Το 2018 θα είναι η χρονιά της προώθησης των λύσεων για τα άλυτα ζητήματα, «υπολείμματα της Ιστορίας», όπως το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και τα θέματα με την Αλβανία, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

Παράλληλα, στον ορίζοντα της νέας χρονιάς έχει μπει μία μεγάλη διάσκεψη στην Αθήνα για το μέλλον της Ευρώπης με τη συμμετοχή των κρατών μελών της ΕΕ, από τα Βαλκάνια και τις χώρες Βίζεγκραντ, και τις υποψήφιες χώρες των Δ. Βαλκανίων και την Τουρκία.

Αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΜΔ, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συμβάλει στη λύση του», εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει η σχετική πλειοψηφία στη Βουλή, καθώς «η πρόταση θα είναι εξαιρετικά καλή», ενώ χαρακτήρισε ως «γελοίο» το αίτημα της ΝΔ για παραίτηση της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «θα έπρεπε να έχει διδαχθεί από την ιστορία του» και να μην «”κινεί το δάκτυλο” σε εμάς που θα το λύσουμε».

Ερωτηθείς σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις τουρκικές φωνές περί Χάγης, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «όποιος στηρίζει και υποστηρίζει το διεθνές δίκαιο είναι καλοδεχούμενος». Αναφορικά με τα επόμενα βήματα για την επίλυση του Κυπριακού, τόνισε τη σημασία μίας καλά προετοιμασμένης διάσκεψης, στη βάση της συζήτησης πρωτίστως για το θέμα των εγγυήσεων και του κατοχικού στρατού που παραβίασαν οι Τούρκοι που είναι και το πραγματικό πρόβλημα που έθεσε η χώρα μας.

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο υπουργός Εξωτερικών ως προς το εσωτερικό μέτωπο. «Απορώ», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, «με τις δηλώσεις σειρά κομμάτων και προσωπικοτήτων οι οποίοι απαιτούν, πριν καν αρχίσει η διαπραγμάτευση, να δηλώσω εγώ δημόσια ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές, που πάει η διαπραγμάτευση, ποιοι είναι οι στόχοι».

«Δεν θυμάμαι τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στις δύο μεγάλες προσπάθειες που έκανε να λύσει το πρόβλημα και που απέτυχαν να έχει παραιτηθεί. Και είναι άξιο απορίας να λέει αυτά τα πράγματα ο γιος του, ο οποίος μπορεί να μην ξέρει επαρκώς την ελληνική ιστορία, την ιστορία όμως της οικογένειάς του και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη όφειλε να τη γνωρίζει», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς. «Δεν μπορεί να κινεί το δάκτυλο σε εμάς που θα το λύσουμε. Είναι όπως με τα οικονομικά, δημιούργησαν αυτή την καταστροφική οικονομική σκηνή στη χώρα, έτσι και στα εθνικά ζητήματα– όχι μόνο δεν τα λύσανε αλλά δημιούργησαν επιπλέον προβλήματα στη διάρκεια της διακυβέρνησης του τόπου από αυτούς. Να μην ζητάνε λογαριασμό αυτοί που δημιούργησαν προβλήματα και ήταν ανίκανοι να τα λύσουνε από αυτούς που θα τα λύσουν», τόνισε ο υπουργός.

Και προσέθεσε: «Εγώ και η κυβέρνησή μας κάνουμε εξωτερική πολιτική κοιτώντας τις ανάγκες της χώρας, τη διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος, της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, τη λύση, ασφαλώς με συμβιβασμούς».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «έχουν γίνει τα βήματα που είχαμε προβλέψει και παρακαλέσει να υπάρξουν, έχει ανταποκριθεί η αλβανική πλευρά». Αναφερόμενος τόσο στην ανοικοδόμηση του ναού του Αγίου Αθανασίου όσο και στα κοιμητήρια των Ελλήνων πεσόντων καθώς και στην παροχή αλβανικής υπηκοότητας στον αρχιεπίσκοπο Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο τόνισε: «Μερικοί λένε έπρεπε να γίνει – ήταν αυτονόητο που έγινε, ναι, αλλά αυτά τα «αυτονόητα» δεν γινόντουσαν επί 25 χρόνια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ