μαρτίου 2017) καθώς επίσης και στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης του Ντιτρόιτ.

Η Αντωνία και η οικογένειά της συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Ηπειρωτικού Συλλόγου και μάλιστα έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στη φιλοξενία του προσφάτου συνεδρίου της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας. Η Αντωνία είναι βαθιά θρησκευόμενη και βρίσκεται πάντα δίπλα σε ανθρώπους που τη χρειάζονται.

Η Μαριάννα είναι νυμφευμένη με τον Γιώργο Τσουκαλά και στις 2 Σεπτεμβρίου 2016 έφεραν στον κόσμο ένα υγιέστατο κοριτσάκι, την Κατερίνα. Στην παρέλαση του 2017 του Ντιτρόιτ παρέλασαν τρεις γενιές – γιαγιά, κόρη και εγγονή – με τις ενδυμασίες της Δεροπολίτισσας και έκλεψαν την παράσταση.

Πηγή:«Εθνικός Κήρυκας»

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου